İngiltere, Fransa ile yaşadığı balıkçılık krizi sonrası gelen misilleme tehdidine karşı kendilerine yaptırım uygulanması durumunda nasıl bir yol izleyeceklerini açıkladı.
İngiltere ile Fransa arasında uzun süredir yaşanan balıkçılık krizi sonrası sular durulmuyor. Fransa’nın misilleme tehdidine İngiltere, AB ile olan ticaretini Hollanda ve Belçika limanlarına çevirme ile tehdidiyle karşılık verdi.
İngiltere ile Fransa arasında yaklaşık 10 aydır süregelen balıkçılık hak ve kotalarına dair anlaşmazlık, her iki ülkenin yöneticilerinin gün geçtikçe birbirlerine sert söylemlerde bulunmasıyla büyümeye devam ediyor.
Son olarak İngiltere’ye bağlı olan Jersey Adası’nın temsilcilerinin oluşturduğu konsey ile görüşme gerçekleştiren İngiltere Başbakanı Boris Johnson’ın, Fransa’nın balıkçılık haklarına dair ‘haksız’ tehditlere maruz kalması durumunda İngiltere’nin ‘Jersey’in arkasında durmaya devam edeceği ‘ ifadelerinde bulunması, karşılıklı ilişkilerin yer aldığı kritik eşiği göstermesi açısından büyük bir önem taşıyor.
Bu durumda İngiltere, Fransa’nın kendisine yaptırım uygulaması halinde AB ile ticaretini Hollanda ve Belçika limanlarına bile kaydırmayı düşünüyor.
İngiltere Dışişleri Bakanı Liz Truss, İngiliz Sky News’e ay başında değerlendirme yapmış, Avrupa Briliği (AB) ile olan ticaret yollarında çeşitliliği sağlayacak şekilde farklılıklar yapmaya çalıştıklarını belirterek “Ticaret yollarını denemek ve (kullanıma) açmak için Hollanda ve Belçika’daki diğer limanlara bakıyoruz.” ifadelerini kullanmıştı.
İngiltere birlikten ayrılmış olsa da Fransa ile ticaretini ve ekonomik ilişkilerini oldukça güçlü bir şekilde sürdürüyor. İngiltere ve Fransa’nın koronavirüs salgınının etkili olduğu 2020 yılında dahi ticaret hacmi 66,3 milyar sterlin seviyesinde bulunuyordu.
İngiltere’den, Fransa’ya 2020 tarihinde 31,1 milyar sterlin seviyesinde ihracat gerçekleştirilirken Fransa’dan da 35,2 milyar sterlin seviyesinde ithalat gerçekleştirildi. Fakat bundan daha da önemlisi İngiltere’nin halihazırda 5. en büyük ticaret ortağı olan Fransa’nın aynı zamanda AB ülkelerinden Calais ve Dover limanları üzerinden İngiltere’ye geçiş konusunda kilit bir konuma sahip olması.
Karşılıklı ticaret gerçekleştirilirken büyük bir önem taşıyan bu iki liman arasında gün içerisinde yaklaşık 10 bin civarında feribotlar ile geçiş yapan ağır araç geçişi gerçekleşiyor. İngiltere ve Fransa arasında bulunan Jersey Adası’na yönelik balıkçılık haklarına dair anlaşmazlığın büyümesi ise karşılıklı ticaretin Noel öncesinde aksama riskini artırıyor.
Bir diğer yandan Fransa’nın birlikten ayrılan İngiltere’nin egemenlik haklarının altını çizen açıklamaları sonrasında açıklamaların tonunu biraz yumuşatması da dikkat çekiyor.