islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
34,4916
EURO
36,2572
ALTIN
2.963,26
BIST
9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Parçalı Bulutlu
Cuma Yağmurlu
19°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
8°C
Pazar Çok Bulutlu
10°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
10°C

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’den Önemli Açıklamalar

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’den Önemli Açıklamalar
28 Aralık 2021 09:15
A+
A-

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’den önemli açıklamalar: TL mevduatlar 38 milyar arttı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Türkiye Ekonomi Modeli’ni açıkladıktan sonra vatandaşların dövizlerini bozdurmaya başladığını belirten Bakan Nebati, “20 Aralık tarihi bir gündür. Türkiye’nin en önemli günlerinden birisi olarak anılacaktır.” dedi. “Artık yeni bir araç geliyor” diyerek proje kredileri hakkında konuşan Bakan Nebati, “Bir banka vermiş olduğu bireysel krediyi eğer verdikten sonra takip etme gibi bir dürtüsü varsa bundan sonra bizim belirlediğimiz alanlarda gerçekleştirilecek projelerin takip edilmesini sağlayacak imkanı vereceğiz.” ifadelerini kullandı. Türkiye’nin cari fazlaya doğru gittiğini belirten Bakan Nebati, “Dövizdeki kırılmayı gerçekleştirdik. Bundan sonraki mücadele alanımız enflasyon.” dedi. Nebati, yıl sonu büyüme tahmininin çift haneli olduğunu belirterek, TL mevduatların 38 milyar arttığını ifade etti.

“REKABET EDİLEBİLİR KUR OLMASI GEREKİYOR”

Bakan Nebati’nin konuşmasından öne çıkanlar şöyle:

“Türkiye 19 yıldır AK Parti ve Sayın Cumhurbaşkanımızla büyük bir dönüşüm gerçekleşti. Türkiye altyapısını tamamlayan ender ülkelerden biri. Bir çalışmayı en üst noktaya getirdikten sonra bunu güncellemeniz gerekiyor. Aksi takdirde iniş başlar. Bazı olaylar her şeyi bir anda değiştirebiliyor.

Rekabet edilebilir kur olması gerekiyor, yüksek faiz olmaz.

 

Mayıs 2013’te Gezi Olayları’ndan önce 135 milyar dolara çıkmış Merkez Bankası rezervi vardı. Sayın Cumhurbaşkanımız bunun için bazı adımlar attı. 2019’daki iki tane büyük saldırı ve birçok büyük olay oldu. Artık o kadar hazırız ki…

Bu model Sayın Cumhurbaşkanımızın idealindeki araçlarından biri oldu.

Altyapımız da bu ekonomik modeli karşılayacak bir seviyeye ulaştı. Dışarıdan yapılan atakları da daralttık. Sürekli bir psikolojik harp vardı. Dolar 20 TL olacak, sahte ve yalan haberler vardı. Doğru olmayan ve sürekleri bireyleri dövize yönlendiren haberler vardı. Hep içeriye doğru oynadılar. Küçükleri kullandılar. Ufacık tasarrufları olan bu bireyleri ekonomiyi daraltacak şekilde kanalize ettiler.

 

“20 ARALIK TARİHİ BİR GÜNDÜR”

Sayın Cumhurbaşkanımız modeli açıkladı. Bireylerimiz 20 Aralık’ta dövizlerini bozdurmaya başladı. 20 Aralık tarihi bir gündür. Türkiye’nin en önemli günlerinden birisi olarak anılacaktır. Ekonomi ve siyasal literatüre de girdi. Sayın Cumhurbaşkanımızın güvenilirliği ve itibarını da görmüş olduk. Kur ataklarını pazartesi günü bitirdik.

“O GECE HİÇ KİMSE DEVREYE GİRMEDİ”

O gece dolar satılmadı. Kamu Bankaları devreye girmedi. Hiç kimse devreye girmedi. Bireysel satıcılar devreye girdi. Birbirleriyle yarıştılar.

Utanmadan 40 milyar dolar sürüldüğünü söylüyorlar. Bunu kanıtlamak zorundasın. Aksi takdirde ya yalancısın ya da başka niyetin var. 40 milyar dolar nasıl gelir ya? Efendim, o gece Merkez Bankası 7 milyar dolar müdahalede bulunmuş… Bir hafta sonra sonuçlar açıklanıyor. Merkez Bankası’nın müdahalesi varsa pazartesi belli olur. Tüm kamu ve kurumları her türlü enstrümanı kullanmakla mükelleftir.

Türkiye’de para politikası ile mali politikanın birlikte yürüdüğü bir sürecin içerisindeyiz. Başarımızın birinci önceliği Sayın Cumhurbaşkanımızın duruşu, ikincisi ise uyumlu çalışmamız.

Bizim için önemli olan o akşamdı. Finansal istikrar sağlanırsa, o dolarizasyonu engelleyecek adımlar atarsanız güven artar. Bunun üzerine inşa edilecek olan ihracatın artırılması büyük önem arz ediyor.

PROJE KREDİLERİ

Türkiye’nin makro ekonomi göstergelerinde bu duruma düşeceğini kanıtlayacak hiçbir delil yok. Daha önemlisi Türkiye, dünya için en önemli pozitif ayrışan, ayakları sağlam basan ülke. Nasıl oluyor da 3 ayda o seviyeye geldi. Çünkü harp uygulandı. Finansal istikrar sağlanırsa, Türk toplumu dolarize olmaya meyilli bir toplum. Şimdi bu sağlandı. Önümüzdeki dönem, daha güvenli, istikrarlı ve göstergelerin olduğu bir döneme geliyoruz. Bundan sonrası bunun üzerine inşa edilecek olan, ihracatın artırılması, teknolojinin geliştirilmesi, katma değerli ürünlerin sağlanması bunun içinde selektif alanlarda ithalatın engellenmesi ve birçok adımın atılması lazım. Bankaların bilanço kısmına girerseniz kredileri görürsünüz. Artık yeni bir araç geliyor. Proje kredileri. Bir banka vermiş olduğu bireysel krediyi eğer verdikten sonra takip etme gibi bir dürtüsü varsa bundan sonra bizim belirlediğimiz alanlarda gerçekleştirilecek projelerin takip edilmesini sağlayacak imkanı vereceğiz.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.