Kuzey Afrika’daki komşu ülkeler Fas ve Cezayir arasındaki kriz, büyükelçileri geri çekecek derecede derinleşti. İlişkilerdeki gerginliğin sebebine bakıldığında öne çıkan en büyük neden ise Afrika’daki hegemonyasını sürdürmekte zorlanan Fransa olarak görülüyor.
Kuzey Afrika’nın iki güçlü komşu devleti Fas ve Cezayir arasında süren kriz, geçtiğimiz Ağustos ayında karşılıklı büyükelçileri geri çekecek ölçüde derinleşmiş, sonrasında da sert açıklamalar ve suçlamalarla sürdürülmüştü. Krizin yakın zamanda sona ermesi beklenmiyor. Krizin sebebi olaraksa öne çıkan tek neden Fransa oluyor. Cezayir’in kendi ekonomik, kültürel ve siyasi bağımsızlığını güçlendirme çabalarına karşılık Fransa’da yönetim, eski sömürgesinden intikam almak için Fas’ı Cezayir’e karşı kışkırtıyor.
Cezayir Ne Yapmıştı?
Cezayir geçtiğimiz yıllarda acı dolu sömürge döneminin izlerini silmek için önemli adımlar attı. Fransa’dan resmi özür dilemesini isteyerek Fransa yönetimini şaşkına çeviren Cezayir, devlet dairelerinde Fransızca yerine yeniden Arapçanın kullanılacağını bildirdi. Kültürel tahribi telafi etmeyi amaçlayan bu adımlar Fransızların dikkatini çekti.
İspanya da Duruma Müdahil Oldu
Fransa’yla beraber İspanya’nın da Kuzey Afrika’daki gerilimden fayda sağlamak ve durumu kendi lehine çevirmek için harekete geçtiği kaydediliyor. Fas Kralı Altıncı Muhammed’in sürdürdüğü girişimler sonrasında Cezayir’le bozulan ticari ilişkilerin etkisini azaltmak ve ekonomik zararı gidermek için İspanyolların devreye girdiği belirtiliyor. Fas’ın kuzey sahilindeki birtakım bölgeleri hala kontrol eden İspanyolların krizde Cezayir’e karşı Fas’a destek vermesi siyasi gözlemcilerin de dikkatini çeken önemli bir noktayı oluşturuyor.