Pakistan’ın aşırı sağcı Tehreek-e-Labbaik Pakistan (TLP) grubuna mensup protestocular, müzakereler sürerken ülkenin doğusundaki Lahor kentinde şiddetli çatışmalar sırasında kaçırılan 11 polis memurunu serbest bıraktı.
Pakistan’ın aşırı sağcı Tehreek-e-Labbaik Pakistan (TLP) grubuna mensup protestocular, müzakereler sürerken ülkenin doğusundaki Lahor kentinde şiddetli çatışmalar sırasında kaçırılan 11 polis memurunu serbest bıraktı. Pazartesi günü erken saatlerde yayınlanan bir video mesajında konuşan İçişleri Bakanı Şeyh Raşid, müzakerelerin ilk turunda çok ilerleme kaydedildiğini belirtti. TLP aktivistlerinin Pakistan’ın ikinci şehri Lahor’daki Sodhiwal bölgesindeki bir polis karakoluna saldırmasının ardından Pazar günü başlayan çatışmalarda çok sayıda polis ve protestocu yaralandı. Protestocular Pazartesi günü yakındaki bir TLP camisine çekildiler, Pazar günkü çatışmaların yaşandığı yere yaklaşık 2 km uzaklıkta. Polis ayrıca geri çekildi ve müzakereler devam ederken görevlendirilen memurların sayısını azalttı.
Polis sözcüsü Nayab Haider, Pazar günkü şiddet olaylarında hiçbir polisin öldürülmediğini ve yetkililerin TLP tarafında herhangi bir zayiatın olmadığını belirtti. Bu arada, bazı dini partiler Pazartesi günü TLP ile dayanışma içinde grev çağrısı yaptı ve yetkililer başkent İslamabad ve başka yerlerdeki güvenlik seviyelerini yükseltti. Pakistan hükümeti geçen hafta, TLP’yi terörle mücadele yasası uyarınca bir terör örgütü olarak tanımladı.
Yetkililer, Seçim Komisyonu’nun grubu siyasi parti olmaktan çıkarması için harekete geçeceklerini de ifade etti. Bu hareket, ülkenin en büyük şehri olan Lahore, Rawalpindi ve başka yerlerdeki şiddetli TLP protestolarının ardından, grubun başkanı Saad Rizvi’nin polis nezaretinden salıverilmesini talep etmesinden sonra geldi. 2017’de kurulan TLP, İslam’a karşı algılanan küfür konusunda ülke çapında birkaç büyük gösteri düzenleyen katı bir dini grup. En son protesto hareketi, Fransız Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un aralarında Pakistan Başbakanı İmran Han’ın da bulunduğu bazılarının İslamofobiyi teşvik eden yorumlarda bulunmasının ardından, Kasım ayında Fransız hükümetine karşı başlatıldı. Küfür, bazı suç türlerinin zorunlu ölüm cezası taşıdığı Pakistan’da hassas bir konu. Macron’un yorumlarına yanıt olarak TLP, Pakistan’dan Fransız büyükelçisini sınır dışı etmesini, Fransız mallarını boykot etmesini ve başka önlemler almasını talep etti. Hükümet başlangıçta bu talepleri meclise sunmayı kabul ederken, İçişleri Bakanı Raşid geçen hafta yaptığı açıklamada, TLP’nin konuyla ilgili bir meclis kararının ifadesi üzerinde anlaşmayı reddettiğini ve ilerlemeyi durdurduğunu açıkladı. Pakistan Başbakanı İmran Han Pazartesi günü başkent İslamabad’daki bir etkinlikte konuyu ele aldı. Khan, Müslümanların çoğunlukta olduğu ülkeleri, İslam’ın Peygamber Muhammed’le ilgili algılanan küfür konusunda Avrupa ve diğer ülkelere lobi yapmak için bir araya gelmeye çağırdı.