islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
34,5261
EURO
36,1556
ALTIN
2.963,72
BIST
9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
17°C
İstanbul
17°C
Parçalı Bulutlu
Cuma Yağmurlu
19°C
Cumartesi Az Bulutlu
9°C
Pazar Az Bulutlu
10°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
9°C

İnsanoğlu 15 yıl içinde asteroid kuşağına yerleşebilir

İnsanoğlu 15 yıl içinde asteroid kuşağına yerleşebilir
Mirat Haber Ajansı

İnsanoğlu önümüzdeki 15 yıl içinde Mars ve Jüpiter arasındaki asteroit kuşağında yüzen dev küreler üzerinde yaşayabilir. Bu, bilim adamı Pekka Janhunen’in 2026 yılına kadar uzayda bir mega kentte yaşanabileceğini söyleyen çılgınca iddiası. Helsinki’deki Finlandiya Meteoroloji Enstitüsü’nde astrofizikçi olan Dr Janhunen, bu ay yayınlanan bir araştırma makalesinde vizyonunu anlattı. Dünya’dan yaklaşık 520 milyon km uzaklıkta bulunan cüce gezegen Ceres çevresinde yüzen “mega uydular” için bir plan hazırladı. Dr Janhunen, motivasyonun, Dünya’nın yaşam alanının ötesinde büyümeye izin veren yapay yerçekimine sahip bir yerleşime sahip olmak olduğunu yazdı.

Uzay kentleri mümkün

Uzak dünyaları yerleştirme planlarının büyük çoğunluğu Ay veya Mars çevresinde dönüyor. Bu büyük ölçüde Dünya’ya yakın olmalarından kaynaklanmakta. Dr. Janhunen’in önerisi ise biraz daha uzak görünüyor. Disk şeklindeki yaşam alanı, her biri 50.000’den fazla insana ev sahipliği yapan binlerce silindirik yapıya sahip olacak. Bu bölmeler güçlü mıknatıslarla birbirine bağlanacak ve yavaşça dönerek yapay yerçekimi oluşturacaktır. Dr Janhunen, sakinlerin yerleşim yerinin 600 mil aşağısındaki Ceres’teki kaynakları çıkaracak ve bunları “uzay asansörleri” kullanarak yedekleyecekler. 
Ceres, asteroit kuşağındaki en büyük nesne. Dr Janhunen, azot bakımından zengin atmosferi nedeniyle dünya dışı yerleşim yerleri için en iyi yer olarak kabul edildiğini de sözlerine ekledi. Bu, yerleşimcilerin, Mars’ın daha sert, karbondioksit bakımından zengin ortamını kolonileştirenlere kıyasla Dünya benzeri koşulları daha kolay oluşturmalarıns izin verecek. 
Ama bütün bunlar, düzensiz asteroitlerin veya uzay radyasyonunun tehditlerini çözmüyor, ancak kağıt üzerinde bir dizi Finli araştırmacı ile çalışan Dr. Janhunen de bunu düşündü. Mega uydunun etrafına yerleştirilen dev, silindirik aynaların onu her türlü bombardımandan koruyabileceğini öne sürdü. Bu aynalar ayrıca güneş ışığını mahsullerin ve diğer bitki yaşamının büyümesi için habitat üzerine odaklayacaktı. 

Engeller de var

Her şey planda toz pembe görünse de Dr. Janhunen ayrıca planlarla ilgili bir dizi sorunu da vurguladı. Birincisi, insanları Ceres’e götürmenin o kadar da küçük olmayan bir engeli var. Nasa, 2015 yılında oraya bir araştırma gönderdi, bu, yüzlerce insanı mevcut teknolojiyi kullanarak ayakta tutmak için çok uzun, belki sekiz yıl süren bir yolculuk. Dr Janhunen, inşaat hammadde malzemelerini Ceres’ten yörüngeye kaldırmak için gereken enerjinin büyük bir engel teşkil edeceğini de kabul etti. Araştırma, 6 Ocak’ta bilim dergisi Arxiv’de yayınlandı. 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.