Çinli Bilim adamları Koronavirüsün tüm varyantlarına karşı etkili olacak antikoru bulduklarını iddia ettiler.
Çinli bilim insanları, hem laboratuvar hem de canlı organizma üzerinde yaptıkları deneylerde edindikleri bulgulara göre, Kovid-19’un tüm varyantlarına etki yapacak bir antikor keşfettikleri iddiasında bulundu.
Çinli bilim insanları, laboratuvar deneylerinde önemli sonuca vardığını iddia etti. Guangzhou’daki Sun Yat-sen Üniversitesi ve Hangzhou’daki Zhejiang Üniversitesi’nin gerçekleştirdiği çalışmalarla Kovid-19’un bütün varyantlarına etki edecek bir antikorun izole edildiği açıklandı.
Antikorlar Tüm Varyantlara Karşı Etkili
Yapılan araştırmada monoklonal antikor 35B5’in hem in vitro (laboratuvar veya test tüpü deneyi) hem de in vivo (canlı organizma üzerinde gerçekleştirilen) deneylerinde vahşi tip Kovid-19’u (mutasyonlar olmadan) nötralize etmek amacıyla kullanıldığını ifade etti.
Antikorun, bu senenin başlarında Hindistan’da ilk kez görülmesinden sonra dünya çapında ölümcül enfeksiyon dalgalarına sebebiyet veren yüksek oranda mutasyona uğramış Delta varyantı üzerinde de çalıştığı açıklandı.
Araştırma sonuçlarına göre 35B5, geçerli mutasyon bölgelerinden kaçınan benzersiz bir epitopu (antijen molekülünün bir parçası) hedefleyerek SARS-CoV-2’yi (Kovid-19) nötralize ediyor. Başka bir deyişle, 35B5, virüsün mutasyon sürecinde değişmeyen benzersiz bir kısmını hedefe alıyor. Bilim adamları, bu bulguların ‘evrensel bir Kovid-19 aşısının rasyonel tasarımı için kullanılabileceğini’ ifade ediyorlar .
Bir Antikor Daha Başarili
Guangzhou’daki Sun Yat-sen Üniversitesi ve Hangzhou’daki Zhejiang Üniversitesi’nin çalışmalarının yanı sıra Pekin Genom Bilimi İleri Yenilik Merkezi Direktörü Sunnıy Şie, Covid-19’un bütün varyantlarına karşı tam etkili bir antikor keşfettiklerini söyledi.
Kovid-19’un Tüm Semptomlarını Giderdi
“DXP-604” olarak isimlendirilen antikorun laboratuvar çalışmalarında virüsün tüm mutasyonlarına karşı etkili olduğunun altını çizen Sunnıy, bu antikor kullanılarak üretilen bir ilacın Beijing Ditan Hastanesinde ikinci aşama klinik denemelerine başlandığını ifade etti.
Sunnıy, şu ana dek 14 hastaya verilen ilacın virüs semptomlarını gidermede başarılı olduğunu kaydetti.
Öte taraftan, Çin ve ABD’de faaliyet yapan Brii Bionsciences şirketi, “BRII-96” ve “BRII-198” ismini verdiği iki antikoru birleştiren ilacın acil kullanımına onay verilmesi için ABD İlaç ve Gıda İdaresine başvurdu.
Şirket, Tsinghua Üniversitesi ve Şıncın Üçüncü Halk Hastanesinin iş birliğiyle geliştirdiği ilacın üçüncü aşama klinik denemelerinde, ilacın Kovid-19 hastalarında ölüm ve hastanede tedavi oranlarını yüzde 78 oranında azalttığının gözlendiği bilgisini verdi.