islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
34,4838
EURO
36,2362
ALTIN
2.960,88
BIST
9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Parçalı Bulutlu
Cuma Yağmurlu
19°C
Cumartesi Az Bulutlu
9°C
Pazar Çok Bulutlu
10°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
10°C

Türkiye’de ve dünyada aşı kampanyaları başladı

Türkiye’de ve dünyada aşı kampanyaları başladı

Mirat Haber Ajansı

Korona pandemisine karşı tedbiren yapılan aşılama kampanyaları bütün dünyada başladı. Dünya ülkelerinde gelişmiş Batı ülkeleri yeni tip mRNA tipi Moderna ve BionTech aşılarını tercih ederken, gelişmekte olan ülkeler de daha çok zayıflatılmış virüslere dayalı olan eski tip Çin aşılarına yöneldiler. Bütün ülkelerin liderleri halkın aşıya olan endişelerini giderebilmek için kendileri aşı olarak halkı aşılanmaya teşvik ettiler. Türkiye’de Başkan Recep Tayyip Erdoğan, Endonezya’da Başkan Joko Widodo, Amerika’da müstakbel başkan Joe Biden ve pek çok ülkede liderler aşılanmada öncü oldular.

President Joko Widodo takes first jab as Indonesia starts mass COVID-19  vaccinations | Arab News

Hindistan dünyadaki en büyük aşılanma kampanyasını başlattı. Ancak ülkenin 1,4 milyara yaklaşan nüfusunun çok küçük bir bölümü kampanyadan yararlanabilecek. Kast sistemine sahip, halkın katmanlara bölündüğü ülkede önce üst sınıflar aşılanacak. Benzer bir kampanya, en büyük Müslüman ülke olan Endonezya’da yaşanmakta. Endonezya da Çin Sinovac aşısını yaptırmakta ancak kendisi teslerini tamamlamadığı için Türkiye’deki testleri esas aldı ve bunların başarılı olduğunu var sayarak aşı kampanyasını başlattı. Ülkede sosyal medya fenomenleri de aşı olarak halkı teşvik ettiler. Ancak dün aşı olan bir fenomenin akşam saatlerinde maskesiz mesafesiz hijyensiz bir eğlence partisinde görülmesi şüphe uyandırdı. Birinci aşılamalar kişilere bir yarar sağlamıyor ancak bir ay sonra yaptıraracakları ikinci aşıdan sonra bir bağışıklık elde edilmesi söz konusu. 230 milyon Müslüman’ın yaşadığı Endonezya’da ayrıca en önemli endişe Sinovac aşısındaki domuz jelatini olduğundan, Endonezya Diyanetinin hızlıca konu hakkında verdiği helal fetvası da ön planda tutulmakta.

Bağışıklık ve Çin Sinovac aşısı konusunda Brezilya yürütmeyi durdurdu. Türkiye’de %91, Brezilya’da da başta %78 olarak bulunan aşının bağışıklık başarısı ülkenin resmi araştırma enstitüsü tarafından %50.8 olarak ilan edilince, devletin milyarlarca dolar ödediği aşılar konusundaki kampanya darbe aldı. Fransa’da ve Amerika’da pek çok insan aşı olmaya direnmekte.

Aşılar konusunda temel itiraz bunların başarı oranlarından çok bunların bağışıklık süresi üzerinde. Covid-19 olarak da bilinen SARS-CoV-2 virüsünde bağışıklık iki aya kadar sürelerde kaybedilebiliyor. Bu nedenle pek çok kişide aşının etkisinin geçici olacağı, toplumun temel korunma olan maske mesafe hijyeni tek edeceğinden dolayı endişeler ve itirazlar oluşmakta. Buna karşın da aşıyı destekleyen bilim adamları bu gerçekleri kabul etmekle birlikte, yine de aşının kısmen belirli sürelerde oluşturacağı bağışıklığın toplumda hastalığın yayılmasına bir engel oluşturabileceğini düşünmekte.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.