islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
34,5261
EURO
36,1556
ALTIN
2.963,72
BIST
9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
17°C
İstanbul
17°C
Parçalı Bulutlu
Cuma Yağmurlu
19°C
Cumartesi Az Bulutlu
9°C
Pazar Az Bulutlu
10°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
9°C

Peygamberimizin onayladığı sporlar

Peygamberimizin onayladığı sporlar
30 Kasım 2018 19:33
A+
A-

a. Binicilik

Aziz Peygamberimizin döneminde bir tür savaş sporu da olan binicilik ön planda spor dalıydı. Aziz Peygamberimiz efendimiz at yarışlarına İslâm devlet başkanı vasfıyla ayrıca önem verirdi. Medine’de at yarışlarının yapılabileceği iki ayrı alan vardı. Peygamberimiz, yarış müsabakalarında birinci gelenlere bizzat kendileri ödül dağıtırdı. Ashabı kiramdan Hz. Enes’e, “Peygamber devrinde at yarışı yapar mıydınız, Hz. Peygamberde yarışır mıydı?“ diye sorulduğunda, şöyle cevap vermiştir:

Evet, biz at yarışları yapardık, Allaha yemin ederim ki Peygamberimiz de Seba adlı atıyla yarıştı ve birinci geldi. Birinciliği onu mutlu etmişti.“

Peygamberimizin Adba isimli bir devesi daha vardı. Sürati ile ünlüydü. Peygamberimiz onu müsabakaya soktu, taşradan gelen bir bedevi Adbayı geçerek birinci oldu. Sahabe üzüldü. Peygamberimiz ise; “Yükselen her şeyi alçaltmak Allah’ın yasasıdır” buyurarak -günümüz diliyle ifade edersek- centilmenlik sergilediler.

b. Atletizm

Ayak koşuları da peygamberimiz döneminde sahabeler arasında yaygındı. Hz. Ali ve Ebu Hiras el Üzeyli isimli sahabi koşuculuğu ile meşhurdu.

c. Güreş

Güreş de peygamberimizin döneminde bilinen bir spor dalıydı, şenlikler yapılır güreş müsabakaları da icra edilirdi. Rükane gibi ünlü güreşçiler vardı. Bu Rükane Aziz Peygamberimize gelerek “Beni yenebilirsen sende bir manevi bir güç olduğuna inanırım ve sana iman ederim.“ der. Kaybedenin vereceği koyunlar da belirlenir. Güreş tutarlar. Üç defa tekrarlanan güreşte Peygamberimiz galip gelince bazı rivayetlere göre Rükane koyunlarını kaybettiği için ağlar. Peygamberimiz koyunlarını ona iade eder. Gördükleri ve yaşadıklarından etkilenen Rükane Allah’ın Resulünün Peygamberliğine inanır.

d. Atıcılık

Sevgili kardeşlerim atıcılık da bilinen spor dallarından biriydi. Buhari’nin rivayetine göre Peygamberimiz Efendimiz atış sporları yapan sahabelerine uğrar ve onları atıcılığa teşvik eder, “atıcılığınız bana biniciliğinizden daha sevimlidir” buyururdu. Hatta yarışan bir gruba; “Atışın, ben sizle beraberim.“buyurunca, rakipleri müsabakadan çekilir. Peygamberimiz neden çekildiklerini sorunca, “Ya Rasullellah siz onlardan yana tavır koydunuz“ derler. Peygamberimiz; “Hayır, ben hepinizden yanayım. Bu sporu sürdürün, çünkü atıcılık bir savaş sporudur.“buyurur.

e. Kılıç ve Mızrak Oyunları

Sevgili kardeşlerim, Medine’nin nereden geldiği belli olmayan zencileri, kılıç mızrak oyunlarında mahirdi. Peygamberimiz onlara ibadet edilen Mescid-i Nebi’de kılıç mızrak oyunlarıyla bir gösteri yaptırdı. Hz. Aişe validemize de bu gösteriyi izletti.

f. Deniz Sporları

Mekke ve Medine denizlere uzakçadır. Böyle iken Aziz Peygamberimiz sahabilerini yüzme sporlarına da teşvik etmiştir. Çocuklarınıza “ok atmayı, ata binmeyi ve yüzmeyi öğretiniz” buyurmuş, “Yüzmeyi faydalı eğlencelerden biri olarak” nitelemiştir.

g. Kurrek

Sevgili kardeşlerim, Medine’de Aziz Peygamberimizin dönemindekurrekdenilen bir tür futbol oyunu da vardı. Gerek binicilik, atıcılık ve gerekse de bu kurrek denilen futbol benzeri oyununun belirli alanları vardı ve halk da izlemeye alışmıştı. Dolayısıyla peygamberimiz bukurrekdenilen oyunu da görmüş fakat yasaklayıcı bir beyanda bulunmamıştır.

ı. Halter, Mızrak Atışı ve Avcılık

Enteresandır, bazı sahabeler ağır taşları kaldırarak idman yaparlardı. Bu da halterimsi bir spor dalıydı. Peygamberimiz buna da tanık oldu fakat engelleyici beyanda bulunmadı.

Mızrak atma yarışı da sahabeler arasında yapılan sporlardan birisiydi.

Sevgili kardeşlerim avcılığında bir spor dalı olarak nitelenmesi mümkündür. Kur’ânımız avcılığı helal kılar fakat Peygamberimiz tarafından zevk için hayvan avlama, eti yenmeyen hayvanları öldürme gibi bir takım yasaklar da konulmuştur.

Spor Yapılması İçin Uyulması Gereken Şartlar

Güzel kardeşlerim’ Size sunduğum genel ölçüleri ve arz ettiğim peygamber dönemi sporlarını yirminci asır da yapılan ve bundan böyle yapışılabilecek olan bütün spor dallarına teşmil etmemiz mümkündür. Ancak yapılabilir olan spor dallarını uygulamak için özel şartlar da var. Bunları dört madde halinde sıralayabiliriz:

Yaptığımız spor:

Namaz ve oruç ibadetine mani olmamalıdır. Olursa sporu harama yol kılmış oluruz

İslâmi örtünme kuralları ihmal edilmemelidir. Bayan sporcular vücutlarını teşhir edecek; örtülmesi gereken vücut bölgelerini açığa vuracak giysiler içinde spor yapmamalıdır. Erkekler de örneğin yüzücüler de gördüğümüz slip türü giysiler içinde spor yapmamalıdır. Çünkü örtünme Rabbimizin buyruğudur. (Nûr 30,31)

Zaman ve iş gücü israfına da sebep olunmamalıdır. İsraf da haramdır.

Yapılan sporun kuralları dışına çıkılarak karşı oyuncuların yaralanmasına, sakatlanmasına sebep olacak davranışlar yapılmamalıdır. Bu tür kasıtlı eylemler zarar vermedir. Zarar verme de Allah’a isyandır ve haramdır.

Bir sonraki yazımızda Futbol dahil spora ilişkin diğer bazı konuları işleyeceğiz.

Ali Rıza DEMİRCAN

Gelişen Olaylara İslami Bakışın Adresi

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.