islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
34,5261
EURO
36,1556
ALTIN
2.963,72
BIST
9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
17°C
İstanbul
17°C
Parçalı Bulutlu
Cuma Yağmurlu
19°C
Cumartesi Az Bulutlu
9°C
Pazar Az Bulutlu
10°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
9°C

Kutlu Örnek Peygamberimiz

Kutlu Örnek Peygamberimiz
A+
A-

Geçtiğimiz hafta gerçekleştirdiğimiz Avrupa gezisinde farklı kültürlerden insanları ve çocuklarını gözlemleme fırsatımız oldu. Havaların güzel olmasının şansıyla parklar, sokaklar bebek arabalarıyla ve çocuklarıyla oynayan ebeveynle doluydu. Avrupalı çocuklar ile ilgili paylaşmak istediğim gözlemlerime kiliselerden başlamak istedim.

Polonya‘da Katoliklerin, Viyana’da da Ortodoksların katıldığı kiliseleri ziyaret ettik.  tatil günleri olması sebebiyle kiliseler kalabalıktı. Kalabalık ise yalnızca yaşlılardan oluşmuyordu. Genç anneler ve küçük çocuklar da kilise kalabalığına dahildi. Ayin ve ilahiler okunurken küçük çocuklar etrafına bakınıyor ve büyük bir saygı ile ebeveynlerinin yaptığı hareketleri taklit ediyorlardı. Tıpkı camilerde büyüklerinin namaz kılışını taklit eden Müslüman çocuklar gibi. Yüzlerindeki saygı ise yine büyüklerinin kiliseye girdiklerindeki hissiyatlarını anlamalarından ve kendilerini kutsala yakın hissetmelerindendi. Çünkü Yüce Yaratıcı her yarattığını inanma ihtiyacı ile yaratmıştır. Ancak bu inanç ihtiyacı yetişkinlerinin öğrettikleri ve örnek olduklarıyla şekillenecek,  çocuğun karakter ve kişiliğini oluşturacaktır. Biz Müslümanlara da inanmaya muhtaç yaratılmış evlatlarımızı iyi bir Müslüman olarak yetiştirmek düşer.  Peki iyi bir Müslüman nasıl yetiştirilir?

Daha iki yaşındayken kiliselerde, camilerde yetişkinlerinin yalnızca hareketlerini taklit edebilen çocuklar iki yaşından sonra onların her hareketini taklit etmeye, dini de örnek aldıkları yetişkinlerinin hal ve hareketleriyle tanımaya, anlamlandırmaya başlayacaklar. Yüce Yaratıcı insanın, öğrenmede örneğe(rol model) ihtiyaç duyduğunu bildiği için bizler için  en kutlu örnek Peygamber efendimiz kılımıştır. Buradan yola çıkmanın, Peygamber efendimizi örnek almanın doğruluğu aslında hemen herkesin kabul ettiği bir gerçektir. Bunun içindir ki dini eğitim veren okullar tercih edilir, peygamber hadisleri çocuklara ezberlettirilir,hatta  “suyunu eğilerek iç, sünnettir…vs” gibi uyarılar dile getirilir. Peki Peygamber ışığında çocuk yetiştirebilmek için bu çabalar yeterli midir?

Okulların çocuk yetiştirmedeki misyonu ve bunun çocuk üzerindeki etkisi şüphesiz çok önemlidir. Çocuk sosyalleştiği ortamdan, arkadaşlarından ve özellikle öğretmenlerinden çok etkilenir. Hatta en sevdiği öğretmenlerinden birini kendisine rol model seçmesi de büyük olasılıktır. Bu öğretmenlerin hal ve hareketleri çocuk için örnek yol olacaktır. Ancak 6 yaşına kadar sorgulamadan taklit eden çocuk, 6 yaşlarından sonra artık taklit ettiğini sorgulamaya, anlamlandırmaya başlayacaktır. İşte burada taklit edilenin, örnek olduğunu mantıklı olarak açıklayabilmesi, çocuğu tatmin edebilmesi gereklidir.

Çocuğa   “suyu oturarak içmek sünnettir” bilgisi mantığı açıklanmadan verilir ve sıklıkla hatırlatılırsa çocuk bunu alışkanlık haline getirebilir. Ancak sorgulamaya başlayıp  “suyu oturarak içmek neden sünnettir” sorusuna cevap bulamaz, tatmin edilemez ise din adına öğretilenlerin hepsini reddedebilir. Bunun için Allah sevgisi doğru olarak verilen ve kazandırılan çocuğa Allah ‘ın Peygamberi insanlara örnek kıldığı ve hal ve hareketlerinin hepsinin insanlara faydalı olduğu anlatılır, her bir hadisi ve sünneti ezberlettirilmek yerine, açıklanıp yaşattırılırsa, çocuk kazandığı bu alışkanlığında süreklilik gösterebilir. Bu konuda eğitimcilere büyük roller düştüğü ortadadır. Ancak ebeveynlerimizin  “din eğitimini” bir meslek eğitimi, bir dil eğitimi gibi yalnızca çocuklarını gönderdikleri kurumlardan beklemeleri doğru değildir. Çünkü  “din” bir yaşam tarzıdır.

Çocuk ise yetişkin olana dek yaşamının büyük bölümünü ailesinin yanında geçirir. O halde Peygamber ışığında çocuk nasıl yetiştirilir sorusunun cevabı, ebeveynlerin hayatlarında Rahmet Peygamberi olan Hz.Muhammed’i  ne kadar örnek aldıklarında saklıdır:

Doğrusu bu Kur’ân’da, kulluk eden kimselere bildiriler vardır. (Kur’ân’ı tebliğ eden Peygamberimiz olarak)Biz seni de  âlemlere rahmet olarak gönderdik.” (Enbiya, 21/106-7)

Gelişen Olaylara İslami Bakışın Adresi

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.