islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
34,4868
EURO
36,2376
ALTIN
2.961,79
BIST
9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Parçalı Bulutlu
Cuma Yağmurlu
19°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
8°C
Pazar Çok Bulutlu
10°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
10°C

Merkez Bankası Faiz Kararını Açıkladı | Enflasyon Vurgusu

Merkez Bankası Faiz Kararını Açıkladı | Enflasyon Vurgusu
17 Şubat 2022 16:04
A+
A-

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası faizi yüzde 14 seviyesinde sabit tuttu. TCMB, “Fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda enflasyonda kalıcı düşüşe işaret eden güçlü göstergeler oluşana ve orta vadeli yüzde 5 hedefine ulaşıncaya kadar elindeki tüm araçları liralaşma stratejisi çerçevesinde kararlılıkla kullanmaya devam edecektir.” dedi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası(TCMB), beklentiler yönünde haftalık gösterge Repo faizinde değişikliğe gitmedi. TCMB Para Politikası Kurulu(PPK) toplantısının ardından yapılan açıklamaya göre, haftalık repo faizi yüzde 14,00 olarak kaldı.

TCMB, geçen yılın son 4 toplantısında faizde toplam 500 baz puan indirime gittikten sonra, bu yılın ilk toplantısında faizde bir değişiklik yapmamıştı. TCMB Piyasa Katılımcıları Anketinde yıl sonu tüketici fiyatları beklentisi yüzde 34,06, 12 ay sonrası tüketici fiyatları beklentisi yüzde 24,83 seviyesinde oluştu.

Türkiye İstatistik Kurumu(TÜİK), Aralık ayında tüketici fiyatlarının yıllık yüzde 48,69 arttığını açıkladı. TCMB’nin bir sonraki toplantısı 17 Mart’ta gerçekleştirilecek.

Toplantı sonrasında yapılan açıklamada şöyle denildi:

“Salgında varyantlar ve artan jeopolitik riskler, küresel iktisadi faaliyet üzerindeki aşağı yönlü riskleri canlı tutmakta ve belirsizliklerin artmasına yol açmaktadır. Küresel talepteki toparlanma, emtia fiyatlarındaki yüksek seyir, enerji başta olmak üzere bazı sektörlerdeki arz kısıtları ve taşımacılık maliyetlerindeki yüksek seviye uluslararası ölçekte üretici ve tüketici fiyatlarının artmasına yol açmaktadır. Yüksek küresel enflasyonun, enflasyon beklentileri ve uluslararası finansal piyasalar üzerindeki etkileri yakından izlenmektedir. Bununla birlikte, gelişmiş ülke merkez bankaları artan enerji fiyatları ve arz-talep uyumsuzluğuna bağlı olarak enflasyonda görülen yükselişin beklenenden uzun sürebileceğini değerlendirmektedir. Bu çerçevede, iktisadi faaliyet, işgücü piyasası ve enflasyon beklentilerinde ülkeler arasında farklılaşan görünüme bağlı olarak gelişmiş ülke merkez bankalarının para politikası iletişimlerinde ayrışma gözlenmekle birlikte, merkez bankaları destekleyici parasal duruşlarını halen sürdürmekte, varlık alım programlarına devam etmektedir.

ENFLASYON VURGUSUNA DİKKAT ÇEKİLİYOR 

Prof. Dr. Sefer Şener:

“Beklediğimiz bir karardı. Açıklamalar önemli. Dezenflasyonist sürecin ne zaman başlayacağı ile ilgili mesajlar veriyor. Suni olarak bazı fiyat artışlarının enflasyonu tetiklediğinden bahsediliyor. Merkez Bankası liralaşmaya vurgu yaptığına göre her ne kadar Faiz politikası ilerleyen aşamalarda uzun vadeli TL kredilerdeki gelişmeleri nasıl etkileyecek bunun gözlendiğini söylüyor. Burada bir artış azalış ya da piyasaları etkileyecek bir unsur var mı bunu takip ediyoruz diyor. Küresel çapta enflasyon vurgusuna dikkat çekiliyor. Küresel çapta merkez bankaları hangi donelerle hareket ediyorsa bizim Merkez bankamızda aynı donelerde hareket ediyor.”

ÇİFT HANELİ ENFLASYONUN BİTMESİ LAZIM 

Ekonomi Yazarı Sadi Özdemir:

“Önceki metindeki vurguyu gördük. Aşağı yukarı aynı vurgu. Geçen ay ile bu zaman arasında çok fazla şey değişmedi. Enflasyonun biraz daha durulması için kamu tarafının aldığı bazı kararlar var. Şimdi üzerinde konuşulan yüzde 25’lik vatandaşa ve esnafa dönük limitlerle alakalı yeni ayarlama üzerinde çalışıyorlar. Enflasyona içerden gelen etkileri azaltmaya çalışıyorlar. Bu nedenle de Merkez Bankası da bu politikalar uyum sağlamak birlikte yürütmek zorunda. Avrupa Merkez Bankası başkanı enflasyon çok yüksek ama biz faizleri süratle artırırsak ekonomi fren yapar istikrar bozulur açıklaması yaptı. Faizleri artırmak ekonomide birçok şeyi sıkıntıya sokuyor. Tüketici otomobil konut kredilerindeki faizlerin düşmemesi piyasadaki canlılığı ortadan kaldırıyor. Herkesin küresel olarak bir faiz problemi var. Bunu aşmak içinde zamana ihtiyaç var. Alınan önlemlerle kurlardaki atak durduruldu. Bunun kalıcı olması için uğraşılıyor. Kamu tarafı üzerine düşeni yapıyor. Marketlerin de uyum sağlaması gerekiyor. Bir ay içinde çok bir şey değişmedi. Çift haneli enflasyon sürecinin bitmesi lazım. Aylık rakamlar iyileşmezse yıllık enflasyon da başını aşağı çevirmeyecek.”

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.