islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
34,4868
EURO
36,2376
ALTIN
2.961,79
BIST
9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Parçalı Bulutlu
Cuma Yağmurlu
19°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
8°C
Pazar Çok Bulutlu
10°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
10°C

Çocukların Başarılarında, Ana Babanın ve Din Adamlarının Rolü

Sizler İslâm Ümmetinin ve milletimizin çocuklarısınız. İki milyara yakın nüfusumuz var, ama İslâmî ve yerel ve evrensel değerlerle donanımlı sosyal bilimcilerimiz ve dünya ölçeğinde matematikçilerimiz, fizikçilerimiz, kimyacılarımız… ve de Kur’ân alimlerimiz yok.

Çocukların Başarılarında, Ana Babanın ve Din Adamlarının Rolü
26 Mayıs 2021 16:39
A+
A-

Ali Rıza Demircan

Yahudi ve Müslüman Örnekleri

Henüz daha mürekkebi kurumamış olan 20 Mayıs 2021 tarihli “İsrail’in Zulmü Nasıl Engellenir?” başlıklı  makalemizi okuyucularımız hatırlayabilir.

Pakistan’lı Müslüman fizik alimi Abdüsselam, Nobel ödülü almasından bir süre  sonra İstanbul’a gelir, aydınlarımızın ilgisine mazhar olur. Bir sohbeti sırasında şöyle der:

Nobel ödülü merasiminden sonra, Norveç televizyonunda kendisinin de katıldığı bir program düzenlenir. Bu programa Nobel almış bir Yahudi de katılır. Moderatör, pek çok Yahudinin Nobel aldığını, Nobel alan Yahudilerin birçoğunun da muhacir olan Yahudilerden oluştuğunu dile getirdikten sonra sorar:

  • Bunun özel bir sebebi var mıdır?

Katılımcı Nobel ödüllü Yahudi şöyle cevap verir:

“– Bize hahamlarımız ve ana babamız şöyle telkinlerde bulunurdu: Biz Yahudiler bulunduğumuz ülkelerde hep azınlıktayız. Varlığımızı koruyabilmemiz ve etkili konuma gelebilmemiz için dünya ölçeğinde ilim adamları yetiştirmemiz gerekir. Siz en büyük matematikçi, fizikçi, kimyacı… olmalısınız. Buna mecbursunuz. 

Biz bu telkinler altında yetiştirildik. Başarılarımızın temelinde bu telkinler vardır.”

Makalemizde bu olayı anlattıktan sonra almamız gereken dersler yan başlığı altında şöyle demiştik:

“Ana babalar, hocalar ve de millet-devlet olarak bizler de çocuklarımızı şöyle diyerek eğitmeliyiz:

– Sizler İslâm Ümmetinin ve milletimizin çocuklarısınız. İki milyara yakın nüfusumuz var, ama İslâmî ve yerel ve evrensel  değerlerle donanımlı sosyal bilimcilerimiz ve dünya ölçeğinde matematikçilerimiz, fizikçilerimiz, kimyacılarımız… ve de Kur’ân alimlerimiz yok.

Ümmetimizin/milletimizin hali ve geleceği için hem de Cennetleri kazanabilmemiz için sizlerin dünyanın en ileri ilim ve teknik adamları olmalısınız. Buna mecbursunuz. Çünkü ümmetimiz /milletimiz yetişkin insanlara muhtaçtır. Tarihte başardık. Yine de başarabilir, zulümleri engelleyebilir, dünyamıza adalet ve merhamet getirebiliriz.”

***

23 Mayıs 3021 tarihli Hürriyet Kelebek’te:

“AVRUPANIN EN İYİLERİ ARASINDA BEŞ TÜRK KADIN” başlığı altında şu habere yer verilir:

Avrupa’nın En İyi 100 Kadın Sosyal Girişimcisi listesinde Türkiye’den de beş kadın var. Eğitime çok önem veren ailelerin yetiştirdiği, çocukluklarından beri hep topluma faydalı işler yapmanın hayalini kuran, durup dinlenmeden çalışan, engeller karşısında yılmayan bu kadınları yakından tanıyalım…

https://www.hurriyet.com.tr/kelebek/hurriyet-pazar/okudular-calistilar-cocuk-buyuttuler-ve-hic-vazgecmediler-bugun-avrupanin-en-iyileri-arasindalar-41816313

Bu başarılı kadınlardan biri de Furkan Karayel’dir. Haberi birlikte okuyalım:

BABAM, HÜRRİYET’İN EKLERİNDE RÖPORTAJI ÇIKAN İŞKADINLARINI GÖSTERİP ‘SEN DE BÖYLE OLACAKSIN’ DERDİ

Furkan Karayel kardeşimizin anlatımı şöyle:

– İrlanda’nın Athlone Üniversitesi’nden mezun olup farklı şirketlerde 10 yıl yazılım mühendisi olarak çalıştım. Erkekler tarafından ve onlar için tasarlanmış bir sistemin içinde bir kadın olarak ilerlemenin zorluklarına şahit oldum. Sonunda şirket ve çalışanların işyerinde çeşitlilik ve kapsayıcılıkla ilgili aradıkları bütün kaynakları bulabilecekleri, takım içi önyargıların kırılmayı, etkileşimleri maksimize etmeyi ve mutlu çalışma ortamı inşa etmeyi öğrenebilecekleri Diversein.com’u kurdum.

– Altı çocuklu bir ailenin dördüncü kızı olarak Giresun’da dünyaya geldim. Annem ve babam yenilikçi, özgür fikirli ve duygusal zekâları gelişmiş bireylerdi. Bizleri de o şekilde yetiştirmek için ellerinden geleni yaptılar. İnşaat mühendisi olan babam “Furkan büyüyünce dünyanın tanıyacağı bir işkadını olacak” derdi. Hürriyet’in hafta sonu eklerinde çıkan başarılı işkadınlarını bana göstererek “Bu sensin! Sen de böyle olacaksın” derdi. Böyle bir ailede büyüdüm.

– Küçük yaşlardan beri teknolojiyle çok ilgiliydim ve hep ilerde bu alanda çalışmayı hayal ettim. Çevremde bana bu konuda örnek olabilecek kimse yoktu. Hatta bu hayalimi okulda paylaştığımda gülüşmeler oldu. Bir öğretmenim “Furkan, hayal dünyasından çık artık” demişti.

– Hedefim teknolojiyle ilgi çalışmak, kendi işimi kurmak ve genç kızları, kadınları desteklemek ve rol model olmaktı. Sanırım büyük ölçüde hayallerimi gerçekleştirebilmişim.

– Zorluklar girişimcilik sürecinin ayrılmaz bir parçası. Bu işe neden başladığınızı hatırlamak, onunla dünyaya bırakacağınız etkiyi gözünüzde canlandırmak, bu zorlukların üstesinden gelecek motivasyonu veriyor.

Sevgili Okuyucu, amacım bilgili ve bilinçli ana babaların telkinlerinin çocukların başarılarında önemli roller oynayabileceği hakikatine dikkatleri çekerek biribirlerimizi göreve çağırmaktır.

Furkan Karayel’e bir daha kulak verelim:

Annem ve babam yenilikçi, özgür fikirli ve duygusal zekâları gelişmiş bireylerdi. Bizleri de o şekilde yetiştirmek için ellerinden geleni yaptılar. İnşaat mühendisi olan babam “Furkan büyüyünce dünyanın tanıyacağı bir işkadını olacak” derdi. Hürriyet’in hafta sonu eklerinde çıkan başarılı işkadınlarını bana göstererek “Bu sensin! Sen de böyle olacaksın” derdi. Böyle bir ailede büyüdüm.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.