islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
34,4838
EURO
36,2362
ALTIN
2.960,88
BIST
9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Parçalı Bulutlu
Cuma Yağmurlu
19°C
Cumartesi Az Bulutlu
9°C
Pazar Çok Bulutlu
10°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
10°C

İran’ın nükleer tesisleri İsrail’in saldırısına uğradı

İran’ın nükleer programı, yer altı Natanz tesisine İsrail tarafından siber saldırı düzenledi. Saldırı nükleer programın geleceğine yönelik Viyana görüşmelerinin yapıldığı zamanda gerçekleştirildi.

İran’ın nükleer tesisleri İsrail’in saldırısına uğradı
A+
A-

İran’ın nükleer programı, yer altı Natanz tesisine İsrail tarafından siber saldırı düzenledi. Saldırı nükleer programın geleceğine yönelik Viyana görüşmelerinin yapıldığı zamanda gerçekleştirildi.

Mirat Haber Ajansı

İran’ın nükleer programı, son on yılda yer altı Natanz tesisini etkileyen en son olay olan sabotaj saldırılarında hedef alındı. Natanz’da yapılan saldırı, dünya güçlerinin İran ve ABD’nin Tahran’ın atomik anlaşmasına dönüşünü müzakere etmeye çalıştığı ve bu müzakereleri tersine çevirme ve Orta Doğu’daki bölgesel gerilimi daha da artırma tehdidinde bulunduğu sırada geldi. İsrail, İran’ın ana nükleer tesisine yapılan siber saldırının arkasında olduğu iddialarını doğruluyor gibi görünüyordu. İsrail savunma şefi Aviv Kochavi, ülkenin Ortadoğu’daki operasyonlarının düşmanın gözünden gizlenmediğini belirtti.

İsrail, önceki benzer olaylardan sonra sık sık uyguladığı gibi, haberlere hiçbir sansür kısıtlaması uygulamadı ve görünen saldırı İsrail medyasında geniş yer buldu. Kamu radyosu, Mossad istihbarat teşkilatının merkezi bir rol oynadığını iddia ederek alışılmadık bir adım attı. İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu da ilerleyen saatlerde yaptığı açıklamada, İran ve vekillerine karşı mücadelenin ve İran’ın silahlanma çabalarının büyük bir misyon olduğunu belirtti. Natanz reaktöründeki yetkililerin, zenginleştirilmiş uranyum üretimini hızlandırabilecek gelişmiş santrifüjleri yeniden başlatmasından saatler sonra gerçekleşen saldırı, bugün var olan durumun, ayrıntıya girmeden yarın olacak durum olmayacağını da sözlerine ekledi. İran’ın sivil nükleer programının başkanı, Natanz’ın sabotajını nükleer terörizm olarak nitelendirdi.

Nükleer programı ABD başlattı

İran’ın nükleer programı ABD’nin yardımıyla başladı. Washington, Barış İçin Atomlar girişimi kapsamında, Şah Muhammed Rıza Pehlevi’nin yönetimi altında 1967’de Tahran’da devreye giren bir test reaktörü tedarik etti. Bu yardım, İran’ın 1979 İslam Devrimi Şah’ı devirdiğinde sona erdi. 1990’larda İran, Pakistan’ın en büyük nükleer bilimcisi Abdul Qadeer Khan’dan gizlice ekipman satın almak da dahil olmak üzere programını genişletti. Khan’ın tasarımları, İran’ın uranyum zenginleştirmesine büyük ölçüde güç veren IR-1 santrifüjleri inşa etmesine izin verdi. Tahran, nükleer programının barışçıl olduğunda ısrar ediyor. Bununla birlikte, Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (IAEA), İran’ın 2003 yılı sonuna kadar yapılandırılmış” bir programda bir nükleer patlayıcı cihazın geliştirilmesiyle ilgili faaliyetler gerçekleştirdiğini söylüyor. İran’ın merkezi İsfahan eyaletindeki Natanz, ülkenin ana uranyumuna ev sahipliği yapıyor. zenginleştirme tesisi. İran’ın Bushehr’de 2011’de Rusya’nın yardımıyla açtığı bir nükleer enerji santrali var. İran daha önce Arak ağır su reaktörünü plütonyum üretemeyecek şekilde yeniden yapılandırmıştı. Fordo zenginleştirme alanı da bir dağın derinliklerine kazılmıştır. Tahran ayrıca Tahran araştırma reaktörünü de işletiyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.