islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
34,4838
EURO
36,2362
ALTIN
2.960,88
BIST
9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Parçalı Bulutlu
Cuma Yağmurlu
19°C
Cumartesi Az Bulutlu
9°C
Pazar Çok Bulutlu
10°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
10°C

Mali yeni bir “geniş tabanlı” geçiş hükümeti kuracak

Mali’nin darbe yapan cuntası, tamamen Müslüman Sahil devletinde (Büyük Sahra çölünün hemen güneyinde yer alan ülkelere Sahil bölgesi denmekte) ordu hakimiyetindeki yetkililere yönelik artan eleştirilerin sonucunda yeni bir “geniş tabanlı” kabine kurmaya hazırlanıyor.

Mali yeni bir “geniş tabanlı” geçiş hükümeti kuracak
A+
A-
Mirat Haber Ajansı

Mali’nin darbe yapan cuntası, tamamen Müslüman Sahil devletinde (Büyük Sahra çölünün hemen güneyinde yer alan ülkelere Sahil bölgesi denmekte) ordu hakimiyetindeki yetkililere yönelik artan eleştirilerin sonucunda yeni bir “geniş tabanlı” kabine kurmaya hazırlanıyor. Geçiş dönemi başkanı Bah Ndaw, Başbakan Moctar Ouane’nin istifa ettiğini, ancak değişiklikler öncesinde yeniden atandığını söyledi. Ouane, askeri görevlilerin Mali’nin silahlı ayaklanmasını idare etmesi için baskı altında olan seçilmiş Başkan İbrahim Boubacar Keita’yı Ağustos ayında görevden almasının ardından başbakan oldu. Ordu, uluslararası yaptırım tehdidi altında, yetkiyi anayasada reform yapma ve 18 ay içinde seçim yapma sözü veren vekilharç bir hükümete devretti. Ancak ordu bağlantılı kişiler genel yapıya hakim ve önemli rolleri ve reformların yavaşlığı konusunda artan bir öfke vardır. Muhalefetteki M5 hareketi geçen hafta geçiş hükümetinin feshi çağrısında bulundu ve “daha yasalara saygılı ve daha meşru” bir organ talep etti.

Batı Afrika Ekonomik Birliği’nden uyarı

Mali’nin Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu (ECOWAS) arabulucusu, eski Nijerya cumhurbaşkanı Goodluck Jonathan da geçen hafta reformları tamamlamak için çok az zaman kaldığı konusunda uyardı. Geçen ay, Mali’nin geçici hükümeti 31 Ekim’de anayasa referandumu yapacağını duyurdu ve önümüzdeki yıl Şubat’ta seçimler yapılacak. Ancak denize kıyısı olmayan 19 milyonluk ülkedeki çatışma ve siyasi anlaşmazlıklar, yetkililerin programa sadık kalıp kalmayacağı konusunda bazı şüphelere yol açtı. Mali, şiddet olayları daha ülkenin merkezine ve komşu Burkina Faso ve Nijer’e yayılmadan önce 2012’de Kuzey Mali’de ortaya çıkan acımasız çatışmayı bastırmak için mücadele ediyordu. Ülke aynı zamanda sivil toplum tartışmalarıyla da doludur. Yerel basında çıkan haberlere göre, ülkenin en büyük sendikası UNTM, diğer konuların yanı sıra maaş sorunları nedeniyle önümüzdeki haftadan itibaren dört günlük genel grev tehdidinde bulunuyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.