islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
34,4780
EURO
36,4367
ALTIN
2.954,01
BIST
9.294,64
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Parçalı Bulutlu
Cuma Yağmurlu
18°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
9°C
Pazar Çok Bulutlu
10°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
11°C

BM’nin Etiyopya açıklaması

BM’nin Etiyopya açıklaması

AA – Birleşmiş Milletler, Etiyopya’nın 7 insani yardım çalışanını “istenmeyen kişi” ilan etmesini ve ülkeden kovmasını “yasal olmadığı” gerekçesiyle kabul etmedi.

BM Genel Sekreter sözcülerinden Farhan Haq, günlük basın brifinginde, Etiopya’nın bu kararının ardından Genel Sekreter Antonio Guterres’in, Etiyopya Başbakanı Abiy Ahmed’i arayarak, “istenmeyen kişi ilan etme” doktrininin ülke olmadığı için BM’ye uygulanamayacağını bildirdiğini söyledi.

Etiyopya’nın BM Daimi Temsilciliğine de bu kararın yasal olmadığına ilişkin diplomatik nota verdiklerini belirten Haq, bu doktrinin BM personeline uygulanmasının Birleşmiş Milletler sözleşmesine aykırı olacağını ifade etti.

Öte yandan, BM Güvenlik Konseyi de Etiyopya’nın 7 BM personelini ülkeden kovmasını kapalı oturumda görüştü.

Konseyin ekim ayı dönem başkanlığını devralan Kenya’nın BM Büyükelçisi Martin Kimani, AA muhabirine yaptığı açıklamada, konseyde Etiyopya konusunda da “birlik” olmadığını söyledi.

Etiyopya’nın insani yardıma ihtiyaç duyduğunu ve “erişimin siyasileştirilmemesi” gerektiğini belirten Kimani, ülkenin kuzeyinde federal ordu ile güç mücadelesi içinde olan Tigray Halk Kurtuluş Cephesi’ne (TPLF) de askeri operasyonlarını durdurma çağrısı yaptı.

Diplomatik kaynaklar ise Rusya ve Çin’in Tigray sorununun Etiyopya’nın iç meselesi olduğunu savunduğu için konseyin bu konuda da birlik olmadığını ve harekete geçemediğini belirtiyor.

– Bölgedeki çatışmalar nedeniyle insani kriz artıyor

Federal ordu ile Tigray Halk Kurtuluş Cephesi (TPLF) arasında Tigray eyaletinde yaşanan güç mücadelesinin komşu eyaletlere sıçramasının ardından bölgedeki insani kriz derinleşti.

Etiyopya ordusu, Kasım 2020’de isyancılara karşı başlatılan operasyonlarda kısmi başarı sağlasa da insani durumu gerekçe göstererek 28 Haziran’da Tigray’ın başkenti Mekelle’den çekilmişti.

Tek taraflı ateşkes ilan eden hükümet, TPLF’nin kuzeydeki hızlı ilerleyişi sonrası karşı saldırıya geçmişti.

Ülkenin kuzeyinde 10 aydır süren çatışmalar yaklaşık 2,5 milyon kişiyi yerinden ederken, 5 milyondan fazla kişi de acil yardıma ihtiyaç duyuyor.

Sadece Tigray eyaletinde 5,2 milyon kişi insani yardıma muhtaç hale gelirken, kıtlık benzeri koşullar altında yaşayanların sayısı da 400 bini buldu.

Eğitim ve sağlık kurumlarının çalışamaz hale geldiği Tigray’a güvenlik ve yakıt sıkıntısı nedeniyle yeterli yardım ulaştırılamıyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.