Avrupa’da liderlerin desteklediği ve aylardır tartışılan korkunç plana göre Arnavutlara birleşme rüşveti karşılığı Bosna Müslümanlarına darbe vurulmasına hazırlanılıyor. Bosna Hersek’te Müslümanlar ağırlıkla şehir halkı ve bölgesel bölünme olursa bölük pörçük küçük toprak parçalarında yok olmayı bekleyecekler. Rapor Boşnakların artık İslam ile Avrupa arasında karar vermesini de istiyor.
Avrupa’da liderlerin desteklediği ve aylardır tartışılan korkunç plana göre Arnavutlara birleşme rüşveti karşılığı Bosna Müslümanlarına darbe vurulmasına hazırlanılıyor. Bosna Hersek’te Müslümanlar ağırlıkla şehir halkı ve bölgesel bölünme olursa bölük pörçük küçük toprak parçalarında yok olmayı bekleyecekler. Rapor Boşnakların artık İslam ile Avrupa arasında karar vermesini de istiyor.
Mirat Haber Ajansı
Bosna-Hersek’in bölünmesini savunan sızdırılmış bir belge Avrupa Birliği’ne (AB) ulaşarak Balkanlar bölgesinde yeniden şiddetleneceği endişelerini artırdığı bildirildi. Üst düzey yetkililer, sınırların etnik hatlar boyunca çizilmesi yönündeki iddia edilen teklife dehşetle yaklaştılar. Bosna Dışişleri Bakanı Bisera Türkoviç, mevcut sınırların revizyonuna yönelik herhangi bir hamlenin 1990’larda görülen soykırım ve savaşın canlanması olduğunu vurguladı. Ancak Turkoviç, Avrupa Birliği’nde “ciddi kimsenin” Bosna’nın egemenliğini ve bütünlüğünü tehlikeye atma fikrini kabul etmeyeceğine de inandığını söyledi.
Türkoviç, bu tür kötü niyetli fikirlerde son yirmi yılda kaydedilen muazzam ilerlemeyi tehdit ettiğini de sözlerine ekledi. Avrupa’da son dönemde Müslümanların yok edilmesi, kıtadan atılmasıyla ilgilil aşırılıkçı fikirler yaygın kabul görmekte. Türkoviç, bunu bir seçenek olarak görenlerin soykırımdan sorumlu olan politikayı ve 2. Dünya Savaşı’ndan bu yana en kötü savaş suçlarını ödüllendirdiğini ve desteklediğini herkesin anlaması gerektiğini söyledi.
Söz konusu imzasız not geçen hafta Sloven medyası tarafından sızdırılmıştı. Parti, Bosna’nın Sırp yönetimindeki Sırp özerk bölgesinin Sırbistan ile birleşmesini ve ülkenin Hırvat çoğunluk kantonlarının Hırvatistan’a katılmasını öneriyor. Belgede, Sırbistan’ın da bunun karşılığında Kosova’nın Arnavutluk’a katılmasını kabul edeceği bildirildi. Notta, sessiz bir prosedürle, bölgedeki ve uluslararası toplumdaki karar vericilerle plana verilen desteğin başladığı ifade edildi. Slovenya notun Ljubljana’dan geldiği fikrini reddederken, Arnavutluk Başbakanı Edi Rama böyle bir belgeyi gördüğünü söyledi. Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vuciç, durumu daha da karmaşık hale getiren notun varlığını reddediyor.
Haber, Bosna haber sitesi politicki.ba’nın Slovenya’nın 1 Temmuz’dan itibaren AB’ye başkanlık yaptığı sırada Slovenya lideri Janez Janşa‘nın önceliklerinden birinin eski Yugoslavya’nın sınırlarını yeniden çizmek olduğunu 12 Nisan’da yayınlanmıştı. Ljubljana ve Brüksel’den kaynaklara atıfta bulunulan makalede, kağıt olmayan belgenin Avrupa Konseyi (AK) Başkanı Charles Michel‘e Şubat sonu veya Mart ayı başında sunulduğu bildirildi. Habere yanıt veren Jansa, Michel’i en son 2020’de gördüğünü tweetledi ve bu nedenle Şubat veya Mart aylarında kendisine herhangi bir şeyi fiziksel olarak vermesinin zor olacağını söyledi. Ancak Brüksel’deki kimliği bilinmeyen bir yetkili politicki.ba’ya verdiği demeçte, Macaristan Başbakanı Viktor Orban, Avrupa aşırı sağ üyeleri ve Hırvat yetkililer de dahil olmak üzere çok sayıda kişinin sınırların yeniden çizilmesi fikrini desteklediğini söyledi.
Makalede, Karadağ ve Kuzey Makedonya‘nın Arnavutluk çoğunluklu bölgelerinin de Arnavutluk’a katılmasının öngörüldüğü de eklendi. 15 Nisan’da, Sloven medyası sözde kağıt dışı yayınladı. Hikayeyi işleyen Sloven gazeteci Primoz Cirman, notun Zagreb, Budapeşte veya Belgrad’da yazılmış olabileceğini, ancak dağıtımında Jansa kabinesinin yer aldığından emin olduğunu söyledi. Salı günü, Bosnalı haber ajansı Patria, Federal Meclis’e yakın kaynaklarına göre, Almanya’nın en yüksek temsilcilerinin gazeteye Ekim ayı gibi erken bir tarihte tanıtıldığını, ancak tekliflerin kınandığını bildirdi. Belgede ayrıca, bağımsız devletlerindeki Boşnakların AB ile AB dışı (yani Türkiye) gelecek arasında seçim yapmaları gerektiği de belirtiliyor. Buna ek olarak, Türkiye ve radikal İslam’ın giderek artan etkisiyle, durumun önümüzdeki on yıl içinde büyük ölçüde kötüleşebileceği konusunda uyardı.
1992’den 1995’e kadar Bosna, ülkeyi sırasıyla Büyük Sırbistan ve Büyük Hırvatistan’a bölmeyi amaçlayan Sırp ve Hırvat güçleri tarafından saldırıya uğramıştı. Uluslararası silahlı çatışma, Avrupa’da Holokost’tan bu yana işlenen en kötü zulüm olan Bosna’nın Srebrenica kentinde bir soykırımla sonuçlandı.