Yemen’de Suudi liderliğindeki koalisyon Cuma günü, ismen müttefik kuvvetler arasındaki güç mücadelesini sona erdirme anlaşmasının bir parçası olarak, uluslararası alanda tanınan hükümetteki Güney Yemenlileri de içerecek yeni bir güç paylaşım kabinesi duyurdu. 24 bakandan oluşan yeni hükümette güneyliler ve mevcut Suud yanlısı hükümet gücü eşit olarak paylaşacak. Yeni Kabine, bir ay süren çatışmaların ardından Kasım 2019’da Suud yanlısı hükümet ile Güney arasında imzalanan Riyad Anlaşması kapsamında oluşturuldu. Hareket, Riyad Anlaşmasının askeri kısmıyla ilgili tedbirlerin tamamlanması sonrasında geldi. Aden’in güney limanında bulunan Başkan Abd-Rabbu Mansour Hadi hükümeti ve ayrılıkçılar, 2014’ten beri başkent Sanaa’yı kontrol eden İran bağlantılı Husilere karşı savaş halinde olan koalisyon içinde müttefik. Ayrılıkçı Güney Geçiş Konseyi (STC) bu yılın başlarında Aden’de özerklik ilan etti ve iki taraf güneyde savaşıyor. Bunlar BM’nin genel çatışmada kalıcı bir ateşkes sağlama çabalarını zorlaştırıyor. STC ve Islah partisi de dahil olmak üzere Yemen’in en büyük siyasi bloklarından beş bakanın yer aldığı yeni kabinenin başına Başbakan Maeen Abdulmalik yeniden atandı. Bununla birlikte Hadi, en yakın müttefiklerini önemli savunma, içişleri, dışişleri ve maliye bakanlıklarında tuttu.
Yeni hükümet, kuzeyde Husilerin ağırlıkta olduğu başkent hükümeti ile savaş cephelerine ve ağır tartışmalı liman kenti Aden’in dışına geri dönmelerini sağlayacak güneydeki askerlerin iki hafta boyunca ayrılmasını ve yeniden konuşlandırılmasını izledi. Husi karşıtı kamptaki çatışmalar, Birleşmiş Milletlerin daha geniş savaşı sona erdirmek için en son Aralık 2018’de yapılan siyasi görüşmelerin yeniden başlamasının önünü açmak için ülke çapında bir ateşkes müzakere etme çabalarını engelleyen faktörlerden biriydi. Riyad, yıllardır askeri çıkmaza hapsolmuş Yemen’in çok yönlü savaşında müttefikleri arasında yeni bir cephenin gelişmesini engellemek için mücadele etti. Bölgede Suudi Arabistan ile İran arasında bir vekalet savaşı olarak görülen çatışma 100.000’den fazla insanın ölümüne neden oldu ve Birleşmiş Milletler’in söylediği ifadeyle dünyanın en büyük insani krizine neden oldu.
Yemen resmî adı ile Yemen Cumhuriyeti’dir. Coğrafi konum olarak, Orta Doğu ‘da, Umman Denizi, Aden Denizi ve Kızıl Denizi kıyısında, Umman’ın batısında Suudi Arabistan’ın güneyinde yer alan bir ülkedir. Başkenti San’dır. Ülkenin toplam nüfusu 28,5 milyon kişi civarında olup, nüfusun büyük kısmı Araplardan oluşmaktadır. Yemen jeopolitik konumuna bağlı olarak farklı devletler tarafından yönetilmiştir. Osmanlı devleti hâkimiyetinden sonra İngiliz sömürgesi olup 1962-1970 yılları arasında Kuzey- Güney Yemen olarak ikiye ayrılmıştır. Kuzey Yemen cumhuriyet olarak, Güney Yemen küçük krallık olarak yönetilmiştir. İki ülke 22 Mayıs 1990 yılında birleşti ve cumhuriyet rejimi ile yönetilmeye başlandı. Gayri Safi Yurtiçi Hasılası 26,91 milyar USD olup, kişi başına düşen milli geliri ise 944,41 USD ‘dır.