Dün Irak’ın güneyinde yüzlerce protestocu, Dhi Qar Valiliğinin başkenti Nasiriyah kentinde ve yerel halk için iş talep eden Maysan Petrol Şirketi binasında üç köprüyü kapattı.
Amerikan işgali sonucunda Irak tarımsal olarak zengin, iyi eğitimli insan kaynağına ve muazzam hidrokarbon kaynaklarına sahipken Batı işgali sonucu nüfusun dörtte biri işsiz ve açlık sınırı altında. Bunun sonucunda halk isyan ediyor.
Dün Irak’ın güneyinde yüzlerce protestocu, Zikar Valiliğinin başkenti Nasiriye kentinde ve yerel halk için iş talep eden Maysan Petrol Şirketi binasında üç köprüyü kapattı. Görgü tanıkları, hükümet kurumlarında ve petrol şirketlerinde iş talep eden yüzlerce protestocunun Nasiriyah’daki üç köprüyü kapattığını, diğerlerinin ise Maysan Petrol Şirketi çalışanlarının binaya girmesini engellediğini açıkladı. Şirketin yerlileri işe alma sözü veren pankartlar tuttular. Taahhütlerin yerine getirilmediğini söylediler. Yetkililerden protestolarla ilgili herhangi bir yorum yapılmadı.
Irak Maliye Bakanlığı, 2021 bütçesinin ülkeyi etkileyen mali kriz nedeniyle yeni istihdam yaratılmasını içermediğini söylüyor. Irak Planlama Bakanlığı’nın son istatistiklerine göre, petrol zengini devlette işsizlik oranı yüzde 27, yoksulluk oranı ise yüzde 25. Amerikan işgali sonucunda sadece ülkenin siyasi yapısı değişmedi, aynı zamanda petrol gelirlerine de büyük ölçüde bankalarla yapılan anlaşmaların sonucunda el kondu. Irak tarımsal olarak zengin, iyi eğitimli insan kaynağına sahip ve muazzam hidrokarbon kaynaklarına sahipken Batı işgali sonucu fakir bir ülke olarak zorlukla ayakta duruyor.