islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
34,4690
EURO
36,3690
ALTIN
2.962,53
BIST
9.277,71
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Parçalı Bulutlu
Cuma Yağmurlu
18°C
Cumartesi Az Bulutlu
9°C
Pazar Az Bulutlu
10°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
11°C

PAMULANG BİOKLİMATİK TOPLUM CAMİİ

PAMULANG BİOKLİMATİK TOPLUM CAMİİ
İklim, yaşam ve insanların konfor talefleri değiştikçe, mimari alan da bu değişim taleplerine göre kendini yeniliyor. Özelikle dini mimaride değişimci, dönüşümcü ve devrimci olan İslam mimarisinin birincil hedefi, Müslüman’ın ibadethanede sıkılmadan, yorulmadan bedensel olarak eziyet görmeden ibadetini gerçekleştirmesini sağlamak İslam mimarisinin başlıca hedefleri arasında bulunuyor. 
İklimlerin, koşulların ve coğrafyanın kültürel dokularına uygun olarak yapılan ibadethanelerin bir örneği de Endonezya’daki Bioklimatik Toplum Camiidir. Cami ile ilgili teknik bilgiler şöyledir:
Yapım Yeri: Pamulang, Endonezya

         Yapım Yılı: 2020

       Mimar: RAD+ar (Research Artistic Design + architecture)

Bir cami; çoğu dini mekanın aksine, Müslümanlar için sadece bir ibadet yerinden daha fazlası olan amaçlara sahiptir. Çoğu zaman bir topluluk merkezi, buluşma yeri, hatta gelişmekte olan ülkeler için bir rekreasyon alanı olarak şekillenmiştir.

Biyoklimatik Toplum Camii, biçime dayalı güncel mimari tartışmalardan uzaklaşarak ve yalnızca dini mekanın özüne odaklanarak cami tasarlamanın temel sorunlarını ele almayı amaçlamaktadır.

Pamulang, yüksek ısı ve nemin çok baskın olduğu son derece zorlu bir iklime sahiptir. Bu yüzden camiinin tasarımı kendi kendine yetebilmesi ve çok az bakım gerektirmesi üzerine kurgulanmıştır.

Biyoklimatik tasarım yapılırken, çapraz havalandırma, yarı geçirgen yüzeyler, üst ve yan gölgelikli alanlar gibi iç ve dış mekanda insan konforunu sağlayabilmek için bir çok teknik detay kullanılmıştır. 

Caminin maliyetini azaltmak ve verimliliği artırmak için mimarlar, tuğla duvarların %95’ini değiştirmeye karar verdiler ve bunun yerine 30.000’den fazla geçirgen bloğu (mahremiyeti korurken ışık ve rüzgar tüneli sağlayan) ile değiştirmeye karar vermişlerdir. Tasarımda ikonik İslami kubbe, camiyi soğutmak ve yapının çevresine yaydığı ısıyı azaltmak için yeşil çatı şeklinde yorumlanmıştır.

Yaklaşık 1.000 kişiyi ağırlama kapasitesine sahip cami, aynı zamanda doğa ve yerel kültürle harmanlanacak şekilde tasarlanmıştır. İç mekan temelde gölgeli bir dış mekan olduğundan,  son zamanlarda meydana gelen Covid-19 pandemisi sırasında kapalı alanda büyük toplanma sorununun üstesinden gelmek için oldukça etkili olduğu görülmektedir.

Yapı Kesiti
Yapı Görünüşü

Mimar Zeynep Aybüke TİRYAKİ

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.