islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
34,4889
EURO
36,2751
ALTIN
2.961,54
BIST
9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Parçalı Bulutlu
Cuma Yağmurlu
18°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
8°C
Pazar Çok Bulutlu
10°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
10°C

DİN HAYATIN NERESİNDE DURUR

DİN HAYATIN NERESİNDE DURUR
11 Aralık 2021 16:52
A+
A-

Hayatta birçok problemle karşılaşırız. Bu sorunların çözümü içinse söz konusu alanda ihtisas sahibi kimselerden yardım almamız gerekir. Hastaysak doktora, iyi bir eğitim için iyi bir okula/öğretmene gideriz. Peki din bu sorunların çözümünde nerede durmaktadır? Daha doğru bir soruyla din, sadece dini/varoluşsal sorunlarımızın çözümünde başvurmamız gereken bir üst yapı mıdır?

Din hayatın dinamiğinin dışında, ondan ayrı bir varlık değildir aslında, aksine hayatın tüm yönlerine sinmiştir. Hareketlerimize bir amaç kazandıran tüm bakış açılarımız ve motivasyonlarımız kaynağını inançtan alır. Özellikle dinimiz olan İslamiyet’te bu özellik daha bariz bir şekilde görünür. Sosyal hayatın her veçhesine dair Kur’an ve sünnet ışığında birtakım ölçütler bulmak mümkündür.

Ancak tüm bunlarla birlikte din, hayatta karşılaştığımız sorunların çözümünde veya başarıya ulaşmamız için atmamız gereken birtakım adımlarda, adımımızın diğer bir yönünü teşkil eder. Daha açık ifade etmek gerekirse, yaptığımız her işin bu dünyaya baktığı yönü haricinde Allah’a bakan bir yönü de vardır. Fiziksel bir rahatsızlık geçirdiğimizde bu rahatsızlığımızın kaynağını arayıp alışkanlıklarımızı düzeltmeye çalıştığımız gibi Allah’ın bizi neden böyle bir rahatsızlığa muhatap kıldığı noktasında da düşünüp hayatımızı sorgulamamız gerekir. Genelde vurgulananın aksine, bu hep olumsuz bir muhasebe olmak zorunda değildir. İmtihan dünyasında olmamız itibariyle her hadisenin bir hikmeti vardır. “Buradan kulluğumu geliştirmek adına ne öğrenebilirim?”, “Rabbimle irtibatımı nasıl geliştirebilirim?” gibi birçok soru ile daha yüksek tefekkür mertebelerine ulaşmak mümkündür. Önemli olan, hadiselerin dünyevi boyutuna olduğu kadar uhrevi boyutuna da bakmaya çalışmaktır. Bu bakış açısı, birçok içsel dönüşüm ve gelişimin başlangıç noktası olacaktır.

Allah İslamiyet’i hayatımızın her alanında hakkıyla yaşayabilmeyi nasip etsin.

Rumeysa Gündüz

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.