Hırvat polisi sınırda sığınma talep eden Afganistanlı Müslüman bir kadına cinsel tacizde bulundu. Danimarka Mülteci Konseyi (DRC) tarafından derlenen yeni dosyaya göre, sığınma talebiyle Bosna’dan Hırvatistan’a geçmeye çalışan göçmenlerin çoğu şiddet ve tacize maruz kalıyor.
Hırvat polisi sınırda sığınma talep eden Afganistanlı Müslüman bir kadına cinsel tacizde bulundu. Danimarka Mülteci Konseyi (DRC) tarafından derlenen yeni dosyaya göre, sığınma talebiyle Bosna’dan Hırvatistan’a geçmeye çalışan göçmenlerin çoğu şiddet ve tacize maruz kalıyor.
Afganistanlı Müslüman bir kadın, cinsel tacize uğradığını, soyunmaya zorlandığını, bıçak noktasında tutulduğunu ve bir Hırvat subay tarafından tecavüzle tehdit edildiğini açıkladı. Danimarka Mülteci Konseyi (DRC) tarafından derlenen yeni bir dosyaya göre, sığınma talebiyle Bosna’dan Hırvatistan’a geçmeye çalışan göçmenlerin çoğu şiddet ve tacize maruz kalıyor. Adı verilmeyen şikayetçi kadın, 15 Şubat akşamı kendisinin ve iki çocuğu olan yaşlı bir adamla birlikte Bosna’daki Velika Kladuşa yakınlarındaki Hırvatistan sınırını geçtiklerini belirtti. Olay yerine daha fazla polis gelene kadar kendilerine tüfek doğrultmaya devam eden bir Hırvat polis memuru tarafından durduruldu. Kadın, grup sığınma talebinde bulunduklarını söylediğinde, bir memurun anlayış göstermesini isterken onlara güldüğünü ve onlara hakaret ettiğini vurguladı. Sınıra yakın bir arama sırasında defalarca cinsel tacize maruz kaldığını ve çıplak soyunmaya zorlandığını belirtti. Memurlar, sığınmacıları Bosna’ya geri dönmek zorunda kalırken sırtlarında ve bacaklarında coplarla dövdüklerini ifade etti.
Taciz ve tehditle geri püskürtme
Polis yaptığı açıklamada, bildirilen cinsel istismarı araştırdıklarını belirtti. Polis, Danimarka Mülteci Konseyi grubu tarafından toplanan iddialara ilk bakıldığında, olayın gerçekleştiği 15 Şubat’ta herhangi bir kadın göçmen aleyhine polis müdahalesi olmadığını açıkladı. DRC raporunda, göçmenlerin yaralanmasına neden olan fiziksel istismarı ayrıntılarıyla anlatan başka ifadeler yer aldı. Raporda, Mayıs 2019’dan bu yana toplam 23.853 kişinin Bosna’ya geri itme olarak, bildirdiği belirtildi. Konsey Ocak ve Şubat aylarında 547 kişinin Hırvatistan’dan geri püskürtüldüğünü belgeledi, yüzde 35’i taciz ve aşağılayıcı muameleye maruz kaldı ve yüzde 32’si fiziksel istismar ve saldırı olduğunu bildirdi. Ankete katılanların üçte biri, sığınma prosedürüne erişimlerinin reddedildiğini açıkladı. DRC raporu, şiddet içeren veya içermeyen geri itmelerin AB iltica, göç ve Schengen müktesebatını ihlal ettiğini, ancak AB’nin dış sınırlarında günlük olarak rapor edildiğini belirtti. Hırvatistan, göçmenleri ve sığınmacıları Bosna’ya geri püskürtmek için şiddet kullandığı iddialarını defalarca reddetti. Ancak, bu yıl 11 Ocak’ta Avrupa Konseyi İnsan Hakları Komiseri, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne gözlemlerini yayınladı ve göçmenlerin iddialarını doğruladı. Tüm bilgilerin, yerleşik bir toplu geri dönüş uygulamasına, Hırvat kolluk kuvvetleri tarafından göçmenlere yönelik yaygın kötü muameleye ve bu tür muameleye yönelik hızlı ve bağımsız soruşturmaların eksikliğine işaret ettiğini kaydetti.