islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
34,5366
EURO
36,1636
ALTIN
2.956,01
BIST
9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
17°C
İstanbul
17°C
Parçalı Bulutlu
Cuma Yağmurlu
19°C
Cumartesi Az Bulutlu
9°C
Pazar Çok Bulutlu
10°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
10°C

MEVSİMSEL DEPRESYON

MEVSİMSEL DEPRESYON
1 Şubat 2022 08:34
A+
A-

Araştırmalara göre çoğu insan kış mevsimiyle beraber ruhsal problemler yaşamaktadır. Kış mevsimini iliklerimize kadar hissettiğimiz şu günlerde mevsimsel depresyon hakkında bilgi sahibi olmamız gerektiğini düşünmekteyim. Mevsimsel depresyon, depresyonun alt kategorilerinden biridir. Depresyon kişiyi üzüntüye, umutsuzluğa ve ilgi kaybına götüren bir duygudurum bozukluğudur. Mevsim değişiklikleri ile beraber kişinin ruhsal durumunu, enerji düzeyini, uyku süresini, iştahı ve yemek alışkanlıklarını ve sosyal yaşantısını etkileme derecesinin normale göre fazlalığı mevsimsel depresyonun işaretidir. Mevsimsel depresyon genelde kış aylarında görülmektedir. Hastalığın başlangıcında genelde aşırı yeme ile beraber kilo artışı, aşırı uyku ve enerji kaybı gözlenmektedir. İlerleyen safhalarda ise anksiyete ya da sosyal içe çekme semptomları mevcuttur. Bu hastalığa sahip kişilerin çoğu hastaneye yatış gerekmeden tedavi edilebilmektedir.

Mevsimsel depresyon neden  genelde kış aylarında daha çok görülmektedir?

Yapılan araştırmalara göre gözün günlük ve mevsimsel ışık değişikliklerinin merkezi sinir sistemine iletme özelliğinin bozulması olduğu görülmektedir. Kışın ise bu ışıklar yeteri duyarlılıkla olmamaktadır. Aynı zamanda beyne yanlış olarak iletilmektedir.

Peki kendimizi bu duygudurum bozukluğundan nasıl koruyabiliriz?

  • Kışın daha az sahip olunan gün ışığından olabildiğince yararlanın. Bu sayede kasvetli hava sizin ruh halinizi daha az etkileyecektir.
  • Spor yapmanın insan psikolojisine olumlu yönde katkılar sağladığına dair bir çok çalışma mevcuttur. Haftada iki üç gün 30-40 dakika kadar yürüyüş yapmak sizi bu rahatsızlığa karşı koruyacaktır.
  • Sağlık beslenerek ve karbonhidrat bakımından zengin besinlerden kaçınmaya çalışın. Bu yiyecekler sizi kilo alımı ile beraber mutsuz bir duygu durumuna sürükleyecektir.
  • Hayatınızda yaşadığınız sorunları bir anda çözmeye çalışmayın. Onlsrı değerlerine göre sıralıp çözmeye başlayın. Yavaş yavaş bir şeylerin yoluna girdiğini göreceksiniz.
  • Fromm’a göre insan gelişimi sosyal çevreyle oluşur. Sosyal ortamınıza aktif katılım sizin ruh halinizi olumlu yöne çekecektir.
  • Son olarak uykudan bahsedebiliriz. Odanızın hava almış olmasını, sessiz ve karanlık olmasını sağlayın. Geceleri yemek yemeyin. Aynı zamanda uyumadan önce teknolojik aletlerle aranıza mesafe koymalısınız.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        MEDİNE NUR KALYONCU 
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.