Libya, Suriye ve Dağlık Karabağ gibi bölgelerde son yıllarda almış olduğu inisiyatif ile oyun değiştirici bir rol üstlenen Türkiye bu kez ise Rusya ve Ukrayna arasında yaşanan krizde arabulucu rol oynayacak. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Başkan Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin arasında gerçekleşecek olan telefon görüşmesi hakkında detayları açıkladı.
Libya, Suriye ve Dağlık Karabağ gibi bölgelerde son yıllarda aldığı inisiyatif ile oyun değiştirici rol üstlenen Türkiye’nin, Rusya ile Ukrayna arasındaki mevcut problemler için de arabulucu bir rol üstlenmesine ilişkin görüşmeler gerçekleştirilecek. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bugün gerçekleştireceği telefon görüşmesinde ‘Türkiye’nin Ukrayna krizinde ara buluculuk yapmasına yönelik konunun da ele alınacağını’ ifade ettiği biliniyor.
Bu durum ise, Türkiye’nin son dönemdeki dış politikada dünya meselelerine etki edişindeki artışı gözler önüne seriyor. Diplomatik kaynaklar, Türkiye’nin bölgede barıştan yana olduğunu belirterek, “Karadeniz’in, gerginliklerin değil, huzurun ve istikrarın olduğu bir deniz olmasını istiyoruz” ifadelerini kullandı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Vladimir Putin arasındaki etkili iletişim Astana ve Soçi süreçleri başta olmak üzere bölgedeki meselelerde krizlerin büyümesinin önüne geçti. Rusya’nın Ankara Büyükelçiliği, iki ülke arasında son dönemdeki gelişmelere ilişkin olarak “Rusya ile Türkiye arasındaki önemli uluslararası sorunlara ilişkin bazı farklılıkların ciddiyetine rağmen, bu farklılıkların tartışılması her zaman dostane, açık sözlü ve karşılıklı saygı çerçevesinde gerçekleşmektedir” ifadelerine yer verdi. NATO üyesi olan ülkelerin dışişleri bakanlarınca Letonya’nın başkenti Riga’da gerçekleştirilen toplantılarda da ana gündem maddelerinden birisinin Rusya ordusunun Ukrayna sınırında tahkimat yaptığı iddiaları oluşturdu.
Ankara-Kiev ilişkileri de son dönemlerde savunma sanayi başta olmak üzere çok çeşitli alanlarda işbirliği ile daha ileriye taşındı. Ukrayna ile Türkiye arasındaki siyasi diyalog kapsamında yoğun temaslar gerçekleştiriliyor. Dış politika uzmanlarına göre bu temaslar, iki devletin gerek ekonomi ve ticaret, gerek coğrafi konum, enerji, ulaşım, savunma sanayii ve diğer alanlarda karşılıklı olacak yararlı işbirliğini geliştirme niyeti yönünden birbirinin menfaat yörüngesinde bulunmasıyla ilişkilendiriliyor. Ukrayna’nın çatışma bölgelerinde başarı sağlayan Türk üretimi olan Bayraktar TB2 SİHA’ları satın alması da dikkat çekiyor. SİHA satarken hassas bölgelerde insan haklarına riayet etme şartı koşan Türkiye, SİHA’ların Ukrayna tarafından kullanılması noktasında herhangi bir ülkeye hesap verme durumu olmadığının altını çiziyor. Ankara, bir savunma ürünü satın almış olan bir ülkenin, ürün aldıktan sonra kullanma sorumluluğuyla birlikte aldığını ifade ediyor.
Kırım’ın işgalini Türkiye tanımıyor. Ukrayna’nın toprak bütünlüğünü destekliyor ve Avrupa Birliği (AB) toplantıları başta olmak üzere birçok uluslararası portalda bu durumu ifade ediyor. Ankara, Donbas krizinde sorunun yine Ukrayna’nın sınır bütünlüğü çerçevesinde çözülmesi yönünde görüşünü bildirmişti.