“Sanayi alanında yaşanan ve endüstri 4.0 olarak adlandırılan dönüşüm süreci, ihracatçılarımızı yeniden şekillendirecek. Biz de Türkiye olarak bu süreci ıskalamamak niyetindeyiz. Teknolojik gelişme ile birlikte ülkemizin rekabet gücü de artacak, ticaret açığını da azaltılmış olacak. İleri teknoloji hedefi ile attığımız en cesur adımlardan biri “Proje Bazlı Yatırım ve Teşvik Sistemi”dir.
HER İLDEN 19 GİRİŞİMCİ DAHA BELİRLENMELİ
23 adet yatırım projesi için 135 milyar TL teşvik belgesi düzenlendi ve teşvik belgesi almaya hak kazanan firmalar açıklandı. 9 Nisan 2018’de cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde yapılan törende Sasa, 29 milyar lira, Tos Çelik 28 milyar ve Vestel 28,4 milyar liralık yatırım teşvik belgesi aldı. Bu yatırımlar ihracatımıza 6 milyar 318 milyon dolarlık katkı, ithalatımızın da 12 milyar 312 milyon dolar azalmasını hedefleniyor. 47 milyara ulaşan cari açığımızda 19 milyar dolarlık bir iyileşme sağlanması planlanıyor.
Bu uygulamanın faiz oranlarının ve döviz fiyatlarının yükseldiği bir dönemde olması olumsuz ve gecikmiş bir çalışma olarak yansıyacak. Akaryakıt fiyatlarının arttığı, maliyetlerin yükseldiği bir ekonomide sadece teşvik uygulaması ile üretimi artırmak zor olacak. Büyük firmaların yapılandırma istediği, bazılarının yabancılara satıldığı bir dönemde ekonomik çıkış daha bütünleyici ve kuşatıcı içerikler istiyor.
19 firmaya verilen süper teşvikler gibi, her ilden seçilecek 19 stratejik ürün ve bu ürünleri imal eden girişimciler belirlenerek 81 ile bir seferberlik başlatılmalıdır. Girişimcilere sağlanacak her rekabet avantajı üretimi artıracak ve faizin düşürülmesiyle KOBİ’lerin ihracata yönelik yeni hamleler başlatması sağlanabilir. Kalkınmanın 7 bölge ve 81 il olarak hatta ilçe bazında girişimcilere fırsat sunarak olacağı bilinmelidir.
Gelişen Olaylara İslami Bakışın Adresi