islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
34,5192
EURO
36,1876
ALTIN
2.964,12
BIST
9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
17°C
İstanbul
17°C
Parçalı Bulutlu
Cuma Yağmurlu
19°C
Cumartesi Az Bulutlu
9°C
Pazar Çok Bulutlu
10°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
9°C

AB sınır otoritesinden, üye ülkelerin mültecilere yönelik tutumuna inceleme

AB sınır otoritesinden, üye ülkelerin mültecilere yönelik tutumuna inceleme
19 Şubat 2021 12:12
A+
A-
Mirat Haber Ajansı

Avrupa Sınır ve Sahil Güvenlik Ajansı (Frontex), Brüksel tarafından çok endişe verici olarak nitelendirilen göçmen istismarı iddialarıyla karşı karşıya kaldı. Frontex’in başındaki Fransız Fabrice Leggeri, hem göçmenleri durdurmak için kullanılan yöntemler hem de Frontex harcamalarındaki düzensizlikler nedeniyle birbirini izleyen suçlamalara konu oldu. Son raporlara göre Frontex, AB’nin bağımsız yolsuzluk izleme örgütü olan Avrupa Yolsuzlukla Mücadele Ofisi (OLAF) tarafından soruşturuluyor. Avrupa Parlamentosu üyeleri ve aktivistler Leggeri’yi operasyonlar nedeniyle istifa etmeye çağırdı, ancak o bunu reddetti ve ajansının insan kaçakçılığına karşı mücadelenin anahtarı olduğunda ısrar etti. Baskı, medya ve haklar kuruluşlarının, Hırvatistan, Macaristan ve Yunanistan gibi AB ülkelerindeki ulusal mevkidaşların yanı sıra göçmenleri geri zorlayarak ve hatta onları taciz ederek, döverek ve soyarak çok sayıda Frontex sınır görevlisi vakasını belgelemesinden sonra geldi. Özellikle, mülteci ve sığınmacı akışını durdurmak amacıyla Türkiye’den Yunan sularına giden göçmenlerin yasadışı geri itilmesi iddiaları var.

Avrupa’da mültecilere zulüm bitmiyor

Frontex ve Yunan sahil güvenlik devriye botlarının eylemleri nedeniyle düzinelerce göçmen ve mültecinin boğulduğuna inanılıyor. Bu, Frontex’in Hungry’deki operasyonunu askıya almasından sadece haftalar sonra gerçekleşti. Bu, Frontex’in Aralık ayında bir Avrupa Adalet Divanı kararını ihlal ederek göçmenleri Sırbistan’a geri itmeye devam ettiğinin keşfedilmesinin bir sonucuydu.

Ankara ile AB arasında bir anlaşma akışı azaltana kadar, 2015 ve 2016 yıllarında yüz binlerce göçmen ve mülteci Yunanistan’ı Türkiye üzerinden Avrupa’ya giriş noktası olarak kullandı. Türkiye, çoğu komşusu Suriye’den olmak üzere üç milyondan fazla mülteci ve göçmene ev sahipliği yaparken, onbinlerce kişi sığınma başvurularının işleme konması için Yunanistan’da bekliyor. Geri itmeler, uluslararası mülteci koruma anlaşmalarına aykırı kabul edilir. Geri göndermeme ilkesine göre, insanlar ırkları, dinleri, tabiiyetleri veya sosyal veya siyasi bir gruba üye olmaları nedeniyle can ve güvenliklerinin tehlikede olabileceği bir ülkeye gönderilmemeli veya iade edilmemeli. Frontex, Türkiye ile Yunanistan arasında deniz sınırlarıyla ilgili bir anlaşmazlık nedeniyle Doğu Ege’deki çalışmalarının karmaşıklaştığını söyledi. Yunan ve Türk sahil güvenlik gemileri, iki ülkeyi ayıran nispeten dar su şeridinde rutin olarak duruşlara ve tehditlere karışıyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.