islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
34,5077
EURO
36,4331
ALTIN
2.962,75
BIST
9.144,47
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Parçalı Bulutlu
Cuma Yağmurlu
18°C
Cumartesi Az Bulutlu
9°C
Pazar Az Bulutlu
10°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
11°C

Buzlanmaya Karşı Kullanılan Tuzlar Çevre Felaketine Sebep Oluyor

Buzlanmaya Karşı Kullanılan Tuzlar Çevre Felaketine Sebep Oluyor

Türkiye’nin hemen hemen bütün bölgeleri kış mevsiminde karla yüzleşiyor. Kar, kimi bölgelerde hayatı felce uğratıdken, kimi bölgelerde de hayatı çok fazla da zorlaştırmıyor. Ancak hayatı zorlaştırmadığı yerlerde de kalıcı doğal tahribatlara sebep oluyor.

Özellikle kentlerde kar ve kıştan dolayı oluşan buzlanmayı engellemek için yapılan çalışmalar, hem doğaya hem ede içme suyu kaynaklarına ciddi oranda bir zarar veriyorlar.

Özellikle karlanma ve buzlanmadan dolayı karla mücadele ekipleri yüzlerce ton tuz harcıyorlar. Amerika Birleşik Devletleri de Türkiye’ye benzer bir iklime sahip ve bu bölgelerdeki yol ekipleri her yıl yollara yaklaşık 25 metrik ton tuz dökerek araç kazalarını yaklaşık yüzde 80 oranında azaltıyor. Ve bu kuşkusuz iyi bir şey olsa da, Frontiers in Ecology and the Environment’da bu ay yayınlanan yeni bir araştırmaya göre, tüm bu tuz çevreye ve içme suyumuza zarar veriyor.

Toledo Üniversitesi’nde ekoloji yardımcı Doçenti ve çalışmanın baş yazarı Bill Hintz, “Yoldaki tuz kirliliği sorununun büyüklüğü önemlidir ve acilen ilgilenilmesini gerektirir” diyor. Hintz ve diğer araştırmacıları, yol tuzunun tatlı su ekosistemlerini ve su kaynağını nasıl etkilediğini ve ayrıca kamu güvenliğini tehlikeye atmadan tehlikeli buz çözücülerin (kar eritmek için kullanılan kimyasallar) kullanımını nasıl azaltabileceğimizi veya azaltabileceğimizi öğrenmek çalışıyorlar.

Çoğu yol tuzu, temel, fabrikada satılan sodyum klorür veya NaCl’dir, mutfak dolabınızda sakladığınızla aynıdır. Suyun donma noktasını 32 derece Fahrenhayt’tan yaklaşık 15 derece Fahrenhayt’a düşürerek çalışır. New Hampshire, 1938’de yol tuzunu kullanan ilk eyaletti ve 1970’lerde bilim adamları, potansiyel olumsuz etkileri, özellikle de özel kuyuların kirlenmesi konusunda alarm vermeye başladılar. Bununla birlikte, yol tuzuna olan bağımlılığımız sadece yoğunlaştı ve yalnızca son 45 yılda üç katına çıktı.

Her fırtınadan sonra, kar erimesi veya yağmur, tuzu yol kenarındaki bitki örtüsüne ve sonunda yakındaki su yollarına yıkar. ABD Çevre Koruma Ajansı (EPA), klorür kanıtı arayarak yol tuzunun neden olduğu kirlenmeyi ölçer. 1988’de ajans, bir litre suya 230 miligramdan fazla klorürün sudaki yaşam için zararlı olduğunu belirten bir güvenlik eşiği belirledi.

EPA’nın Ulusal Su Kaynakları Araştırmaları veritabanından alınan veri kümelerini karşılaştıran Hintz ve ekibi, ülkenin göllerinde, akarsularında ve sulak alanlarında zaman içinde klorür konsantrasyonunu analiz etti ve bu eşiklerin rutin olarak aşıldığını buldu.

Uzmanlar, belediye ve yol işletmecilerinin çevre felaketini önlemek için alternatif ve kimyasal olmayan çözüm yolları üretilmesini tavsiye ediyorlar.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.