islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
34,5361
EURO
36,1688
ALTIN
2.964,33
BIST
9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
17°C
İstanbul
17°C
Parçalı Bulutlu
Cuma Yağmurlu
19°C
Cumartesi Az Bulutlu
9°C
Pazar Çok Bulutlu
10°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
10°C

Pandemi gençleri sosyal, ekonomik, psikolojik yönden olumsuz etkiledi

Pandemi gençleri sosyal, ekonomik, psikolojik yönden olumsuz etkiledi

Mirat Haber Ajansı

Covid-19 pandemisinin gençler üzerindeki etkilerini araştırmak için yapılan anketin kapsamlı sonuçları açıklandığında bu etkilerin olumsuz olduğu saptandı. Tüm dünyada olduğu gibi pandemi süreci Türkiye’de de 18-30 yaş arasındaki yaklaşık 13 milyon genci olumsuz etkilerken özellikle istihdam ve eğitim alanında zorunlu değişimlere neden oldu. YPEER Türkiye adlı kuruluşla Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu’nun Türkiye ofisinin birlikte gerçekleştirdiği “Covid-19 Pandemisi Sürecinde Gençlerin İyilik Hali Araştırması” bulgularınına göre gençler hem aileleri hem de kendi gelecekleri için endişeli. Uzaktan eğitimle öğrenemediklerini söyleyen gençlerin pandemi döneminde maruz kaldıkları sanal şiddet de flört şiddeti denen evlilik dışı ilişkilerde yaşanan şiddet de yükseldi. Gençler geleceğe karşı kaygı ve umutsuzluk içinde bakıyorlar.

Evde gerilimler olumsuz etkiliyor

Altı ay süren ve yaklaşık bin gencin katıldığı araştırmaya göre Covid-19 pandemisi nedeniyle ortaya çıkan gerilim ve gelecek endişesi, gençlerin genel iyilik halini hem fiziksel hem de psikolojik olarak olumsuz etkiledi. Araştırmaya katılan gençlerin %71’i aile üyelerinin ve arkadaşlarının sağlığıyla ilgili olarak endişeli olduklarını belirtirken, %56’sı kendi sağlıklarından daha az endişe ediyor. Katılanların %74’ü alışverişe ve dışarı çıkmaya çekindiklerini, %47’si uyku düzenlerinin bozulduğunu belirtti. Diğer yandan gençlerin neredeyse yarısı pandemi sürecinde rahat ve sakin hissetmedikleri belirtirken, %40’ı da aileleri ile çok fazla vakit geçirmenin onlara iyi gelmediği belirtti.

Uzaktan eğitim verimsiz, işler kaybediliyor

Araştırmaya katılan yüksek öğretimdeki gençlerin yarısından fazlası uzaktan eğitimde yeterli bilgi edinemediklerini belirtirken, motivasyon düşüklüğü ve eğitimi verimli bulamadıklarını belirten gençlerin sayısı da oldukça yüksek. Gençler, pandemi etkisinde ev ortamının verdiği rehavet, yüz yüze derslerdeki etkileşimin çevrim içi derslerde daha az olması, internet/elektrik kesintileri, motivasyon kaybı ve öğretim üyelerinin de çevrim içi sistem ile yaşadıkları zorlukları, derslerine düzenli devam etmemelerinin önemli nedenleri olarak sıraladı.

Araştırmaya katılan gençlerin %26.6’sı pandemi sürecinde işlerini kaybettiklerini belirtirken, çalışan gençlerin %19.8’i zorunlu izne çıkarıldıklarını, %21.4’ü ise ücretli çalışma saatlerinin azaltıldığını belirtti. İş arayan gençlerin %74.6’sı iş bulamazken, 18-24 yaş grubundaki gençlerin 25-30 yaş grubuna kıyasla işlerini daha fazla kaybettikleri gözlemlendi.

Şiddet arttı

Araştırmaya katılan gençlere pandemi döneminde şiddete maruz kalıp kalmadıkları da soruldu. Buna göre, pandemi öncesinde flört şiddetine maruz kalma oranı %26,45 iken, pandemi sırasında bu oran %33,18’e yükseldi. Sanal şiddet ise %23,34’ten, %27,5’e çıktı. Pandemi döneminde artan aile içi şiddetten de en fazla kadınların ve 18-24 yaş aralığındaki gençlerin etkilendiği tespit edildi. Öte yandan ev içi şiddet/partner şiddetle karşılaştıklarında gençlerin sadece %66’sı başvuru mekanizmalarını bildiğini belirtti. Pandemi sürecinde gençlerin ruh sağlığını olumsuz etkilemesi anlamında anksiyete ve depresif ruh halinin oluştuğu ve bunun diğer vücut fonksiyonlarını da etkilediğini gençler ifade ettiler.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.