Uluslararası kimyasal silah izleme örgütü dün Suriye’nin tekrar tekrar kimyasal silah kullanımı nedeniyle askıya alınıp alınmayacağına karar verecek.
Uluslararası kimyasal silah izleme örgütü dün Suriye’nin tekrar tekrar kimyasal silah kullanımı nedeniyle askıya alınıp alınmayacağına karar verecek. Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü (OPCW), 12 Nisan’da Suriye hava kuvvetlerinin 2018’de Saraqib kasabasına düzenlenen bir saldırıda klor gazı kullandığına karar verdi. OPCW’ye üye devletler, Suriye’nin haklarının askıya alınması için Fransız önerisini değerlendirecek ve oy verme yeteneği de dahil olmak üzere ayrıcalıklar değerlendirilecek. OPCW’nin 193 üye devletinin Lahey’deki karargahındaki toplantısında onaylanırsa, bekçi köpeği mevcut maksimum cezasını ilk kez kullanıyor olacaktı. Üç günlük toplantı dün başladı ve diplomatik kaynaklar AFP’ye oylamanın bugün veya Perşembe günü beklendiğini belirttiler. Suriye tüm iddiaları reddetti ve saldırıların yapıldığını açıkladı.
Geçen yıl bir OPCW soruşturmasının Suriye’nin 2017’de sinir gazı sarin ve toksik kimyasal klor ile isyancıların kontrolündeki bir köye saldırdığını tespit etmesi üzerine Şam, kilit soruları cevaplayamamakla suçlanıyor. Avrupa Birliği, geçen hafta Birleşmiş Milletler’e yaptığı ortak açıklamada vurguladı. Ancak Rus OPCW elçisi Alexander Shulgin, Suriye rejimine karşı hareketi eleştirdi. Suriye’ye yöneltilen suçlamalar aşırı derecede abartılı, diye iddia ediyor. Shulgin, Suriye meselesine dair bencil gündemlerini destekleyen ülkelerin jeopolitik komplosundan motive olduklarını ifade etti.