islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
34,4868
EURO
36,2376
ALTIN
2.961,79
BIST
9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Parçalı Bulutlu
Cuma Yağmurlu
19°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
8°C
Pazar Çok Bulutlu
10°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
10°C

MÜSLÜMAN’IN KARAR MEKANİZMASINDA İSTİŞARE

MÜSLÜMAN’IN KARAR MEKANİZMASINDA İSTİŞARE
8 Ocak 2022 16:02
A+
A-

Geleceğe dair merak, insanın fıtri bir özelliğidir. Hepimiz ileride ne yaşayacağımızı, nelerle karşılaşacağımızı öğrenmek isteriz. Özellikle ileriye dönük karar vermemiz gereken durumlarda adeta tüm seçeneklerin muhtemel sonuçlarını önümüzde görme ihtiyacı hissederiz.

Bir Müslüman olarak, her ne kadar hayattaki tüm ikilemlerimize dair spesifik cevapları vermek dinimizin mahiyetinde yoksa da bu tarz durumlarda nasıl karar vermemiz gerektiğine dair birtakım ilkeler bulmak elbette mümkündür. İslam, bulunduğumuz şirkette kalmak ile başka bir şirkete geçmek konusunda bize bir yaptırımda bulunmaz; ancak karar verirken dikkat etmemiz gereken temel hususlara dikkat çektiği gibi doğru bir karar için birtakım yöntemler de sunar. Bu yöntemlerin en önemlisi ise şüphesiz istişare usulüdür.

İstişare, ilginç bir şekilde, başka bir usul olan istiharenin gölgesinde kalmış, çok değerli bir yöntemdir. Kur’an’da açıkça işlerimizde istişare etmemiz gerektiğine değinilmiş, Müslümanlar, işlerinde istişare eden kimseler olarak tanımlanmıştır (Âl-i İmran 159, Şûrâ 38). Tabii ki doğru bir istişarenin nasıl yapılacağı konusunda da Peygamber Efendimiz (asm) bize örnek olmuştur.

İstişare temelde, istişareye uygun bir iş hususunda, o işin ehilleri ile fikir alışverişinde bulunmak, işin artı ve eksi yönlerini mukayese ederek en isabetli karara erişmektir. Allahu Teala her insana farklı düşünce yetenekleri bahşetmiştir. İstişare ederek tek bir insan adeta istişare ettiği insan kadar akıl ile düşünmüş olmaktadır. Tabii burada önemli bir nokta meseleyi herkesle konuşup zihni bulandırmak yerine ehil olduğu düşünülen aklıselim kimselere danışmaktır. Ayrıca mesele dinin açıkça hüküm beyan etmediği bir alanda olmalıdır. Faize girmek veya girmemek gibi bir konusunda yapılan bir istişare elbette sahih değildir. Zira dinimizin bu noktadaki hükmü bellidir ve herhangi bir tavize açık değildir.

İstişare her ne kadar çoğunlukla insana çıkış yolları sunsa da, bazen insanın içi tam anlamıyla mutmain olmaz. Özellikle duyguların da etkili olduğu işlerde kişi nihayetinde kendi kalbiyle istişaresine bakmalıdır. Ancak tüm bu istişare çabalarının sonunda netice alınamazsa, istihare edilerek kalbin tatmin olup olmadığına bakılabilir. Burada dikkat edilmesi gereken husus, istiharenin istişarenin önüne geçmemesi ve muhakkak ondan sonra yapılmasıdır.

Kararı verdikten sonra ise tevekkül etmeli, artık geriye dönüp evham yapmamalıdır. Elimizden geleni yaptıktan sonra O’na tevekkül ederek sonuca razı olmak, Müslümanın en önemli hasletlerindendir. Muhakkak her iş O’na döner.

RÜMEYSA GÜNDÜZ 

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.