Op. Dr. Ünzile Girişgin
25 yaşında vajinismus olan kızım anlattı ben ses kaydı aldım. Onun topluma benim aracılığımla yapmış olduğu sesleniş inşallah güzel gelişmelere vesile olur.
Sevgili Peygamberimiz (sav)’in müjdeleyiniz, korkutmayınız, kolaylaştırınız zorlaştırmayınız, sevdiriniz nefret ettirmeyiniz hadis-i şerifine aykırı şekilde ısrarla kız çocuklarımızı evlilikten, erkeklerden, cinsel ilişkiden soğutuyor uzaklaştırıyoruz.
Evlilik kurumu kadın ve erkeğin hem fiziksel hem de ruhsal doyumu, neslin sağlıklı yetişmesi bakımından da en ideal kurum olması gerekirken ayrılıklar, huzursuzluklar, mutsuzluklar artıyor.
Evliliğe adım atan kız ve erkek çocuklarımızın yaşadıkları korku ve anksiyete maalesef çocuklarımızın en güzel yıllarını ellerinden alıp heba ediyor. Çoğu evli çiftin yaşadığı bu kaygı ve korkular yıllarca giderilmiyor. Suistimale uğruyor, zaman ve para kaybediliyor daha da kötü olanı ümitler tükeniyor tüp bebek merkezlerine başvurularak bari anne baba olalım çaresizliği içine düşüyorlar.
Yatılı Kuran kursunda okuyan kızım 14 yaşında iken önce teyzesinin kızlık zarı hakkında korkutması , sonrasında da 15 yaşında iken yatılı kuran kursu hocasının gusül abdesti konusunu anlatırken ortaokul lise çağındaki kız çocuklarını ilk gece hakkında kandan, yırtıktan bahsederek hastanelik olabilecekleri korkusunu vermesi ile evlenip cinsel ilişkiye giremeyen kızımızın anlattıklarını aktarıyorum sizlere.
Ses kaydımızın orijinal haline opdrünzilegirisgin instagram sayfamda VAJİNİSMUS SOHBETLERİ Başlığı altında isteyenler ulaşabilirler.
Gusül abdestini anlatırken ergenlik çağındaki kız çocuklarımızın korkutulmasının ne faydası var acaba?
İlk gece denince toplumun kafasındaki yargılar yırtılma, patlama, parçalanma ve kan görme.
Hatta hastanelik olma ve biz jinekologlar tarafından dikişler atılması. Kan nakli yapılması. Öyle ki “neden az kanama oldu?” diye danışmaya gelen çiftlerim oldu. “Neden kanama olmadı ?” sorusu ise en sık karşılaştığım ilk cinsel ilişki sonrası sorudur.
Evlilik mutlu başlangıç, kadınla erkeğin cinsel paylaşımındaki neşenin her iki çiftin hayatına sunacağı güzel ikramlar demektir.
Lakin yüzlerce yıldır süregelen korku dolu sahneler kız ve erkek çocuklarımızın beynin de korkuların gerçek olmasına ve acı ve kan ile sonuçlanmasına sebebiyet veriyor. Bu öylesine büyük bir korkudur ki vajinismus dediğimiz ilk cinsel ilişkiye girememe kabusu ile neticeleniyor.
Kız ve erkek çocuklar üzerindeki baskılar bazen de erkeklerde performans ansiyetesi dediğimiz ereksiyon kayıpları ile neticelenebiliyor. Ürolojik muayenesinde hiç sorunu olmayan bakir erkekler aylarca sertleşme kayıpları yaşayabiliyorlar.
Düğün öncesi iç çekim, dış çekim, balayı, salon, nişan, söz, kına, giyim kuşam eşya döşeme derken yorgunluk ve cinsel ilişkiye girememe tablosu. Hiç kimse cinsel eğitim alma, ansiklopedi okuma ihtiyacı duymuyor. Doğaçlama şekilde çok kolay cinsel ilişkiye girilir zannedilir. Aylarca, yıllarca cinsel ilişki kuramamış karşılıklı masturbasyonla evliliğini yürüten çiftlerden bahsediyorum. Birbirini sevdiği için terk etmeyen vajinal birleşmeyi gerçekleştirememiş çiftler. Çoğunlukla bakir ve bakire genç çocuklar bunlar.
Bazen aileler haberdar olur ve iki aile birbirini suçlar evli çiftin mutsuzluğu iyice katlanır.
Yapılması doğru olan şey evliliğin gerçekleştiği ilk ay içerisinde cinsel yaşama geçilememiş ise mutlaka cinsel sağlık alanında uzmanlaşmış hekimlerden yardım talep etmektir.
Psikoterapi, cinselterapi, cinsel eğitim, jinekolojik muayene ve tecrübe ile çiftlere rehberlik edebilecek uzman hekimlerden yardım almaktır.
Her çiftin dinamikleri, eğitim seviyeleri farklı olduğu için tedavi de her çifte özel planlanmalıdır.
Vajinismus sorunu bekletildikçe kanıksanır ve özellikle kadınlar umursamaz olurlar. Erkekler mutlaka inisiyatifi ele almalı, Türkiye’nin neresinde olursa olsun gecikmeden tedavi almalıdırlar. Hanımlarını suçlamaya ya da böyle bir sorunu yok saymaya devam ederlerse yıllarca evlilikleri boşlukta kalır. Bir yandan çocuk beklentileri diğer yandan birbirinden soğuyan, uzaklaşan evli çiftler iyice mutsuzlaşırlar. Birbirini seven ve evliliği için bedel ödemeyi, zaman ve emek vermeyi düşünen gençler sorunu doğru hekimle çok kolay çözerler.
Op. Dr. Ünzile Girişgin, Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanıdır. SÜCED ( Sağlıklı Üreme ve Cinsel Eğitim Derneği) başkanı ve GİRİŞGİNAİLE Danışmanlık Merkezi yöneticisi olan Ünzile Hoca’ya e-posta iletişimi için tıklayınız. GİRİŞGİNAİLE Danışmanlık telefon iletişimi: 0533.03.171.30