Darbe yapmakla suçlanan Çad’ın iktidardaki askeri konseyi, iki hafta önce fakir Sahra çölü ülkesinin kuzeyinde bir saldırı başlatan ve Başkan Idriss Deby’yi öldürmekle suçlanan isyancı güçlerle pazarlık yapmayacak.
Darbe yapmakla suçlanan Çad’ın iktidardaki askeri konseyi, iki hafta önce fakir Sahra çölü ülkesinin kuzeyinde bir saldırı başlatan ve Başkan Idriss Deby’yi öldürmekle suçlanan isyancı güçlerle pazarlık yapmayacak.
Çad’ın iktidardaki askeri konseyi, iki hafta önce fakir Sahra çölü ülkesinin kuzeyinde bir saldırı başlatan ve Başkan Idriss Deby’yi öldürmekle suçlanan isyancılarla pazarlık yapmayacağını söyledi. Askeri konsey sözcüsü Azem Bermandoa Agouna Pazar günü isyancıların ateşkesi izlemeye hazır olduklarını ilan etmesinin ardından, yas zamanının arabuluculuk ya da kanun kaçaklarıyla müzakere için uygun olmadığını söyledi. Askeri konseye şu anda ölen diktatörün oğlu Mahamat Idriss Deby başkanlık ediyor.
Başkan savaşırken ölmüştü
Askeri konsey, Çad’daki Değişim ve Mutabakat Cephesi (FACT) olarak bilinen isyancıların lideri Mahamat Mahadi Ali’nin Nijer’e kaçtığını ve onu takip etmek için komşusundan yardım çağrısında bulunduğunu ifade etti. FACT isyancılar 11 Nisan’da Libya’dan kuzey sınırını aşarak Deby’nin 30 yıllık iktidarına son verilmesi çağrısında bulundular. Ordu tarafından geri püskürtülmeden önce başkent N’Djamena’ya 200-300 km kadar yaklaştılar. Deby, seçimleri kazandıktan hemen sonra isyancı saldırısına karşı askerleri yönetirken açılan ateşte aldığı ağır yaralara yenik düştükten sonra öldü.
Darbe suçlaması
Ölümü, İslamcı militanlar olarak adlandırdıkları silahlı gruplara karşı uzun zamandır Batılı ve bölgesel bir müttefik olan Orta Afrika ülkesini şok etti. Ordu ve isyancılar, hava kuvvetlerinin o zamandan beri isyancıların mevzilerini bombaladığını söylediler. Ordu Cumartesi günü isyancıları imha ettiğini söyledi. Deby’nin ölümünden sonra, oğlu Mahamat Idriss Deby başkanlığındaki bir askeri konsey iktidarı ele geçirdi ve seçimlere 18 aylık bir geçişi denetleyeceğini söyledi.
Muhalefet siyasetçileri bunu darbe olarak nitelediler ve isyancılar da mutlaki hükümeti kabul etmeyeceklerini söylediler. Fransa ve bölgesel güçler sivil-askeri bir çözüm için bastırırken, Afrika Birliği askeri cunta konusunda “ciddi endişelerini” dile getirdi. Geçici sivil-askeri yönetime doğru bir süreç, Çad’a krizden bir çıkış yolu sunabilir. Teklif, geçen Ağustos ayında bir darbenin ordunun iktidarı bırakması için uluslararası çağrılara yol açtığı Mali’deki bir geçişi yansıtıyordu. Mali’de muhalefet ordunun iktidarı elinde tutması konusunda endişeli olsa da, ordudan bir başkan yardımcısıyla sivil bir başkan atanmasıyla geçici bir çözüm sağlanmıştı.