2020’li yıllarda teknojinin gelişmesi ve pandeminin de etkisiyle yepyeni meslekler çıktı. Şimdilik sayılar az ama talep çok. Batı dünyasında bu meslek üyelerinin sayısı katlanarak artıyor. İlginç isimler aldatmasın, bunlar çok kazandıran saygın meslekler.
Şirketlerin müşterileri artan oranda etik yaklaşım talep ediyor. Bu çevre konusunda, iklim değişikliğinde, insan haklarında, siyasi ilişkilerde, dini hassasiyetlerde olabiliyor. Şieketlerin genel müdür yardımcısı konumundaki ahlak bekçileri, ya da Chief Ethics Operator, müşterilerin bu yönde beklentileriyle uyumlu kalınmasını sağlayıp bu sonuçları paylaşan bir yönetici.
Bilgisayar korsanlığı, virüsler, kurtçuklar, hizmet engelleme saldırıları, şantajcılık, kontrolden çıkmış durumda yaygınlaştı. Ak takkeli korsanların ya da etik hackerların işi, danışıklı saldırı yapıp kurumların güvenlik zaaflarını bulmak ve düzeltilmesi yönünde rapor yazmak. Kurumların hayatiyetini sağlayan bir meslek.
Deepfake denen yapay zeka görüntülerle gerçek bir kişiye yapmadığı demediği şeyleri içeren videolar, ses kayıtları kolayca üretilebilirken hiç var olmamış insanların da gerçekçi videoları, resimleri piyasaya sürülmekte. Örneğin ürünü öven bir müşteri gerçekte hiç yaşamamış, bir yapay zeka ürünü olabiliyor. Ya da rakip şirketin yöneticisinin çakma bir demeci elden ele yayılabiliyor. Sinema filmlerinin gerçek oyuncuları da yakında tarih olacak.
Doktora veya hastaneye gitmeden tıbbi tedavi ve destek verilmesi yine son dönemde hızla artan ve geriye dönülmeyecek şekilde kabul görmeye başlayan yeni bir sağlık hizmeti. Uzaktan doktor, hemşire, fizyoterapist, diyetisyen ihtiyacı artıyor.
İslamiyet medeniyetinin müzikle tedavi yöntemi bin yıl sonra Batı’da keşfedildi ve giderek yayılmakta. Psikolojik sorunları olan kişilere özel, onlara uygun sesler, ezgiler, çalgılar, fon gürültülerinin bir araya getirilerek rahatlatılması şimdi pandemide bir meslek haline geldi.
Geleneksel olarak iktisatçılar ülke ya da sektör ekonomisine bakarak genel çözümlere odaklanmakta, bunlardan öıkarılan kuralların firmalara veya devletlere çözüm olarak getirilmesiyle çalışmakta. Oysa günümüzde genel kurallardan ziyade özel ve hızlı değişen durumlar yaşandığından zenginler mevcut fıratlar ve kendi kaynaklarına odaklı iktisat uzmanlığı istiyorlar.
Yapay zeka ve robot teknolojileri ilerlerken küçük çocuklara dadılık yapılması ve uzaktan destek verilmesi giderek kolaylaşmakta. Dadı uzaktan çocukla iletişim kurar ve kararlar verirken, çocuğa hazırlanacak yemek veya içecek, oyuncaklar, robot tarafından teslim edilebiliyor. Bu sayede potansiyel enfeksiyonların da çocuklara bulaşmaması öngörülüyor.
Giderek ilerleyen tanı teknolojileri sonucu kan tahliliyle kişinin hastalıkları, ilerideki hastalık riskleri teşhis ve tahmin edilebiliyor. Kan alanlara ek olarak potansiyel tehditler, ırsi hastalıklar, beslenme önerileri, spor önerileri de belirleyen genetik analiz alanı da hızla ilerliyor. Kan ve gen giderek tıbbın işini üstlenmekte.
Tarımdan güvenliğe, inşaattan tanıtıma İHA ve dron teknojisi artık günlük yaşam ve ekomominin parçası oldu. Kanatlı olana İHA, dört ve üzeri pervaneli olana dron denen bu araçlar için artık uçuş yasaları ve teknikleri var. Bu neredeyse pilotluk kadar aranan bir meslek oldu.
Evet, bu pizisyonlara adam aranıyor ve yüksek ücretler teklif ediliyor. Batıda hızla artan aşağıdaki diğer aranan meslekleri de bir sonraki yazıda ele alacağız:
Robotçu pezevenk
Blokzincir mühendisi
İnternet arşivcisi
Kenevir akademisyeni
Uzaktan kafabulduran
Robot antrenörü
Sanal gerçeklik tur rehberi
Evlilik teklifi planlamacısı
Uzaktan eğitimci
İktisadi güvenlik yetkilisi
Küresel ısınma sigortacısı