Amerika’nın Rus ordusunun Ukrayna işgalinin her an başlayabileceğini duyurmasının ardından dünyadaki bütün dengeler biran da değişti. İki süper gücün liderlerinin bugünkü görüşmesi öncesi ise sürpriz bir gelişme daha yaşandı.
Rus Ria yayın organı, Ukrayna’nın başkenti Kiev’deki diplomatların şehirden ayrılmaya başladığını duyurdu. Moskova yönetiminin Kiev’deki diplomatlarını tahliye ettiğini bildiren Ria, kararın sebebi olarak ise Batılı ülkelerin Ukrayna’da giriştiği hazırlıkları gösterdi.
Amerikan Associated Press (AP) haber ajansı ise Kiev’deki ABD’li diplomatların tahliyesinin başladığını bildirdi. Cumartesi gününün ilk saatlerinden itibaren Dışişleri Bakanlığı tarafından duyurulması planlanan tahliyede, Kiev’deki tüm Amerikalı çalışanlar şehirden ayrılacak.
AP haber ajansına göre, çok az sayıda ABD’li çalışan Kiev’de kalacak fakat Rusya’nın her an saldırma ihtimaline karşı yaklaşık 200 kişi Ukrayna’yı terk edecek. Değerlendirilen seçeneklerden biri ise, diplomatların Ukrayna’nın batısındaki Polonya sınırına yakın bir yere taşınması.
BuzzFeed News muhabiri Christopher Miller ise ABD Dışişleri’nin çalışanlarına Cuma günü Ukrayna’dan ayrılma emri verdiğini ve tahliyenin Pazar gününe kadar tamamlanmasının planlandığını haberinde yazdı.
Amerika Başkanı Joe Biden ise, Ukrayna’daki vatandaşlarına seslenmiş ve artan Rus askeri hareketliliği sebebiyle ülkeden derhal ayrılmaları çağrısında bulunmuştu.
Moskova yönetiminin Ukrayna’yı işgal etmesi durumunda ülkede kalan Amerikalıların tahliyesi için birlik göndermeyeceğini belirten Joe Biden, bölgede işlerin ‘hızlıca çığrından çıkabileceği’ne dikkat çekmişti.
BLINKEN: BİZ HAZIRIZ
ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ise bu sabah yaptığı açıklamada “Eğer Rusya saldırmayı tercih ederse bunun muazzam bedeli olacak. Dünya çapında bir tepkiyle karşılaşacak. Biz iki seçenek için de hazırız. Tam olarak Çin ve Rusya arasında ne söylendiğini bilmiyorum Başkan Şi ve Putin arasındaki görüşmede. Dediğim gibi Başkan Putin şu anda çok hızlı bir şekilde işgali başlatacak kapasiteye sahip. Biz de buna hazır olmuş vaziyetteyiz. Umarım bunu tercih etmez. Ama biz de hazırız” diye konuştu.
Kiev’den halihazırda diplomatlarını tahliye edeceğini belirten diğer ülkeler İngiltere, Almanya ve Avustralya. Aralarında Kanada, Finlandiya, Letonya, Hollanda, Estonya, Japonya ve Yeni Zelanda’nın bulunduğu diğer Batılı ülkeler ise, vatandaşlarından acil şekilde Ukrayna’yı terk etmesini istiyor.
ÇİN’DEKİ OLİMPİYATLAR BİTMEDEN BAŞLAYABİLİR
ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Sullivan, Beyaz Saray’da dün düzenlediği basın brifinginde, Ukrayna krizine dair son gelişmeleri değerlendirdi.
Sullivan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Ukrayna’yı işgal konusunda net olarak karar verdiğini şu anda söyleyemeyeceklerini, fakat işgalin her an başlayabileceği konusunda ellerinde güçlü istihbarat olduğunu belirtti.
Sullivan, “İstihbarat raporlarına girmeyeceğim ancak daha önce (işgalin) Çin olimpiyatlarından sonra olabileceği spekülasyonunun aksine şu anda açıkça söyleyebilirim ki Olimpiyatlar bitmeden başlayabilir.” yorumunda bulundu.
ABD ile NATO müttefiklerinin olası bir işgal karşısında en ağır yaptırımlar ve diğer yollarla Rusya’ya karşı tepkisini ortaya koyacağına dikkat çeken Sullivan, Rusların Ukrayna’ya önce hava ve füze saldırıları yapıp ardından kara operasyonu ile işgalin devam etmesini beklediklerini belirtti.
KIEV’E ANİ SALDIRI OLABİLİR!
Sullivan bununla birlikte Rusların Kiev’e yönelik ani bir saldırı ile Ukrayna’nın başkentini ele geçirmek isteyebileceklerini öne sürdü.
ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı ayrıca, gelecek 24 saat ile 48 saatlik süre içinde neler olacağını bilemediklerini, Ukrayna’da işgalin her an başlayabileceğini, Amerikalıların derhal ülkeyi terk etmesi gerektiğini ve işgal durumunda tahliye operasyonu yapmayacaklarını söyledi.
Çin’deki 2022 Pekin Olimpiyat Oyunları, 20 Şubat tarihinde sona erecek. ABD Donanması, Rusya-Ukrayna geriliminin tırmanması üzerine Avrupa’dan sorumlu 6. Filo bölgesine 4 muhrip gemisi gönderiyor.
KARADENİZ’DE İSE 30’DAN FAZLA RUS SAVAŞ GEMİSİ TATBİKAT YAPACAK
Rusya Savunma Bakanlığı, 30’den fazla savaş gemisinin askeri tatbikat için Karadeniz’e girdiğini duyurdu.
Bakanlıktan yapılan açıklamada, “30’den fazla savaş gemisi, tatbikat için Sivastopol ve Novorossiysk limanlarından Karadeniz’e planlanmış tatbikat çerçevesinde girmiştir.” bilgisi verildi.
Rusya Savunma Bakanlığından 20 Ocak tarihinde yapılan açıklamada, Rus donanmasının ocak ve şubat aylarında “sorumlu” olduğu tüm bölgelerde seri askeri tatbikatlar gerçekleştireceği duyurmuştu.
Söz konusu tatbikatlara ise 140 geminin yanı sıra 60 hava aracı ve 10 bin askerin katılacağı duyurulmuştu.
BATILI ÜLKELER YAPAY GERİLİM İÇİN KUMPAS BAŞLATTI
Rusya Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Batı medyasında yer alan Rusya’nın, Ukrayna’yı işgal edeceği ile ilgili haberlerin gerçeği yansıtmadığı belirterek, “Rusya Federasyonu’nun güvenlik garantileri konusundaki haklı taleplerini itibarsızlaştırmak için Moskova’ya karşı koordineli bir enformasyon saldırısı gerçekleşiyor. Batı ülkeleri ve Batı medyası, Ukrayna çevresindeki yapay gerilimi tırmandırmak için kumpas başlattı” ifadelerine yer aldı.
AVRUPA ÜLKELERİ DE UKRAYNA’YA SEYAHAT UYARISI YAPTI
İngiltere, vatandaşlarına Ukrayna’ya zorunlu haller dışında seyahat etmeme ve ülkedeki vatandaşlarına da orayı terk etme tavsiyesinde bulundu. Hükümetin açıklamasında “Ukrayna sınırlarında Ocak ayında bu yana artırılan Rusya güçleri, askeri hareket tehdidini artırıyor” diye konuştu.
Hollanda’nın Kiev Büyükelçiliği de, Ukrayna’daki Hollandalılara, zorunlu haller dışında kesinlikle ülkeyi terk etmelerini tavsiye etti. Ukrayna’dan ayrılmak isteyen Hollandalılar için ülkenin batısında bir destek noktası oluşturulacak. Norveç Dışişleri Bakanlığı da, Ukrayna’daki “ciddi ve öngörülemeyen güvenlik durumundan dolayı” vatandaşlarının ülkeyi terk etmesi ve zorunlu haller dışında ülkeye seyahat etmeleleri çağrısı yaptı. Estonya da Ukrayna’daki vatandaşlarına ülkeyi terk etmeleri tavsiyesinde bulundu.
Diğer taraftan dünya liderleri de tırmanan Ukrayna gerilimini azaltabilmek için diplomasi trafiğindeydi.
Moskova ve Kiev yönetimleri, Perşembe günü geç saatlerde Fransız ve Alman yetkililerle Ukrayna’nın doğusundaki çatışmaları sona erdirmeyi amaçlayan görüşmelerin ilk gününde herhangi bir ilerleme sağlayamadıklarını duyurdu.
İngiliz Başbakan Boris Jonhson ise “güçlü caydırıcılık” ve “sabırla sürdürülecek diplomasi” ile krizden bir çıkış yolu bulunabileceğini ancak risklerin “çok yüksek” olduğunu söyledi.
Brüksel’de NATO Genel Sekreteri Jeans Stoltenberg ile bir basın toplantısı düzenleyen Johnson, Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmeye yönelik henüz bir karar almadığını düşündüğünü belirtti ve “Ancak bu da çok yakın bir zamanda kötü şeyler gerçekleşmeyecek anlamına gelmez” dedi.
‘RUSYA DENİZ TRAFİĞİNİ ENGELLİYOR’
Rusya’nın hem Karadeniz’de hem de Azak Denizi’ndeki deniz tatbikatları gelecek hafta başlayacak. Moskova, top ve füze atışları için de denizcilik uyarısında bulundu.
Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmytro Kuleba, Azak Denizi’nin tamamen kapatıldığını ve Rus kuvvetleri tarafından Karadeniz’e erişimlerinin neredeyse tamamen kesildiğini söyledi.
ABD’nin Ukrayna Büyükelçiliği de Rusya’nın askeri tatbikatlar bahanesiyle Ukrayna’nın deniz egemenliğini kısıtladığını savunduğu bir Twitter paylaşımı yaptı ve “Rusya, Ukrayna ekonomisi için hayati önem taşıyan deniz trafiğini engelliyor” ifadelerini kullandı.