Dağlık Karabağ bölgesinde barış sürecine girilmesi ile ayrılıkçı parlamento Ermeni çoğunluklu bölgede Rusçanın ikinci resmi dil olmasını onayladı.
Dağlık Karabağ’ın ayrılıkçı parlamentosu, Rusça’nın Ermenice ile birlikte etnik Ermeni nüfuslu bölgenin ikinci resmi dili olması yönündeki bir öneriyi onayladı. Bölgenin dil yasalarında yapılan değişiklikler geçen hafta iki çekimserle 27-0 kabul edildi. Bölgenin etnik Ermeni lideri Arayik Harutyunian tarafından imzalandığında yasalaşacak yasa tasarısı, Rusçaya resmi statü verilmesinin Dağlık Karabağ’ın Rusya ile kültürel, askeri ve ekonomik bağlarını derinleştireceğini belirtiyor. Bölgenin yasama meclisinde temsil edilen beş siyasi partiden üçü, ayrılıkçı bölgede geçen yıl Ermenistan-Azerbaycan savaşından sonra Dağlık Karabağ’da konuşlandırılan Rus askerleri ve yardım görevlileri ile iletişimi kolaylaştıracağını savunarak tedbiri geçen ay önerdi.
Rusya’nın Dağlık Karabağ’daki varlığı, Kasım 2020’de Moskova’nın arabuluculuğunda ateşkesle sona eren altı hafta boyunca bölgede ve çevresinde çatışmaların ardından dramatik bir şekilde arttı. Çatışma sırasında 6.000’den fazla insan öldürüldü. Ateşkes anlaşması uyarınca, Dağlık Karabağ’ın bir kısmı ve çevresindeki yedi bölgenin tamamı, etnik Ermeni güçleri tarafından yaklaşık 30 yıllık kontrolün ardından Azerbaycan yönetimi altına alındı. Anlaşma ayrıca, cephe bölgeleri boyunca yaklaşık 2.000 Rus barış gücü askerinin konuşlandırılmasına ve tartışmalı bölgeyi Ermenistan’a bağlayan bir kara koridoruna yol açtı. Dağlık Karabağ, bölgenin Rus diline resmi statü verme planlarını kınayan Azerbaycan’ın uluslararası bir parçası olarak tanınmakta. Cumhurbaşkanı İlham Aliyev 26 Şubat’ta Azerbaycan’da sadece bir resmi dil olabileceğini ve bunun Azerbaycan dili olduğunu vurguladı. Kremlin daha önce meseleyi hem Azerbaycan’ın hem de Ermenistan’ın iç meselesi olarak tanımlamıştı.