islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
34,4915
EURO
36,2365
ALTIN
2.952,64
BIST
9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Parçalı Bulutlu
Cuma Yağmurlu
18°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
9°C
Pazar Çok Bulutlu
10°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
10°C

İngiltere’yle serbest ticaret anlaşması

İngiltere’yle serbest ticaret anlaşması
Mirat Haber Ajansı

Türkiye ile İngiltere arasında imzalanan Serbest Ticaret Anlaşması 1 Ocak 2021 Cuma günü resmen yürürlüğe giriyor. Salı günkü imza töreninde, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan yanında İngiliz Dış Ticaret Bakanı Liz Truss da sanal katılım gerçekleştirildi. Ruhsar Pekcan, Birleşik Krallık’ın Avrupa Birliği’nden ayrılmasıyla iki ülke arasındaki ticaret rejiminin yeniden belirlenmesi ihtiyacı doğduğunu, bu anlaşmayla ülkeler arasında ikili bazda bir öncelikli ticaret rejiminin yeniden oluştuğunu ifade etti.

Bütün ürünler dahil

Ticaret Bakanı, taraflar olarak ‘tarifesiz’ STA hedeflediğini, bunun gerçekleştiğini, anlaşmanın tüm sanayi ve tarım ürünlerini içerdiğini vurguladı.

Pekcan, Türkiye ve İngiltere’nin taslak anlaşmayı imzaya hazır hale getirdiklerini belirterek, yılın son günlerinde geçiş süreci dolmadan, Birleşik Krallık ve AB arasında anlaşmanın sağlanmasıyla  ile Birleşik Krallık arasında tüm belirsizlikler ve tüm hukuki ve teknik engeller de ortadan kalkmış olduğunu ifade etti. 

Serbest Ticaret Anlaşması tüm sanayi ve tarım ürünlerini içerdiğini özellikle vurgulayan bakan, işadamlarının beklentilerini karşılamanın ve onlara verilen sözü yerine getirmenin memnuniyetini yaşadıklarını, işadamlarınının her açıdan kritik pazar olan İngiltere ile ticaretlerini sürdürebileceklerini açıkladı.

Ticaret büyüyecek

Türkiye ve Birleşik Krallık arasında imzalanan STA sayesinde, ikili ticaretin etkin ve sorunsuz bir şekilde devam edeceğini söyleyen Pekcan, firmaların rekabetçi olduğu sektörlerde İngiltere’ye kolay ve sorunsuz bir biçimde ihracat yapabilmelerini garanti altına aldıklarını belirtti.

Yoğun trafik

Pekcan, Birleşik Krallık’ın, 31 Ocak 2020 tarihi itibarıyla Avrupa Birliği’nden resmen ayrıldığını ve bu yıl sonuna kadar bir geçiş süreci öngörüldüğünü hatırlatarak, Türkiye olarak bu süreci yakından takip ettiklerini, oldukça yoğun bir mesai harcadıklarını ifade etti. Yıl boyunca hem AB hem de Birleşik Krallık makamlarıyla yoğun bir diplomasi trafiği yürüttüklerini dile getiren Pekcan, temel amacın Avrupa Birliği ile Gümrük Birliği’nden kaynaklı ticari ilişkilere de halel getirmeden, Birleşik Krallık ile arzu ettiğimiz bir ticaret anlaşmasını imzalamak olduğunu belirtti. Gümrük Birliği’nin 25 yıl boyunca getirdiği kazanımları korurken, Birleşik Krallık ile ilişkileri derinleştirme yönünde ilk adımın atıldığını belirten bakan, AB ve Birleşik Krallık arasında yürütülen müzakerelerdeki belirsizliklere rağmen Türkiye olarak uzun süredir Birleşik Krallık ile teknik düzeydeki müzakereleri sürdürdüklerini ve üst düzeyde pek çok temas gerçekleştirdiklerini bildirdi. 

Bir taraftan da AB makamlarıyla süreçle ilgili istişarelere davam ettiklerini anlatan Pekcan, Türkiye açısından çok yönlü bir ticaret diplomasisi süreci yaşandığını söyledi. 

20 milyarlık zarar önlendi

Bakan, anlaşma olmasaydı, Birleşik Krallık’a yaptığımız ihracatın yaklaşık yüzde 75’inin vergi yüküyle karşı karşıya kalıp yaklaşık 2,4 milyar dolara varan bir zarar olacağını söyledi. 

İngiliz Dış Ticaret Bakanı Liz Truss da, geçen yıl Birleşik Krallık ile gerçekleşen 11,6 milyar dolarlık ihracat ile Türkiye’nin 2. büyük ülke durumunda olduğuna dikkat çekerek, 2 ticaret ülkesi olarak büyük ivmeler kazanılacağına inancını paylaştı. Türkiye’nin dinamizmi ve İngiltere’nin global hizmet sağlayıcısı olduğunu düşündüğümüzde çok faydalıdır. Demir çelik, otomotiv alanında önem arz eden anlaşma, tüketiciler için kaliteli ürünler almalarını sağlayacak. Tüketicilerin tarım alanında da iyi fiyatlarda kaliyeli ürünleri almalarını sağlayacak. İngiliz Bakan 62 ülke ve AB ile sağladıkları anlaşmalar kapsamında ticarette ivme kazandırmanın yanı sıra büyümeyi hedeflediklerini ekledi.

Ticari lişkiler 500 yıllık

Niğbolu savaşında haçlı ordusundaki çatışmayla başlayan ve bu savaşta Türk taktiklerini Agincourt muharebesinde kullanan İngiliz şövalyelerle başlayan  ilişkiler, 16. yüzyılda olumlu biçime büründü. İngiliz Tudor hanedanı kraliçesi Elizabeth Osmanlılardan ticaret imtiyazları alıp İngiliz Şark Şirketi adı altında, İngiltere’nin günümüze kadar gelen Orta Doğu ticaretini başlatmış, ticaret kervanlarını oluşturmak için Londra’daki ilk borsa oluşturulmuştur. Bu sayede İngiltere dünyanın en büyük ekonomisi haline gelmiş, 19. yüzyıl sonunda bu konumunu Almanya ve Amerika’ya kaybetmiştir.

İngilizlerin Osmanlı dışındaki Türk halklarla ticari ilişkileri daha da öncesine dayanmakta. Cengiz Han’ı temsil eden Altınordu diplomatik temsilcilerinin İngiliz sarayında görülmesinin yanısıra Sterling vs Şiling gibi parasal birimlerin Doğu Avrupa’da hakim Türkçe ticari sözcüklerinden geldiği iddia edilmekte. İngiltere ve Fransa kralı Richard I Ceur de Lion bundan önce 12. yüzyılda Mısır ve Filistin’i işgal etmiş ancak Selahaddin Eyyubi tarafından yenilgiye uğratılmıştı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.