Türkiye’ye yönelik sömürgecilerin başlattığı döviz faiz saldırısına kredi derecelendirme şirketleri de katıldı. Emperyalist ülkelerce kurulan ve tamamı operasyonel amaçlı kullanılan kredi derecelendirme şirketlerinden olan S&P Türkiye’yi kötüleyecek çarpıtılmış bilgiler yayımlıyor. Ülkelerdeki ekonomik değerlendirmeleri nomal koşullarda belirli peryodlarla yapan bu şirketler, Türkiye söz konusu olunca bazen haftalık değerlendirme dahi yapacak kadar matematik ve ekonomi biliminin kurallarına tamamen aykırı davranışlar sergiliyorlar.
Ancak yürüttükleri operasyonlarda başarılı olamayınca, yeniden Türkiye ile ilgili yaptıkları iftiraları düzeltiyorlar. Düzelttikleri bu gerçekleri de yeni bir operasyonda negatife çevirerek yine Türkiye’nin aleyhine kullanıyorlar.
Türkiye’ye karşyı sömürgecilerin aparat olarak kullandığı bu şirketlerden biri olan S&P, Türkiye’nin kredi notları ile ilgili yeni bir karalama kampanyası başlattı.
EMheryalizmin kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor’s (S&P), Türkiye’nin döviz cinsinden kredi notunu “B+” ve yerel para birimi cinsinden kredi notunu “BB-” olarak değerlendirerek, Türkiye’ye yönelik yürütülen döviz operasyonuna farklı bir cepheden katıldı. S&P’den yapılan açıklamada, Türkiye ekonomisine ilişkin değerlendirmelerde bulunuldu.
Türkiye’nin döviz cinsinden kredi notunun “B+” ve yerel para birimi cinsinden kredi notunun “BB-” olarak teyit edildiği belirtilen açıklamada, ülkenin kredi notu görünümünün ise “durağan”dan “negatif”e çevrildiği kaydedildi.
Açıklamada, kamu politikasının öngörülebilirliğinin, para politikasının ise etkinliğinin sürdürülebilir ve gelişmiş olduğunun gözlemlenmesi halinde görünümün “durağan”a revize edilebileceği aktarıldı.
Türkiye’yi böylesine “ihtimal”le karalamaya çalışan sömürgecilerin aparatı S&P, mevcut ekonomik durumun 2018’den daha iyi olduğunu da belirtmek zorunda kalıyor. Çünkü, geçmişteki verileri, Dünya Bankası ve BM’nin ilgili veri datalarında kayıtta bulunduğu için, bu konuda yalan söylemekten çekiniyorlar.
Türkiye’nin cari işlemler hesabının Ağustos 2018’den daha güçlü durumda olduğuna işaret edilen açıklamada, hanehalkının tasarruflarını bankalarda tutmayı tercih etmesiyle ise Türk bankacılık sektörüne olan güvenin korunduğunun görüldüğü ifade edildi.
Açıklamada, Türkiye ekonomisinin bu yıla ilişkin büyüme tahminin yüzde 8,6’dan yüzde 9,8’e yükseltildiği bildirildi.
Ülke ekonomisinin gelecek yıl ise yüzde 3,7 büyümesinin beklendiğine işaret edilen açıklamada, Türkiye ekonomisinin 2023’te yüzde 3,1 ve 2024’te yüzde 3 büyüyeceğinin öngörüldüğü aktarıldı.
Oysa aynı derecelndirme kuruluşu, geçtiğimiz aylarda yayımladığı raporda Türkiye’nin büyümesini yüzde 6’larda göstermişti.
Açıklamada, mal ihracatının güçlü kalmasının beklendiği vurgulanarak, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınında Omicron varyantının yeni karantina önlemlerine ve yaygın uluslararası seyahat kısıtlamalarına yol açmadığı varsayılırsa turizmin daha hızlı toparlanmasının destekleyici olabileceği ifade edildi.
S&P’nin açıklamasında, Türkiye ekonomisinin orta vadede ortalama yüzde 3’e yakın büyüyeceği görüşünün korunduğu kaydedildi.