Reklam Kurulu, tüketicileri 800, 0212, 0216, 0312 gibi hatlardan arayarak rahatsız eden şirketlere ceza kesti. Kurul şubat ayı toplantısında görüşülen 200 dosyadan 186’sını mevzuata aykırı bulurken, bunlardan 128’ine durdurma, 58’inde ise 6 milyon 923 bin 147 lira idari para cezası uygulanmasına karar verildi.
Ticaret Bakanlığı bünyesindeki Reklam Kurulu, şubat ayı toplantısında 202 dosyadan 186’sını mevzuata aykırı bularak, 128’ine reklam durdurma; 58’ine ise 6 milyon 923 bin 147 lira idari para cezası uygulanmasına karar verdi. Kurul, 14 dosyanın mevzuata aykırı olmadığına, 2 dosyanın ise ertelenmesine karar verdi. Görüşülen dosyalar içinde ‘Efsane Cuma’, ‘Şahane Cuma’ indirimleri de yer aldı. Söz konusu 55 dosyadan 2 tanesi mevzuata aykırı bulunmazken, 33 tanesi hakkında reklam durdurma cezası, 20 tanesi hakkında toplam 3 milyon 658 bin 448 lira idari para cezası uygulanmasına karar verildi.
‘EN HIZLI’ DURDURMA
Kurul, reklamlarında ‘en hızlı internet’ algısı oluşturan bir internet sağlayıcısına da Ceza verdi. Söz konusu şirketin, bu iddianın ilgili mevzuata göre ispatlanamaması nedeniyle reklamları durduruldu. Başka bir telefon operatörü ve internet sağlayıcısına da reklamlarda sunduğu vaadinin gerçeği yansıtmadığı ve tüketici mağduriyetine yol açtığı gerekçesiyle reklam durdurma cezası verdi.
UYGULAMA ÜZERİNDEN ŞİKÂYET EDİN
Yetkililer tüketiciyi rahatsız eden ve yanıltan bu tür telefon aramalarının bir pazarlama yöntemi olduğunu; hizmet sağlayıcılarla pazarlama şirketlerinin abone başına komisyon bedeli karşılığında anlaştıklarını belirtti. Ayrıca, tüketicinin istenmeyen mesaj ve aramalarla ilgili ticaret il müdürlüklerine şikâyette bulunabileceği gibi ‘İleti Yönetim Sistemi’ web sitesi üzerinden bu mesaj ve aramaların durdurulabileceği anımsatıldı. Yetkililer, cep telefonlarına indirilebilen ‘Mobil Tüketici’ uygulaması üzerinden de tüketici şikayetleri ile reklam ve ürün güvenliği şikâyetlerinin kolaylıkla yapılabileceğine dikkat çekti.
INFLUENCER’A ÖRTÜLÜ REKLAM CEZASI VERİLDİ
İNTERNET içerik üreticisi Duygu Özaslan’a ise İnstagram hesabından yaptığı jean, mont, kozmetik ürünler, vitamin, şampuanları aldığı yerin linklerini paylaşırken, reklam olduğunu belirtmemesi; bazı yerlerde ‘ortaklık’ açıklamasına yer verilse de ilk etapta tüketicinin fark edebileceği biçimde yazılmamış olması; bazı marka tanıtımlarında ise hiç ‘reklam ibaresine’ yer vermeyerek takipçilerini muhtelif markalara yönlendirerek markaların ve ürünlerin örtülü reklamını yaptığı sonucuna vardı. Kurul, bu gerekçelerle Özaslan’a 114 bin lira para ve reklamları durdurma cezası verdi.