Firmalar müşterilerine otomobili hemen satmayacağına yönelik yeminli sözleşme yapmaya başladı. Bu uygulamanın amacının ise satın aldığı sıfır kilometre otomobili, al-sat ile yüksek fiyatla elinden çıkaran kişileri engellemek.
Türkiye otomotiv piyasasında dengeleri alt üst ‘al-sat’çıları önlemek ve yüksek fiyat artışlarını engellemek için yeni bir çözüm yolu geliştirildi. Bazı otomotiv firmaları otomobil satın alan müşterilerle, otomobili hemen satmayacağına yönelik yeminli sözleşme yapmaya başladı. Bu sayede al-sat ile otomobil ticareti yapanların değil, bireysel müşterilerin otomobil alması sağlanacak.
Böylelikle ikinci el otomobil piyasasında fiyatların yükselmesi durdurulacak. Al-sat yapanlar lansman döneminde özel fiyatla bayiden aldıkları otomobilleri ikinci el piyasasında daha yüksek fiyatlar ile satıyor. Bayilerdeki liste fiyatıyla galeri fiyatları arasında ise 30-50 bin TL‘ye varan farklar var. Birkaç firmada başlatılan imzalı satış işleminin, diğer firmalar arasında da yaygınlaşması bekleniyor.
Otomotiv sektörü ‘al-sat’ işine engel olabilmek için kara liste uygulamasına başlamıştı. Kara liste, ihtiyacı olduğu için otomobil satın alan gerçek müşteri ile al-sat yapanları birbirinden ayırt edilebilmesi açısından kısmen de olsa etkili oldu.
İkinci el otomobil fiyatlarındaki artış sadece Türkiye’ye özgü değil. Çip krizi sebebiyle sıfır otomobil bulunamadığından dolayı Avrupa’da da ikinci el otomobil fiyatları yükseliyor. Avrupa’da da fiyatlar yüzde 5 ila 10 arasında yükseldi. Ancak, Avrupa’da al-sat yapanlar olmadığı için fiyatlar sadece arz-talep dengesi ile oluşuyor.