islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
34,4916
EURO
36,2572
ALTIN
2.963,26
BIST
9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Parçalı Bulutlu
Cuma Yağmurlu
19°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
8°C
Pazar Çok Bulutlu
10°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
10°C

MAHMUT ASMALI BAŞKANLIĞINDA MÜSİADIMIZ İSLAMÎ ÇİZGİDE ATILIM YAPABİLECEK Mİ?

MAHMUT ASMALI BAŞKANLIĞINDA MÜSİADIMIZ İSLAMÎ ÇİZGİDE ATILIM YAPABİLECEK Mİ?
17 Kasım 2021 11:42
A+
A-

Müsiad Üyeliğim

Bismillah…Turizmci olarak ilk üyeleri arasında olduğum ve yıllarca Tahkim Kurulu başkanlığını yapığım Müsiad’ın Filistin-Mısır ve Amerika gezilerine de katıldım. Bendenizden daha Müsiatçı olanı bulmak zor olsa gerek.

Müsiad’ta İslamî çizginin pek uzağında olmamakla birlikte modern yaşama eğilimli ve faizci düzenle fiilen barışık kişiler hep olagelmiştir. Bu sebeple olsa gerek bir türlü faizsiz bir ekonomi modelini inşa çalışmaları yapılamadı, bildiğim kadarıyla başlatılamadı da.

Yer yer eleştirilerim olmuş ve üyelerin bazıları ilgi göstermişse de ulaşamadığımız yönetim kurullarınca pek kabul görmemiştir. Bu sebeple Tahkim kurulundan ayrıldım. Fikrî ve kalbî bağlılığımı kesmediysem de fiili bağlantım kopar gibi oldu. Çünkü sistemi eleştiremeyen ve alternatif bir model oluşturma gayretleri içine giremeyen yapılar, siyasi olarak iktidara gelse bile arzulanan başarıyı sağlayamazlar.

Hüseyin Dinçel ve Mahmut Asmalı

Yakın dostum olan ortağı Hüseyin Dinçel kardeşimizden öğrendiğim kadarıyla Müsiad’ımızın yeni başkanı Mahmut Asmalı kardeşimiz bilgili ve bilinçli bir Müslüman. İslamî hassasiyetleri belirgin. Müslümanları temsil ve onlar adına tasarrufta bulunabilir olmak için mutlaka sahip olunması gerekli Kur’âni şartlar olan beş vakit namazı kılanlardan ve zekâtını verenlerden. Müsiad’a başkan olacak kişide mutlaka bulunması gereken fiilî faiz karşıtlığı ile de donanımlı.

Edinebildiğim bilgiye göre kardeşimiz bir dönemin yıldız kurumlarından olan ve merhum Hayati Üstün’ün ölümünden sonra eksen kayması yaşayan Biat’tan faiz hassasiyeti sebebiyle ayrılmış… ve Hüseyin Dinçel kardeşimizle birlikte kurdukları AK YAPI’da yirmi yıldır kulluk bilinciyle faize bulaşmadan başarılar sergilemiştir.

Mahmut Asmalı bey kardeşim üstelik Müsiad başkanlığına talip olmadan matlup olarak seçilmiştir. Peygamberimiz efendimiz, matlup olarak göreve getirilen kişileri Rabbimizin teyid edeceğini müjdelemiştir.

Bu sebeplerle Mahmut Asmalı kardeşimizin başkanlığı yüreğimize ümit salmıştır.

Müsiad Ne Zaman İslam’a Yönelecek” Başlıklı Yazım

Mahmut bey kardeşimizi bizzat gidip tebrik edemeyince kamuya açık olarak tebrik etmek istedim. Bunu yaparken Müsiad’ın yapması gerekenleri yap (a) madığını ve bir tür Tüsiad’laştığını açıklayarak ve kendisine bazı hatırlatmalarda bulunarak yardımcı olmak istedim. Böylece geçen hafta yayınladığım “Müsiad Ne Zaman İslam’a Yönelecek?” başlıklı yazıyı kaleme aldım.

Yazımın yayınlanmasından sonra pek çok teşekkür aldım. Ama çok çok yakın bir dostum da beni fiilen protesto etti. Faize batarak kendilerine ve ödedikleri faizleri ürettikleri malların maliyetine yükleyerek de topluma zulmetmiş bazı Müsiad’çılar eleştirdiği için dostumuz bağlantılarımızdan birini kopardı. Yedi defe Ağır Ceza ve Devlet Güvenlik mahkemelerinde yargılanmış, yargılanmanın rızkı uzaklaştırmadığı ve ölümü yaklaştırmadığını ve de yalnız bırakılmanın kişinin şanına şan kattığını tecrübe etmiş bir kişi olarak  mesele edinmedim ama samimi nasihatçilere tavır konulması Kur’ânda yerildiği için dostum adına çok çok da üzüldüm. (Bak. Araf  7/79)

Başkanımız Mahmut Asmalı Yazımızı Nasıl Karşıladı

Bu arada Mahmut Asmalı bey kardeşimin bu yazımı nasıl karşıladığını davamız adına merak ettim. Hüseyin Dinçel kardeşimden sual eyledim. Mahmut bey kardeşim yazımı okumuş. İş gezisi için Azerbaycan’a giderken hava alanından beni iki defa aradı ve ulaşamayınca sesli mesaj gönderdi. Bu arada ben de kendisini arayınca yazımdan ötürü tebriklerini sundu. Uyarılara açık olduğunu beyanla dualar istedi ve kendi döneminde İslamî duyarlılığın artacağı müjdesini verdi.

Rabbim onu mahcup etmesin. Hayırlı ve kalıcı ve hayırlara muvaffak kılsın.

Şartlı olarak ediyorsam da vefa göstermekte olduğu için kendisinden hâlâ ümitvar olduğum Recep Tayyip kardeşime dua ettiğim gibi elbette Mahmut kardeşime de kalben ve fiilen dualar edeceğim.

Ha bazıları “efendi sen dua etsen ne olur” diyebilirler de ben yüreğimi Allah için sevemediğim hiçbir insana açmadım. Dar-ı Dünya için açmaya da niyetim yoktur. Bu sebeple her yürekten dua gibi benim duam da baha biçilemez değerdedir. (Furkan 25/ 77)

Hulasa Müsiad’ımız eksikleriyle birlikte bizimdir. Işık tutar ümidiyle Müsiadımızla ilgili bir hatıramı daha dile getirerek yazımı bitireyim.

1990’lı yıllarda Müsiad ilk kongresini Mecidiyeköy’deki binasında yaptı. Bir avuç üyeden biri de bendim. Hatırladığıma göre Divan başkanı Kahraman Emmioğlu idi. Kurucularımız olan Erol Yarar, Ali Bayramoğlu ve diğer arkadaşları önümüze kendi isimlerini içeren bir liste koydular ve seçilmelerini istediler. Seçtik, Erol Yarar bey, tercih edilerek seçildikleri için teşekkür konuşması yaptı,  bitiş duasını yapmam için de bana söz verdiler.

( Ne kadar başarılı olurlarsa olsunlar bizim gibi hocalar siyasette ve sivil örgütlerde hep dua için çağrılmıştır, ama bilgileri ile faydalı olmaları için hiç bir kurula ve önemli göreve davet edilmemiştir. Çünkü sanılanın hilafına İslam diye pek de bir derdimiz olmamıştır.)

Mikronu elime alınca duadan önce birkaç söz söyleyeceğimi beyan ederek konuşmaya başladım:

  • Biz tercihle bir seçim yapmadık. Önümüze konulan tek listeyi onayladık. Ama şu bir gerçek ki biz bu kardeşlerimize ihtiyaçlıyız. Onlar istemeselerdi bile biz onları bin bir rica ile yönetime getirirdik.

Ben Müsiad’ımızın büyüyeceğine, toplumsal konumlar edinme aracı olacağına yani milletvekilliği, bakanlık ve daha da ilerisi için yönetim kurullarına girilmek istenecek bir kıvama geleceğine inanıyorum. O duruma gelindiğine sakın ha bu gün olduğu gibi alternatifsiz bir dayatma ile karşılaşmayalım.

Şeyh değilim ama siz keramete yorabilirsiniz. Müsiad bu duruma geldi, böyle bir kuruma ihtiras duyulmadan ilgili ve yetkili kişilerce istenerek başkan olmak Mahmut kardeş ve davamız adına hayra yorumlanacak bir durumdur.

Sözü, tebliğleri iman ve ekonomiye yoğunlaşan Peygamber Hz. Şuayb’ın bize de de yönelik olan Kur’ân’daki çağrısına bırakalım:

“Ey toplumum! Ya ben Rabbimden bir belge üzerindeysem, bana lütfundan güzel bir rızık vermişse!… Size yasakladığım şeylerde, size söylediğimin aksine davranmak istemiyorum. Gücüm ölçüsünde barış ve iyilikten başka bir şey de istemiyorum. Başarım ancak Allah’ın desteğiyledir. Yalnız O’na güvendim ben, yalnızca O’na yöneliyorum.” (Hûd 11/88)

Ali Rıza Demircan

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.