Radikal Cemaa İslamiya (JI) grubunun 82 yaşındaki eski ruhani lideri Ebu Bekir Beşir, 15 yıllık hapis cezasının üçte ikisini çektikten sonra geçen hafta Endonezya’daki hapishaneden serbest bırakıldı. Beşir, destekçilerinin toplanmasını engellemek için Cuma günü, Java adasındaki Bogor’daki Gunung Sindur Hapishanesinden serbest bırakıldı. Dini lider, 2011 yılında Endonezya’nın Ace eyaletindeki savaşçılar için eğitim kamplarını desteklemekten mahkum edilmişti.
Ayrıca, 2002’de Bali adasında 200’den fazla kişinin ölümüne neden olan bombalamaların ideolojik ilham kaynağı olduğu da düşünülüyor. İntihar bombacıları Kuta’da birkaç gece kulübüne saldırmış ve patlayıcılarla dolu bir minibüsü patlatmıştı. Pek çok kişi, silahlı cihad propagandasını yapan kişi olduğu için, hapis yıllarının Beşir’in ideolojik etkisini zayıflatıp azaltmadığını hâlâ merak ediyor. Beşir’in yıllarca hapisten çıkması için mücadele eden FPI partisi, geçen yılın sonunda 30 Aralık’ta resmen yasaklandı.
2019’da, Endonezya’nın cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesinde, Başkan Joko Widodo’nun ileri yaşı ve sağlık durumunun düşmesi nedeniyle Beşir’e insani gerekçelerle merhamet gösterme fikrini oynadığı bildirildi; bu, başkanın katı grupları hoş gördüğü yönündeki suçlamaları artıran bir öneri oldu. Beşir’in Pancasila olarak bilinen Endonezya devlet ideolojisine bağlılık yemini etmeyi reddettiği iddia edildiğinde bu merhamet planı iptal edildiği iddia edilmişti.
Yeniden önemli bir konuma gelebilir
Beşir, 15 yıllık cezasının 11 yılını çektikten sonra Cuma günü hapishaneden ayrıldı ve iyi halden dolayı 55 ay indirim aldı. Ceza, 2010 yılında tutuklanmasının ardından hapishanede geçirdiği yılı da içeriyor. Bazıları, Beşir’in öneminin artık maddi olmaktan çok sembolik olduğunu iddia ediyor. Serbest bırakılması ardından Endonezya devletinin zalim bir İslami düşmanı rejim olduğu görüşlerinden dolayı İslamcı muhalefetin güçlü bir sembolü haline gelebilir.
2008’de Bashir, Jemaah Islamiyah’dan ayrılmış Cemaat-ül-Ensar-üt-Tevhid (JAT) örgütünü kurdu. Beşir’in 2014’te 2019’da öldürülen DAEŞ grubunun eski lideri Ebu Bekir el-Bağdadi’ye bağlılık sözü vermesinin ardından JAT’ın kendisi tekrar Cemaat-ül-Ensar-üd-Devlet (JAD) ve Cemaat-ül-Ensar-üş-Şeriat (JAS) olarak bölündü. Çarşamba günü, Endonezya’nın terörle mücadele birimi Densus 88, Güney Sulavesi’nin Makassar kentinde 22 şüpheli JAD üyesinin saklandığı yere baskın düzenledi ve tutuklamaya direnen iki kişiyi öldürdü. Öldürülen şüphelilerin, 2019 yılında Filipinler’de Colo’da 20 kişinin öldüğü iki kilise bombalamasına karıştığı düşünülmekte.