islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
34,5192
EURO
36,1876
ALTIN
2.964,12
BIST
9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
17°C
İstanbul
17°C
Parçalı Bulutlu
Cuma Yağmurlu
19°C
Cumartesi Az Bulutlu
9°C
Pazar Çok Bulutlu
10°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
9°C

2022 Yılı Mega Proje Yılı Olacak

2022 Yılı Mega Proje Yılı Olacak
6 Aralık 2021 10:13
A+
A-

Savunma Sanayi Başkanı İsmail Demir TCG Anadolu, Milli Muharip Savaş Uçağı, SİHA’lar ve savunma sistemleri ile ilgili önemli bilgiler aktardı. Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ile savunma sanayinin potansiyel olarak işbirliği oluşturabilecek alanlardan birisi olduğunu belirterek, “Türkiye’nin geldiği konum ve seviye onların ilgisini çektiğini biliyoruz” dedi ve önümüzde ki yıla büyük müjdeli haberler verdi

Demir, ABD’nin Hindistan’ın S-400 almasının CAATSA yaptırımlarına asla tabi olmayacağını belirtirken “ABD’nin tavrı net şekilde turnusol kağıdı oldu” ifadelerini kullandı.

MMU 2023’TE HANGARDAN ÇIKACAK

Savunma ve Havacılık Sanayinde Küresel Stratejiler Konferansı kapsamında bir grup gazetecinin sorularını yanıtlayan Demir, Rusya ile görüşmelerde çok sayıda işbirliği kalemi olduğuna değinerek, “Bunlar Milli Muharip Uçak (MMU) ile ilgili bazı konuları da içeriyor. MMU 2023te hangardan çıkacağı için seçtiğimiz bir motor tipi var, belirli sistemler var ama zaman geçtikçe bazı sistemlerin değiştirilerek, geliştirilerek yenilenmesi veya yerlileştirilmesi de gibi bir süreç olacak. Bu süreçte yerlileştirilecek sistemlerle ilgili Rusya tarafıyla görüşmeler olabilir” diye konuştu.

POTANSİYEL İLİŞKİLERİ HİÇ KESMEDİK

BAE ile savunma sanayinin potansiyel olarak işbirliği oluşturabilecek alanlardan birisi olduğunu dile getiren Demir, “Savunma sanayi rakamlarımıza baktığımızda kriz döneminde dahi savunma sanayinde ilişkilerimizin devam ettiğini gösteren rakamlar var.

Türkiye’nin geldiği konum ve seviyenin onların ilgisini çektiğini biliyoruz. İlişkilerin yüksek olmadığı dönemde bile temas vardı. İlişkiler yoluna girdiğinde bu temaslar daha iyi olacak” değerlendirmesinde bulundu.

ABD’NİN TAVRI TURNUSOL KAĞIDI

S-400 konusunda iki sistem için masaya oturulduğunu ve ikinci sistem için ortak üretim ve işbirliği konusunda adımlar atıldığını bildiren Demir, Patriot konusunda herhangi ABD ile bir gelişme ve ya temas olmadığını dile getirdi.Hindistan’ın S-400 konusundaki görüşmelerini bildiklerini söyleyen Demir, “ABD’nin Hindistan’a istisna tanımakla ilgili inisiyatifi var, bunu görüyoruz. Çok da şaşırtıcı değil. ABD’nin tavrı net şekilde turnusol kağıdı oldu” dedi.

UKRAYNA’YA SİHA SATIŞI, ÖNCEKİ ANLAŞMALARIN GEREĞİ

Ukrayna’ya bir parti SİHA satıldığını anımsatan Demir son dakika açıklamalarına şöyle devam etti:

“Şimdi Rusya ile gerginlik varken satıyoruz diye bir şey yok. Bu bir süreçti. Baştan konuşulan parti anlaşmaları vardı. Ukrayna’nın belli üretim ve yatırım projeleri vardı. Daha önceki anlaşmaların gereği olarak baştan beri ne konuşulduysa o projenin ilerlemesi bu. Son gelişmelerle ilgisi yok. Gerginlik üzerine Türkiye, Ukrayna’ya İHA ve SİHA gönderiyor anlayışı olmasın.”

İLERİ AŞAMA SİSTEME DOĞRU GİDECEĞİZ

Uzun Menzilli Hava Savunma Sistemi SİPER’in bir nihai halinin bir de aşama aşama gittikleri bir halinin olduğunu kaydeden Demir, “Nihai SİPER çok daha iyi olacak ve dediğimiz gibi adım adım S-400 veya daha ileri aşamadaki bir sisteme doğru gidiyor olacağız” açıklamasında bulundu.

ANADOLU HİZMETE ALINDIKTAN SONRA SİHA ENTEGRE EDİLECEK

TCG Anadolu gemisinin 2022’nin erken zamanlarında hizmete girmesi için çalıştıklarını belirten Demir, “Gemimize orijinal dizaynında olduğu gibi önce hizmete alıp, SİHA çalışmalarını olgunlaştırıp hazır olduğunda entegre etme planımız var” dedi. HÜRKUŞ’un Azerbaycan’dan ilgi gördüğünü ifade eden Demir “Yakında inşallah bu konuda gelişmeler göreceğiz” ifadesini kullandı.

Hürjet motor teminiyle ilgili sıkıntı olmadığını vurgulayan Demir, bu konuda baştan garanti alınarak çıkıldığını ifade etti.

DAHA ÖNCE NE KONUŞTUYSAK O ÇERÇEVEDE UYGULAMA YAPACAĞIZ

SAMP-T konusunda bir tanımlama çalışması başlatıldığını anımsatan Demir, “Salgının da etkisiyle çok hızlı bir ilerleme olmadı ama tanımlama çalışmamız bitti. Birkaç detay imzamız var. Ondan sonra oturup daha önce konuştuğumuz çerçevede görüşüp SAMP-T’yi planlayacağız” açıklamasını yaptı.

PROBLEM ÇÖZÜLECEK

Altay tankı güç grubu konusunda alternatif ülkenin Kore olduğunu belirten Demir, salgının etkisiyle Kore tarafında yavaşlama olduğunu Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun ziyaretinde konunun gündeme getirildiğini kaydetti. Koreli muhatabı ile görüşmeleri olduğunu anlatan Demir şunları söyledi:

“Alt seviye bürokraside birkaç işlem var. Şubat ayında bir araya gelinecek. Üst düzeyde inisiyatifle meselenin rayına sokulacağı yönünde bildirim aldık. Yerli motor çalışmalarında 1000 beygir grubunda motor sisteminde hem motor hem transmisyonda testlere başladı. 1500 beygir motorda (Altay motoru) transmisyon aşamasına gelindi.”

ÇİP MESELESİ GÜNDEMİMİZDE

Savunma sanayi sektörünün dünyada oratya çıkan çip krizinde büyük ölçüde etkilemediğini anlatan Demir, “Çip üretimi konusunda adımlar attık.TÜYAR diye şirket kurduk, amacı yerli çip üretimi strateji koyup adım atmak, gelişmeler oluyor. Büyük yatırım isteyen proje, belki kısımlara ayırıp hazmedilebilir konularda yatırımlarla hayata geçirmek istiyoruz.Savunma alanında çip konusu gündemimizde” dedi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.