islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
34,4868
EURO
36,2376
ALTIN
2.961,79
BIST
9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Parçalı Bulutlu
Cuma Yağmurlu
19°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
8°C
Pazar Çok Bulutlu
10°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
10°C

İngiltere’de Müslümanlar: Tarihi Bir Perspektiften – 1

İngiltere’de Müslümanlar: Tarihi Bir Perspektiften – 1
24 Şubat 2022 14:30
A+
A-

Bir kadın, genellikle anlatılmayan alternatif İngiliz tarihi için nasıl alan oluşturuyor?

Sadiya Ahmed İngiltere’deki son koronavirüs karantinası zamanında meşguldü. Bir podcast hazırladı, miras fotoğrafçılığı yarışması düzenledi ve ulusal müfredatla beraber verilecek bir Müslüman Tarihi modülünün yapısını oluşturmak için çalışıyor. Bütün bunlar, İngiliz Müslüman tarihinin ana akım İngiliz tarihi içerisinde hak ettiği yeri bulmasını sağlamak için bu eski eğitmenin amacının bir parçasıdır.

“Müslümanlar İngiliz toplumunda yalnızca bir fazlalık değildirler, aynı zamanda İngiliz toplumunun bir parçasıdırlar.” diyor. O kendi hikayelerini arşiv, müze ve akademilerde çok önceden belgelenen “ana akım” İngiliz tarihine eklemlemek istiyor.

“Bu topluluklarımıza kimliği doğrulanmış bir temsil veriyor ve İngiliz tarihinin bizim de açıkça parçası olduğumuz ‘tarihimiz’ olduğu düşüncesini oluşturuyor.” Bu, çoğu tarihçinin de işaret ettiği gibi gecikmiş bir görevdir.

“Britanya’daki Müslümanların varlığının yabancı ve yalnızca son zamanlarda buraya ulaşan kişilerden olduğu yaygın (yanlış) algılardan biridir. Başka bir deyişle, köklerden yoksunlar ve bu nedenle Müslümanların bu ülkeyle bağları ve duygusal bağlılıkları yok.” şeklinde açıklıyor tarihçi Hümayun Ensari. Ensari “kökü olmanın” bir “insan ihtiyacı” olduğunu söylüyor.

“‘Köklülük’ duygusu insan ve mekan arasında duygusal bağlar kurulmasını sağlar. Arşivsel suskunluğun moral bozucu bir etkisi var ve benlik saygısına zarar veriyor.”

Eşitlik, çeşitlilik ve insan haklarına odaklanan bağımsız bir düşünce kuruluşu olan British Future’ın yöneticisi Sunder Katwala, iyimser. O yeni nesil tarihçilerin ve daha ulaşılabilir olan online kaynaklar ile sosyal medyanın herkesin hikayesinin anlatılması için bir zemin oluşturduğuna inanıyor. “Sanırım biz anlatılan ve duyulan hikayelerin derinleştiğini görüyoruz.” diyor. “İngiliz tarihi, biz İngilizlerin nasıl biz olduğumuzun hikayesidir. Bu işi ancak daha kapsayıcı hale gelerek tam olarak yerine getirebilir.” Bir asırdan fazla bir süre önce, Birinci Dünya Savaşı’nda Britanya için savaşan Hint ordularındaki 400.000 Müslüman’a verilen tanınmadan söz ediyor.

Katwala, “Bu, büyük ölçüde bilinmeyen ve anlatılmamış bir hikayeydi” diyor, “fakat Birinci Dünya Savaşı’nın yüzüncü yılında öncekinden çok daha yüksek bir profile sahip olan Siyahilerin ve Asyalıların dünya savaşlarına katkısı konusunda kamuoyunda hızlı bir şekilde artan bir farkındalık oluştu.”

Kaynak: https://www.aljazeera.com/features/2021/5/3/a-muslim-history-of-the-uk

 

 

 

 

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.