Genel Sağlık Sigortası (GSS) vatandaşların yararlandığı bir sağlık hizmetidir. Bu kapsamda GSS, sigortalı olarak çalışan veya sigortalının bakmakla yükümlü olduğu kişi statüsünde bulunan kişiler dışındaki herkes, GSS ile sağlık hizmetlerinden yararlanabiliyor. Ancak GSS için de aylık olarak bir miktar ödenmesi gerekiyor. Birçok kişinin GSS borcu olması sebebiyle ise vatandaşlar borçlarını nasıl ödeyeceklerini araştırıyor. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), Genel Sağlık Sigortası (GSS) prim borçlarında son ödeme tarihinin 31 Aralık olduğunu hatırlattı. Peki GSS prim borcu nasıl ödenir?
SGK’den yapılan açıklamaya göre, 9 Haziran 2021’de yürürlüğe giren 7326 sayılı Yapılandırma Kanunu kapsamında GSS prim borçları, vatandaşların başvurusuna gerek kalmadan otomatik yapılandırıldı.
Kanunun getirdiği avantajlardan yararlanmak isteyen vatandaşların GSS prim borçlarını 31 Aralık 2021’e kadar ödemesi gerekiyor.
Kanun, Nisan 2021 ve öncesine ait GSS prim borçlarını kapsıyor.
Ana para borcunun tamamının 31 Aralık’a kadar ödenmesi halinde gecikme cezası ve zammı otomatik siliniyor.
GSS PRİM BORCU NASIL ÖDENİR?
Vatandaşlar, yapılandırılan GSS borçlarını, e-Devlet veya anlaşmalı bankalardan “GSS 7326 Yapılandırma Prim Tahsilatı” menüsünden ödeyebiliyor.
Borcunu ödeyen vatandaşlar, sağlık hizmetlerinden de yararlanabiliyor.
KİMLER YARARLANACAK?
e-Devlet’ten GSS borcu görünenler.
Geçmişte GSS primini ödemeyenler.
30 Nisan 2021 öncesinden prim borcu birikenler.
HANGİ İMKANLAR VAR?
Taksit yapmak isteyenin borcu yapılandırılacak.
Borcunu 31 Aralık’a kadar ödeyenin tüm gecikme cezaları silinecek.
Gelir testinde geliri düşük çıkanın borcu silinecek, primini devlet ödeyecek.
36 aya kadar vade imkanı olacak