islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
34,5424
EURO
36,0063
ALTIN
3.006,41
BIST
9.549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
9°C
İstanbul
9°C
Parçalı Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
10°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
11°C
Salı Çok Bulutlu
11°C
Çarşamba Az Bulutlu
13°C

Örtünme Cihad Nitelikli İbadettir

Örtünme Cihad Nitelikli İbadettir
31 Mayıs 2018 07:50
A+
A-

İslam ahlak dinidir. Ahlâkın özü utanmaktır. Çıplaklık arttıkça utanma azalır. Örtünme ise imanın belgesi olan bir ibâdettir. Örtünme kadınımızın cihadı, örtü de hürriyet nişanıdır.

İslâm Dini ferdî ve sosyal ahlâkı yücelten Hak Din’dir. Bu özelliği sebebiyledir ki O, evlilik dışı cinsel ilişki olan zinayı ve zinaya götürücü fiilleri yasaklamıştır. Çıplaklık, arzulu bakışma ve flört gibi cinsî arzuları tahrik edici ve kalpleri şehevî heyecanlarla karartıcı davranışları haram kılmıştır.

Bu yazımızda cinsî duyguları hareketlendiren, ruh güzelliğini gölgeleyen ve gayr-ı meşru münasebetlere yönelten bir ilâhî haram olarak çıplaklığı mevzu edineceğiz.

İslâm ahlâk dinidir. Peygamberimizin bildirisine göre İslâm ahlakının özü ise Allah’tan, meleklerden ve insanlardan haya etmek; utanmaktır. Haya; insanda yaradılıştan var olan ve Yüce Dinimizin inanılması gereken esaslarına imânla güçlenen ve gelişen bir iç duygusu; utanma hissidir.

Çıplaklık, yaratılış düzenimize ve de dinimizin düsturlarına göre açık bir hayasızlıktır, aşağılıktır. Hayayı billurlaştıran İslâm Dini’nin çıplaklık konusundaki ölçülerini Peygamberimiz şöyle açıklamaktadır.

« Çıplaklıktan sakının. Zira Allah, kendisinden utanılmaya bütün insanlardan daha lâyıktır. Aman çıplaklıktan korunun. Çünkü yanınızda ancak tuvalete girdiğiniz ve birde cinsi temasta bulunduğunuz zaman sizden ayrılan (amellerinizi tesbitle vazifeli gözcü ve koruyucu)melekler vardır.

Onlara saygılı ve hayâlı olunuz da çıplaklıktan sakınınız. »

Çıplaklık tarihi asırlarda olduğu gibi asrımızda da İslâm Medeniyeti’nden yoksulluğun belirtisidir. İman Medeniyetinin düzeni olan İslâm’ın insanlar arası ilişkilerde yasakladığı çıplaklık şüphesiz vücudun tamamının açığa vurulması anlamındaki çıplaklık değildir. İslâm Dininin diğer insanların bakışlarından korunmasını; örtülmesini istediği vücut organlarının açığa vurulması çıplaklıktır ve biz müminlere haramdır.

a – Erkekler için göbek ve diz kapakları dahil göbekten diz kapaklarına kadar olan yerler örtülmesi gereken yerlerdir.
b – Kadınlar ve ergenliğe ermiş kızlar için örtülmesi gereken yerler eller ve yüz dışındaki bütün vücuttur.

Mevlâmız Ahzab Sûresi’nin 59. âyetinde ise şöyle buyurmuştur.

” Ey Peygamber! Eşlerine, kızlarına ve mü’minlerin kadınlarına söyle/emret.. Cilbab’larını baştan aşağı sarkıtarak örtünsünler. Böylesi örtünmeleri (ahlâki çizgide yaşayan erdemli kadınlar olarak) tanınmalarına, (bakışla, sözle ve elle) incitilmemelerine daha uygundur. Allah çokça bağışlayan ve pek çok merhamet edendir.”

Rabbimiz Kur’ân’ın Nur Sûresi’nin 31. âyetinde ise şöyle buyurmaktadır:

«”Mü’min kadınlara söyle! Onlar da gözlerini cinsel amaçlı bakışlardan çevirsinler. Cinsel organlarını 
(gösterir ve görülür olmaktan; zinâya aracı kılmaktan) korusunlar. (Zînetleri olan)vücutlarının yalnızca doğal olarak kendiliğinden görüneni açığa vursunlar. Başörtülerini (boyunları ve göğüslerini kapatacak şekilde)yakaları üzerine örtsünler…»

Müslüman kadınların İslâmî şahsiyetlerini korumaları ve toplum ahlâkına katkıda bulunmaları için emredildikleri örtünmenin önemini vurgulayan hadislerinde Peygamberimiz şöyle buyurmuştur:

«… Kadın erginlik çağına eriştikten sonra ondan yüz ve ellerinden başka bir yerin görülmesi Helâl değildir.»

Dinimizin örtünme emrini uygulamış olmaları için Müslüman kadınların ve kızlarımızın aşağıda özetlediğimiz şekilde giyinmeleri gerekir.

«Eller ve yüzün dışındaki vücûdun bütün organlarım örten, vücudun tabu rengini ve çizgilerini göstermeyecek şekilde kalın ve bol olan, gayr-ı müslim kadınların kendilerine özgü olan giysilerini andırmayan, toplum örfüne göre erkek elbisesine benzemeyen, dikkatleri çekecek şekilde de süslü olmayan…»

Şüphesiz kadınların ve kızların eller ve yüz dışındaki bütün vücutlarını örtme mecburiyeti yabancı erkeklere karşıdır. Yabancı erkekler ise kadının bekârken veya dul iken kendisiyle evlenebileceği erkeklerdir.

İslâm Dininin emrettiği şekilde örtünme mümin kadınların hiç şüphesiz yegâne değil fakat ana dürüstlük kriterlerinden biridir.

Dinimizin yasalarına uygun olarak örtünmeme anlamında çıplaklık ile dürüstlük ve kalp temizliği arasında orantılı alâkalar vardır.

Çıplaklık arttıkça hâyâ azalır, erdemler yitirilir.

Vücudun tabiî güzelliklerini ve cinsî yönden çekici uzuvlarını açığa vurmak kuşkusuz kokuşmuş bir toplum geleneğinin ürünüdür.

Kadınlar kadınlık/dişilik cazibesini artırmak için çıplaklığa yönelirken insanların cinsel zaaflarından yararlanmak isteyen sömürücüler de kadının çıplak vücudunu sermaye edinirler.

İslâmla çatışan açık giysilerini kadınlık cazibesini artırmak ve dişi olarak ilgi görmek amacıyla giymediklerini ileri süren kadınlarımız bu iddialarında kısmen doğru olabilir:

Ancak onların buiddiaları kabul edilse bile bu durum onların şehvet dolu bakışlara muhatap olmalarına, cinsel duyguların tatmin aracı görülmelerine engel olabilir mi? Toplum ahlâkının zedelenmesine mani olabilir mi?

Onlar, artık İslâmî örtünmenin kadının kadınlık mânasına aranması, bulunması ve erişilmesi gereken bir enginlik kazandırdığını, anlamalıdırlar.

İslâmî örtünme ahlâkî bir gaye taşıdığı içindir ki yabancılara karşı örtünmesi gereken vücut organlarının babalar, kayınpederler, amcalar, dayılar, kardeşler, süt kardeşler, kardeş çocukları, öz veya üvey oğullar ve erkeklik duygusundan yoksun yaşlı hizmetçiler tarafından görülmesi dinimizde yasaklanmamıştır. 
(Nûr 31) Ancak burada da imanlı ve ahlâklı olmayanlara kaşı ihtiyat gereklidir.

***

İslâmî örtünme iman alâmetidir. Ruhumuz gibi vücudumuz üzerinde de Allah’ın hâkimiyetini fiilen kabul ediştir; imanın belgesi olan bir ibâdettir. Örtünme; çağımızın zalim nitelikli erkek egemenliğine karşı kadınımızın cihadı, örtü de hürriyet nişanıdır.

Yazımızı bir örnekle bitirelim:

İslâm saflarında savaşırken şehit düşen oğlu hakkında sormak için örtülerine sımsıkı sarılmış olarak Hz. Peygambere gelen Ümmü Hallâd isimli Müslüman kadına sahabilerden bir zat şöyle der:

– Ne o, ölen oğlundan sormak için böyle örtülerine bürünmüş olarak mı geldin? (Hayret!)

O da kısa ve Müslümanca şu cevabı verir:

– Oğlumu kaybetti isem hâyâmı kaybetmedim.

Gelişen Olaylara İslami Bakışın Adresi

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.