Aralarında eski bir başbakanın da bulunduğu altı tanınmış kişinin avukatları, Malili yetkililerin, müvekkillerini geçen yıl Ağustos ayında darbe girişiminde bulunmakla suçladıklarını söyledi. Başkent Bamako’daki savcılık yaptığı açıklamada, altı kişinin hükümete, suç teşkilatına karşı komplo kurmak, devlet başkanına hakaret ve suç ortaklığı yapmaktan soruşturma altına alındığını söyledi. Ancak savcılık, açıklamasında avukatların yaptığı gibi “darbe teşebbüsü” terimini kullanmadı. İç güvenliğe zarar veren eylemler ve bir suç teşebbüsüne dair ciddi deliller, sabotaj eylemleri ve yetkililere karşı girişimlerde bulunulduğunu iddia etti. Altı kişiyi savunan grup avukatı, aralarında Ağustos hamlesinden önceki son başbakan olan Boubou Cisse’nin de bulunduğu kişilerin “darbe teşebbüsü” ile suçlandığını söyledi. Suçlananların hepsinin de orduda hiç kimseyle hiçbir bağlantısı olmayan sivil figürler olduğunu söylediler. Nerede olduğu bilinmeyen Cisse dışında altı kişiden beşi, gözaltına alındı.
Cisse dışında, suçlananlar arasında telekomünikasyonla bağlantılı bir ajansı işleten üvey kardeşi Aguibou Tall da var. Ras Bath sahne adı altında genç Malililer arasında popüler olan bir kampanyacı ve radyo sunucusu olan Mohamed Youssouf Bathily de suçlanıyor. Kalan ikisi üst düzey finans yetkilileri, Mamadou Kone ve Souleymane Kansaye. Daha önce tutuklanan ancak sonra serbest bırakılan bir diğer kişi de, bir yargıç ve bakan rütbesini elinde bulunduran cumhurbaşkanlığı ofisinin sekreteri Sekou Traore. Savcı, davasının Başsavcıya Yargıtay’a sevk edildiğini söyledi. Cisse, 23 Aralık’ta iddia edilen herhangi bir komployla ilgisi olduğunu yalanladı.
İddialar, 18 Ağustos’ta Cumhurbaşkanı İbrahim Boubacar Keita’nın ordu subayları tarafından görevden alınmasının ardından Afrika ülkesinde bir kaos döneminde geldi. Uluslararası yaptırımların tehdidi altındaki askeri yöneticiler, yetkiyi bir sivil kuruma devrettiyse de orduyla bağlantılı figürlerin geçiş hükümetine hakim olduğu suçlamaları artıyor. Güvenlik kaynakları bir dizi kişinin gözaltına alındığını bildirdi. Savcılık, devlet güvenliğinin ihlal edilmesiyle ilgili bir ön soruşturma başlatıldığını söyledi. Tutuklanmalarının öncesinde sosyal medya paylaşımları, Mali’nin darbe sonrası geçiş kurumlarını istikrarsızlaştırmak için bir plan olduğunu söyledi.
Sahil’in (Büyük Sahra çölü güneyindeki yaşanabilir topraklara verilen terim) tam ortasında, karalarla çevrili yoksul bir ülke olan Mali, herkesin bildiği gibi zor bir durumda. 18 Ağustos darbesi, milletin 1960’ta Fransa’dan bağımsızlığını kazanmasından bu yana dördüncü darbe oldu. Bu, Keita’ya karşı haftalardır tırmanan protestoların ardından geldi. Başkan, algılanan yolsuzluk ve 2012’den bu yana binlerce kişinin hayatına mahal olan ve yüzlercesini evlerini terk etmeye zorlayan silahlı bir isyanı geri almadaki başarısızlıklardan dolayı popülerliğini yitirmişti.