Afrika Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri, yaptığı açıklamada, Hindistan Serum Enstitüsü aracılığıyla Afrika kıtası için 400 milyon doz COVID-19 aşısı daha güvence altına alındı. Afrika CDC direktörü John Nkengasong gazetecilere verdiği demeçte, bu ayın başlarında Pfizer, AstraZeneca ve Johnson & Johnson tarafından açıklanan 270 milyon dozun üstüne yeni dozlarla birlikte çok iyi bir ilerleme kaydetmeye başladığımızı düşünüyorum, dedi.
Farklı aşılar
Yeni dozların, Güney Afrika cumhurbaşkanının ev sahipliği yaptığı bir toplantıda açıklandığını bildirdi. Bir Afrika CDC sözcüsü, 400 milyon dozun Oxford-AstraZeneca aşısı olduğunu açıkladı. Birçok aşı anlaşmasında olduğu gibi, maliyet veya insanların doz başına ne kadar ödeyebileceği konusunda bir ayrıntı yoktu. Afrika kıtasının bazı kısımları, Nkengasong’un çok agresif olarak adlandırdığı koronavirüs enfeksiyonlarında güçlü bir canlanma görünüyor, dedi. Dalganın henüz zirveye ulaşmadığı konusunda uyardı.
Afrika’nın yüzde 2,5 olan vaka ölüm oranı küresel yüzde 2,2’nin üzerinde ve Afrika’daki 54 ülkeden 14’ünün vaka ölüm oranları yüzde 3’ün üzerinde. Kıta, 87.000’den fazla ölüm dâhil olmak üzere 3.4 milyondan fazla doğrulanmış virüs vakasına sahip. 1.3 milyarlık kıta, sürü bağışıklığını sağlamak ve nüfusunun yüzde 60’ını aşılamak amacıyla yeterli aşı elde etmek için yarışıyor. Yetkililer, aşı dozlarını stoklayan zengin ülkeleri eşit bir yaklaşım ve paylaşım yapmaya defalarca çağırdı. Afrika’nın ayrıca, düşük gelirli ülkelere yardım etmeyi amaçlayan küresel COVAX girişimi yoluyla yaklaşık 600 milyon doz alması bekleniyor.
DSÖ aşılamayı yaymaya kararlı
Dünya Sağlık Örgütü’nden Richard Mihigo gazetecilere verdiği demeçte, çok ama çok iyi bir olasılık olduğunu belirtti, bu hedefe 2021 sonuna kadar 600 milyon doz tedarik etme hedefine kesinlikle ulaşılacak. Mihigo ayrıca COVID-19 aşılarının maliyetindeki küresel farklılıkları eleştirdi. Zengin bir ülkenin mücadele eden bir ülkeden daha az ödeyebilmesi şok edici bir gerçek, dedi ve Güney Afrika gibi yüksek gelirli Afrika ülkelerinin bağışlanan aşılara uygun olmadığına işaret etti. DSÖ Afrika şefi, ilk olarak Güney Afrika’da tespit edilen ve o ülkede baskın hale gelen virüs varyantının yayılması konusundaki endişelerini de dile getirdi. Kenya, Gana, Botsvana, Zambiya ve Fransız Mayotte takımadalarında bulundu.