Avrupa Birliği (AB) yayınladığı bildiride, Filistinlilere ait olan ev ve işletmelerin İsrail makamlarınca yıktırılmasının uluslararası hukuka aykırı olduğunu ve barış umutlarını baltaladığını ifade etti.
Kudüs’teki AB Ofisi sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, İsrail‘in Ramallah, Kudüs, El-Halil ve Nablus bölgelerinde 23 Kasım Salı günü Filistin halkına ait olan, ağıl ve henüz inşaatı tamamlanmamış olan yapıları yıktığı belirtildi.
Bu yıkımlar sebebiyle 15’i çocuk olmak üzere 22 Filistinlinin evsiz kaldığı bilgisinin verildiği açıklamada, Filistinlileri zorla evlerinden çıkaran bu hukuksuz uygulamalara ve yıkımlara son verilmesi çağrısında bulunuldu.
Filistinlilere ait olan işletme ve evler yönelik yapılan bu yıkım ile el koyma uygulamalarının 2021 yılının ilk 9 ayında geçen yılın aynı dönemine oranla yüzde 21 artış gösterdiğinin aktarıldığı açıklamada, bunun sonucunda zorla evlerinden edilen Filistinlilerin oranının yüzde 28’e yükseldiği açıklandı.
Yapılan bu açıklamada, Filistinlilere ait olan işletme ve evlerin İsrail makamlarınca yıktırılmasının uluslararası hukuka aykırı olduğunu ve barış umutlarının da baltaladığını vurguladı.
Hala altında bulunan Doğu Kudüs ve Batı Şeria’da yasa dışı yöntemlerle Yahudi yerleşim birimleri inşa eden İsrail, söz konusu bölgelerde mevcut bulunan Filistinlilere çeşitli zorluklar çıkarmaya devam ediyor.
İsrail yönetiminin, Batı Şeria’nın “C Bölgesi” ile Doğu Kudüs’te “imar izni” olmadığını öne sürerek Filistinlilere ait olan evleri zaman zaman zorla yıktığı biliniyor.
İmar izni alabilmek için ise, Filistinlilerin, bazen yıllarca beklemeleri gerekiyor.
Bir Filistinli sivil toplum örgütü olan “Toprak Araştırmalar Merkezi”nin ekim ayı başında yayımladığı rapora göre, İsrail’in, işgalin başladığı 1967 tarihinden bu zamana kadar Doğu Kudüs’te ve Batı Şeria’da Filistinlilere ait olan 11 bin 900 evi yıktığı, 73 bin kişiyi ise evlerinden çıkararak yerlerinden ettiğini belirtilmişti.