islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
34,4791
EURO
36,2113
ALTIN
2.961,67
BIST
9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Parçalı Bulutlu
Cuma Yağmurlu
18°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
8°C
Pazar Çok Bulutlu
10°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
10°C

Şer ve Sömürü Kaynağı ABD ‘Dünyanın En Büyük’ Plastik Atıkçısı

Şer ve Sömürü Kaynağı  ABD ‘Dünyanın En Büyük’ Plastik Atıkçısı
10 Aralık 2021 16:49
A+
A-

Yeni bir rapora göre, ABD 2016’da plastik atıklara yaklaşık 42 milyon metrik ton katkıda bulundu. Büyüyen krizle mücadele için ulusal bir strateji çağrısında bulunan federal hükümete sunulan yeni bir rapora göre, Birleşik Devletler dünyadaki küresel plastik atıklara açık ara en büyük katkıyı yapan ülke.

Ortalama olarak, her Amerikalı yılda 130 kilogram plastik atık üretiyor, listede ikinci sırada kişi başına 99 kilo ile İngiltere ve onu yılda 88 kilo ile Güney Kore izliyor.

“Küresel Okyanus Plastik Atıklarında ABD’nin Rolüyle Hesaplaşma” başlıklı rapor, Aralık 2020’de yasalaşan Denizlerimizi Koru Yasası’nın bir parçası olarak Kongre tarafından zorunlu kılındı. Raporu derleyen uzmanlar komitesine başkanlık eden Margaret Spring, “20. yüzyılın mucizevi plastik icadının başarısı, baktığımız her yerde görünüşte küresel ölçekte bir plastik atık tufanı üretti” dedi.

Raporda, küresel plastik üretiminin 1966’da 20 milyon metrik tondan 2015’te 381 MMT’ye yükseldiği ve yarım yüzyılda 20 kat arttığı belirtildi.

Raporda, başlangıçta okyanus atıklarına ilgi yalnızca gemi ve deniz kaynaklı kaynaklara odaklanmıştı, ancak artık karadaki hemen hemen her plastiğin nehirler ve akarsular yoluyla okyanuslara ulaşma potansiyeline sahip olduğu biliniyor.

Araştırmalar, yaklaşık bin deniz canlısı türünün plastik dolaşmaya veya mikroplastikleri yutmaya duyarlı olduğunu ve daha sonra gıda ağından geçerek insanlara geri döndüğünü göstermiştir.

Raporda, her yıl yaklaşık 8 milyon tonluk plastik atığın dünyaya girdiği, “her dakika bir çöp kamyonu plastik atığı okyanusa atmaya eşdeğer” olduğu belirtiliyor.

Mevcut hızla, okyanusa salınan plastik miktarının 2030 yılına kadar yılda 53 MMT’ye ulaşabileceği, yani yıllık okyanustan yakalanan balıkların toplam ağırlığının kabaca yarısına ulaşılabileceği belirtildi.

Bunun bir nedeni, özellikle 1980’den beri belediye katı atıklarında plastik atık üretimi patlamış olsada, geri dönüşüm ölçeğinin devam etmemesi ve bu da giderek daha fazla plastiğin çöplüklere girmesine neden olmasıdır.

Önerilen diğer eylemler arasında, daha hızlı bozunan ve daha kolay geri dönüştürülen malzemelerin kullanılması, belirli tek kullanımlık plastiklerin azaltılması ve atık sudan mikroplastiklerin çıkarılması için teknikler gibi iyileştirilmiş atık yönetimi yer alıyor.

Atık yakalama teknolojisinin iyileştirilmesi, su yollarındaki plastikleri durdururken, plastiğin doğrudan okyanusa atılmasını da bir öncelik olmaya devam ediyor.

Beyond Plastics’in kâr amacı gütmeyen kuruluşunun başkanı Judith Enk, “Bu, plastik kirliliği hakkında şimdiye kadar yayınlanan en kapsamlı ve yıkıcı rapor” dedi.

“Okyanustaki plastikler için kırmızı bir kod ve çöp temizlemenin okyanusu nasıl kurtaramayacağını belgeliyor” diye devam etti politika yapıcıların ve iş liderlerinin raporu okumasının ve harekete geçmesinin acil olduğunu ekledi.

Mihraç Görünmek

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.