islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
34,5192
EURO
36,1876
ALTIN
2.964,12
BIST
9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
17°C
İstanbul
17°C
Parçalı Bulutlu
Cuma Yağmurlu
19°C
Cumartesi Az Bulutlu
9°C
Pazar Çok Bulutlu
10°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
9°C

Dünya rezervinin yarısı Türkiye’de

Dünya rezervinin yarısı Türkiye’de
10 Aralık 2021 14:31
A+
A-

Dünya rezervinin yarısı Türkiye’de! Dünyanın dört bir tarafına ihraç ediliyor
Türkiye’de başta Nevşehir, Kayseri ve Bitlis’te çıkarılan pomza madeni kıymetiyle dikkat çekiyor. İnşaattan enerji tasarrufuna kadar birçok alanda kullanılabilen ponza madeninin dünya rezervinin yarısı Türkiye’de bulunuyor.

Pomza maden rezervi ekonomiye ve istihdama katkı sağlamasıyla birlikte her geçen gün teknolojinin de ilerlemesiyle birlikte önemi kat ve kat artmaya devam ediyor. Türkiye, dünyadaki pomza maden rezervlerinin yarısına sahip. Başta inşaat sektöründe kullanılan pomza madeni Nevşehir, Kayseri ve Bitlis’te bol miktarda elde edilebiliyor. Ülke ekonomisine ise yılda yaklaşık 15 milyar lira katkı sunuyor.

YER ALTINDAN ÇIKARILAN POMZA DÜNYANIN DÖRT BİR TARAFINA İHRAÇ EDİLİYOR

Geniş pomza rezervlerine sahip Türkiye’de Nevşehir, Kayseri, Bitlis başta olmak üzere çeşitli yörelerde meşakkatli çalışmayla yer altından çıkarılan pomza, dünyanın dört bir tarafına ihraç ediliyor.

Tüm dünyada üretilen pomzanın yüzde 90’a yakını inşaat sektöründe bims blokları, sıva ve harç kumu, çatı ve dekoratif kaplamada, izolasyon dolgusu yapımında kullanılıyor.

Özellikle binaların ısı, ses ve yangın yalıtımında kullanılan bu ürün, ısıtma ve soğutma giderlerinde enerji tasarrufu sağlaması dolayısıyla da tercih ediliyor. Pomza, Kanada’dan Çin’e, Afrika’dan Avrupa ülkelerine kadar birçok ülkeye ihraç edilmektedir.

POMZA VESİLESİYLE 15 BİN KİŞİYE İSTİHDAM

Ülkemizde pomza madenlerinde çalışan istihdam sayısı ise 15 bin. Ekonomiye sağladığı katma değer ise yılda 15 milyar lira civarında. Yaklaşık 50 milyon dolarlık ihracatın da çoğunluğu tekstil sektöründe.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.