islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
34,5761
EURO
36,2187
ALTIN
2.984,32
BIST
9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Yağmurlu
18°C
İstanbul
18°C
Yağmurlu
Cumartesi Az Bulutlu
9°C
Pazar Az Bulutlu
10°C
Pazartesi Hafif Yağmurlu
9°C
Salı Parçalı Bulutlu
12°C

UMAD’dan Afganistan’a çağrı

UMAD Başkanı Ekinci, Afganistan’ın iyi yönetilmesi adına Afganistanlılara yardımcı olmanın tüm Müslümanların vazifesi olduğunu belirterek “Onların iyi kararlarını desteklemek, doğru olmayan kararlarını ikaz etmek kardeşlik mesuliyetimiz” dedi.

UMAD’dan Afganistan’a çağrı
A+
A-

AA – Uluslararası Müslüman Alimler Dayanışma Derneği (UMAD) Başkanı Abdulvahap Ekinci, UMAD Yönetim ve Yüksek İstişare Kurulu adına yaptığı açıklamada, Afganistan topraklarının, bütün imkan ve zenginlikleriyle Afgan milletine ait olduğunun bilinmesi gerektiğinin altını çizdi.

Ekinci, Afganistan’ı yine Afgan halkının dirayetli evlatlarının yönetmesi ve müreffeh hale getirmesi gerektiğini belirterek, ülkeyi yönetmeye talip olanların, kendilerini İslam’ın geniş hoşgörüsü içinde dinlerine açıktan aykırı olmayan her türlü görüşün temsil edildiği çoğulcu bir yapı kurmakla mükellef hissetmeleri gerektiğini ifade etti.

Kardeşlik hukuku gereği dünyanın muhtelif yerlerinde bulunan alim ve idarecilerin dostane tavsiye ve hatırlatmalarını da değerlendirmeleri gerektiğini aktaran Ekinci, şöyle devam etti:

Dünya’daki Müslümanlara çağrıda bulundu

-“Müslüman alim ve idareciler başta olmak üzere, Afganistan’ın imarı ve iyi yönetilmesi adına Afganistanlı kardeşlerimize yardımcı olmak bütün Müslümanlar olarak vazifemizdir.

-Onların iyi ve güzel kararlarını desteklemek, doğru olmayan karar ve davranışlarını ikaz etmek kardeşlik mesuliyetimizdir.

-Bugün Afganistan idaresinde hakimiyeti elinde bulunduran Müslüman kardeşlerimiz şunu bilmelidirler ki, kendilerine karşı bütün müminlerin gönüllerinde hem sevinç hem de bir endişe vardır.

– Sevincimiz, onların tekrar ülkelerinde tek hakim haline gelmeleri ve İslam’ı merkeze almak istemeleridir.

– Endişemiz ise İslam’ı ve onun değerlerini merkeze aldıklarını söylemelerine rağmen icraatlarıyla İslam’ı ve İslami değerleri dünya kamuoyu önünde küçük düşürecek bir görüntü sergileme ihtimalidir. Müslüman olsun olmasın bütün dünyanın gözü bu yönüyle üzerinizde olacaktır.”

“Ön yargılarla iletişim kanallarını kapatmak değil açmak ve geliştirmek esas olmalıdır”

Abdulvahap Ekinci, şöyle devam etti:

“İlk günlerde ilan ettiğiniz genel af, gösterdiğiniz müsamaha ve Afganistan’da yaşayan herkesi kucaklayan bir muhtevaya sahip mesajlarınız gönülleri rahatlatmıştır. Bu mesajların tüm ülkeye fiili olarak da yansıması hepimizin ortak arzusudur.

-Yıllarca mağduriyet ve mahrumiyet yaşamış Afgan halkının, huzur ve refahını her şeyin önünde tutmak gibi bir sorumluluğunuz vardır.

-Afganistan ülkesinden kaçmak isteyenlerin değil, ülkesine dönmek isteyenlerin vatanı olmalıdır.

İslam adaletine vurgu yaptı

-Güçlü ve adil bir yönetim için, kendi içinizde birliğin sağlıklı bir şekilde tesis edilmesi ve yeni bölünmelere kapı aralanmaması en büyük zaferiniz olacaktır.

-Düşmanlarınızın hile ve tuzaklarını bozacak en büyük hamleniz de bu olmalıdır.

-Sizden, İslam adaletini en güzel şekilde ikame etmeniz, insan haklarına özellikle de kadın ve çocuk haklarına daha fazla saygı göstermeniz beklenmektedir.”

Afganistan’ın yeniden yapılanmasında halkı Müslüman olan ülkelerin yöneticilerine de büyük sorumluluk düştüğünü belirten Ekinci, “Ön yargılarla iletişim kanallarını kapatmak değil, açmak ve geliştirmek esas olmalıdır.” değerlendirmesini yaptı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.