Kırk Maddede Özet
Allah, şanı yüce olan ve varlığını kendi zatından alan Rab’dir. O bütün varlıkların yaratıcısıdır. İnsanı, denemeye uğratmak için ebedilik takdir ederek en güzel kıvamda fakat en ağır çirkinlere de yönelebilecek şekilde yaratmıştır.
Yaratılışındaki güzelliği koruyabilmesi ve ebedi hayatını Cennet ile taçlandırabilmesi için insana, insanlar arasından seçilen Nebiler-Resüller (Peygamberler) aracılığıyla iman ve hayat düzeni olarak İslam Dini gönderilmiştir.
Rabbimiz tarafından İslam Dini’nin son ve evrensel kılınan Nebi-Resul’ü Hz. Muhammed’dir. Son ilahi yasalar dizisini oluşturan Kur’ân-ı Kerîm Hz. Muhammed’e indirilmiş ve onun tarafından açıklanıp uygulanarak tebliğ edilmiştir.
Özetlersek İslam’ın omurgasını oluşturan Kur’ân’dır.
Tarihi süreçlerden günümüze Kur’ân uygulanmış ve insanlık değerleri ve medeniyeti zirveye taşınmışsa da özellikle son asrımızda ateist-deist kişi, yasa ve kurumlarca hayattan dışlanmış ve bize de onaylatılmıştır. Sonuçta kişisel, ailevî ve toplumsal hayatımızda pek çok Kur’ân dışı inanç ve yaşam şekli yaygınlaşmıştır. Bu sebeple bizler Kur’an’da neler olduğunu öğrenmek mecburiyetindeyiz.
Kur’ân’ımızın söz ve mana olarak Allah’ın Kitabı olduğuna inancımız ve Kur’ânî bir toplum düzeni inşası tasavvurumuz varsa -ki imanımızın gereği olması gerekir- Kur’ân’da neler olduğunu bilmeli ve çevremize açıklamalıyız.
Biz, Kur’ân ile ilgili olarak acilen bilinmesi gerekenleri de dikkate alarak 40 maddelik bir özet çıkardık; böylece Kur’ân’da Neler Var konusuna ışık tutmaya çalıştık.
Allah’a İman ve Ona Ortak Koşmama
Zalimler ve Sistemleri
Cinler- Melekler
Nebiler-Resüller – Kutsal Kitaplar
Hak tanımaz kafirlerin, yönetimlerini ilahlaştıran zalimlerin ve onların izinde yürüyenlerin aynı elem verici akıbetle karşılaşacaklarının ihtarı var. (Bak. Hakka ve Kamer sûreleri; Enam 83-91: Nisa 163-166)
Kader Planı
Sorgulanma Cennet Cehennem
Ölümle başlayacak ahiret sorgulamasının, mutlu insanlar olarak ve de meleklerin darbelerine uğrayarak can verirken başlayacağının duyurusu var. (Nahl 32, Enfal 50)
Kıyamet
İnsan Hakları
İnsan Onuru
Kur’ân’da insanın canı, malı ve şahsiyetinin dokunulmazlığı duyurulmakta, insanın aleyhine olabilecek atılımlar örneğin suizan, hataları araştırma, onay verilemeyecek şekilde anılma iftiraya ve maddi ve manevi işkenceye uğratılma gibi işlemler haram kılınmaktadır. (Baki Hucurat 12…) İnsanın inançları ve kamu yaşamı ile çelişmeyen hayat tercihleri üzerinde baskı kurulamayacağı açıklanmaktadır. (Bak. İnsan 3; Bakara 256)
İnsan Öldürme ve Ölüm Cezası
Haksız yere insan öldürenlere ise af ve tazminat seçenekli ölüm cezası verileceği ve bu cezanın gereğince ancak akıl ve gönül birlikteliği kurabilen bilge kişilerce anlaşılabileceği bildirilmektedir. (Bak.Bakara 278-9)
Hatalı Ölüm ve Tazminat
İnanç Farklılığı ve İyilikler
11. Kur’ân’da Müslüman olduğumuz için bizimle savaşmadıkça ve aleyhimize ittifaklar oluşturmadıkça inancı ne olursa olsun bütün insanlara yönelik her türlü iyiliklerin yapılabileceği, sosyal adalet uygulamaları ile yardımlar edilebileceği bildirilmektedir. Böylece davranılmasının Allah’ın sevgisine erdireceği müjdelenmektedir. (Mümtahine 8-9)
Mallar Yaratanındır
Yücelten Allah’tır
Kazanma – Bölüşme
Nitelikli Hırsızlık ve Cezası
Sosyal Yardımlaşma
16. Kur’ân’da ana babamız, akrabamız, komşularımız ve diğer sosyal çevremizle danışma ve dayanışma içinde yardımlaşarak, sözlerimiz ve sözleşmelerimize bağlı kalarak yaşamamız emredilmektedir. (Maide 2; Nisa 36; İsra 34,Mümünûn 7)
Adalet
Hayra Çağırma
Doğru Sözlü Olup Yalandan Sakınma
Evlenme-Evlendirme
Ancak Kur’anda ateist-deist ve İslam karşıtı jakoben laik erkekler ve kadınlarla evlenilemeyeceği bildirilmektedir. (Nisa 1,3;Nur 32,Bakara 221;Mümtahine 10)
Mehir – Nafaka
Zina-Eşcinsellik
Tesettür – Teşhir
23. Kur’ân’da erkeklerin ön ve arka organları ve bu organların yakın çevresini, yetişkin kızlar ve kadınların evlenebilecekleri namahrem erkekler yanında yüz ve eller dışında bütün vücutlarını örtmeleri ve cinsel mesaj verir şekilde konuşmamaları emredilmektedir. Erkekler ve kadınların kendilerini, teşhircilikten ve cinsel arzulu bakışlardan korumaları istenmektedir.
Böylece onlar zamanımızın modern piçliliklerinden olan erotik ve porno türü pislikler ve yazışmalardan da korunmaktadırlar. ( Ahzab 59; Nûr 30-31,Ahzab 32)
Zinanın Cezası
Lezbiyenlere evlerinde göz hapsinde bulundurma, eşcinsel erkeklere ise ilk kez yargılanmalarında uyarı ve yerme, sürekli yapmaları ve eşcinselliği savunmaları ve örgütlemeleri durumunda ise değişik cezalar verilebileceği açıklanmaktadır. (Nisa 15-6İ Araf 884))
Zinacı Kadın Dövülebilirliği
Evlilik hayatında şiddet yasaklanmakla birlikte şu veya bu sebeple yargıya ve boşama yoluna gidemeyen kocaya; yalnızca ona ve sadece zinacı karısı için hafifçe şiddet gösterme izni verilmektedir. Bu izin görev olmayıp aileyi koruma ümidiyle kullanılabilecek bir haktır. (Nisa 34)
Erkeğin Boşaması- Kadının Boşanması-Boşanma Ahlakı
Adil Mîras Sistemi
26. Kur’ân’da üç ayetle ( Nisa11,12 ve 33) ilgili uzmanları saygıyla ayağa kaldıran bir miras sistemi inşa edilmektedir. Erkeğe yüklenen görevlerle uyumlu adil bir paylaşım yapılmaktadır. Karısı ve çocukları yanısıra geride anası ve babasını bırakan kişinin anası ve babasının her birine altıda bir hisse ayrılmaktadır. Mîras taksiminde kişinin varsa önce borçları ödenmektedir. Borçlarını karşılayacak mal bırakmadan ölen kişinin eşi ve çocukları borçları ödemekle sorumlu tutulmamaktadır.
Alkollü İçkiler ve Kumar
27. Kur’ânda sarhoşluk verici mayi ve katı bütün içkilerin içimi ve bir vicdan pisliği olan kumar yasaklanmaktadır. Rabbimizin şer fısıldama iznini verdiği Şeytan’ın ve şeytanlaşmış insanların ve cinlerin alkollü içkilerle aramıza kin ve düşmanlık sokmaya çalıştığı ve bizi Rabbimizin yasalarını uygulamaktan ve Ona ibadet etmekten engellemeye çalıştığı bildirilmektedir. (Maide 90, 91)
Devlet Yönetimi
28. Kur’ân’da seçim yolu ile yönetime gelecek imanlı, erdemli ve liyakatli insanların vahiy, ortak akıl ve ilmi veriler ışığında, belirlenecek süre için yönetimde bulunacakları, geleceği de kuşatan çerçevesi belirli muhteşem bir yönetim sistemi kurulmaktadır.
Bunun için Kur’ân, yönetimde erkek veya kadın hiçbir kişiye, aileye ve kuruma ayrıcalık tanımamaktadır. Şeçim olarak algılayabileceğimiz Şüra’yı, adayları belirlemede adaleti ve seçimde liyakatlileri işaret etmektedir. (Şûra 38; Nisa 58)
Erken ve kadın müminlerin birbirlerini temsil ve hukuken tasarrufa yetkili olduğu açıklanmakta, adayların İslam’ı bilen, onun yasalarına inanan, başta namaz ve zekat olmak üzere İslami çizgide yaşayanlar olması gerektiğine açıklık getirilmektedir. (Tevbe 71; Enfal 73)
Daha da önemlisi yönetime esas olacak yasaların Kur’ân olması gereğine vurgular yapılmaktadır. Kur’ânî yasaların açıklık getirmediği konularda danışma ve dayanışmaya gidilerek insan aklı ve biliminin öncelenmesi öğütlenmektedir. (Casiye 18, Nisa 83, 105)
Yöneticilere Şartlı İtaat
Marûfa yani İslam Dini’ne, ortak akla ve kesin bilimsel verilere aykırı olan işlemlerde yöneticilere itaat edilemeyeceğine işaret buyrulmaktadır. (Mümtahine 12; Nur 51)
Barış ve Savaş
30. Kur’ân’da bütün müminlerin barışçı olmaları, bunun için caydırıcı güç edinmeleri, Allah’a güvenerek barış çağrılarını kabul etmeleri ama savaş açanlara da savaş açılması emredilmekte, savaşta aşırı gidilmemesi, alınacak esirlere insancıl davranılması, onların köleleştirilip odalık kılınmaması öğütlenmektedir. Düşmanlığın yalnıza zalimlere yönelik olarak sürdürülebileceği açıklanmaktadır. (Bakara 190, 193, 208; Enfal 60,61,Muhammed 4)
Kişileri Hak ve Halk İnsanı Kılacak Görevler
Allah İnsanı Güzellik Yarışına Çıkarmıştır
Bu arada insanın güzellik yarışına çıkarılmak için yaratıldığı bildirilmekte, insanın giyimini, sözleri, davranışları, işleri ve ilişkilerini Kurânî kurallar çizgisinde güzelleştirmesi emredilmektedir. (Araf 26; Bakara 196)
Ve Kur’an’da Allah’ın hayatını güzelleştirenleri sevdiği bildirilmekte ve onları ebedi güzellikler yurdu olan Cennetlerle ve Kendisinin güzellik sunumları ile nimetlendireceğini açıklamaktadır. (Mülk 2, Al-i İmran 133; Yunus 26)
Atılgan ve Yenilikçi Olmak
33. Kur’ân’da Allah’ın örneksiz olarak her an güzel ve faydalı olanları yarattığına, yaratmaya devam etiğine; kar taneleri ve insanın parmak izleri ve göz mercekleri dahil her yaratılanın farklı ve özgün olduğuna ve örneğin yenilenen toprak ürünlerine dikkat çekilmektedir.
Allah’ın yaratmada aracı kıldığı insana da atılgan olması, bir işi bitirdiğinde diğerine başlaması, faydalıyı üretmesi, kolaylaştırıcı ve yenilikçi olması yani inovasyona koşması öğretilmektedir. (Rahman 28; Nahl 8İ İnşirah 7-8; Müminûn 3; Abese 19-20)
Helâl ve Tertemiz Gıdalar Yeme
Sağlık Önlemleri
Yaratılan ve İndirilen Ayetlerle Eğitim
Kur’ân’da hayvanlarla konuşulabileceği, maddenin enerjiye dönüştürülebileği, uzayda yaşayan canlılarla bir araya gelinebileceğine ilişkin nice bilgilere yer verilmektedir. (Örnekler için bak. Fusılet 37; Rûm 20-25; Alak 1-8; Teğabun 10; Neml 18-199,39-40)
Allah’ın Sevdikleri
37. Kur’ân’da Allah’ın inancı ve yaşamında samimi, emirleri ve yasaklarına bağlı, iyilik sever – güzelliklere sevdalı, Kendisine güvenen, sabırlı, suçları-günahlarına tevbe edici, içini-dışını tertemiz kılıcı, sosyal adaletçi ve Allah yolunda savaşçı mümin kulları sevdiği bildirilmekte ve Allah’ın bu kullarını ebedi Cennetlerle armağanlandıracağı açıklanmaktadır. Böylece insanlar Hak ve Halk insan olmaya yönlendirilmektedir. (Kur’ân bu tür açıklamalarla doludur.)
Allah’ın Sevmedikleri
Allah’ın Yasalarını Gizleme
39. Kur’ân’da, dünyevî çıkarlarını, makam ve mevkilerini korumak ve gelebilecek tehlikeleri savmak amacıyla Allah’ın adalet , erdem ve mutluluk yüklü hükümlerini gizleyip hakkı haykırmayanlara Allah’ın ve meleklerin lanet edeceği, lanet edebileceklerin yermesi gereği açıklanmaktadır. (Bakara 159)
Bütün Günahlara Tövbe Edilebilir ve Beyaz Sayfa Açılabilir
Güner Akça isimli ilahiyat akademisyeni hocamız Kur’ânda Neler Yok başlığı altında iki kelimelik veya birer kısa cümlelik cevaplarla örneğin Kur’anda mevlid yok, kız sünneti yok tarzında bir şeyler karalamış. Sosyal Medyada önüme düştü. Benim de Kurân’da Neler Var isimli kırk maddelik ve 10 sayfalık yazıyı yazmama vesile oldu.
ALİ RIZA DEMİRCAN